SÄ hÀr gör du: Ta bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9

Remove All Bloatware on Your Galaxy Note 9

Även om Galaxy Note 9 Ă€r en fantastisk telefon, kommer mĂ„nga medlemmar av Android-communityn inte ens att titta pĂ„ den. Detta Ă€r inte bara pĂ„ grund av Samsung Experience-huden, utan den stora mĂ€ngden uppblĂ„st programvara som medföljer den hĂ€r enheten. Men med lite arbete kan du ta bort allt.

Med en dator och en USB-kabel kan du inaktivera alla appar som förinstallerats pÄ Samsung Galaxy Note 9, inklusive systemappar som Samsung förhindrar att du avinstallerar eller inaktiverar. Inaktiverade appar kommer att fungera som om de avinstalleras sÄvida du inte fabriksÄterstÀller telefonen. Först under en fabriksÄterstÀllning kommer bloatware att dyka upp igen och tvinga dig att utföra proceduren igen för att ta bort bloatware.

Vad du behöver

USB-datakabel Windows, Mac eller Linux-dator

Steg 1: Installera ADB & Fastboot

För att ta bort bloatware frÄn smarttelefonen mÄste du hjÀlpa ADB-kommandon, som krÀver ett specifikt program pÄ din dator. Vi Àr medvetna om hur skrÀmmande detta steg kan vara och skapade dÀrför en komplett guide som guidar dig genom hela processen. Kolla in lÀnken nedan för att komma igÄng.

Steg 2: Installera Samsung-drivrutiner (Windows)

För en Windows-baserad dator mÄste du installera Samsungs drivrutiner för att din dator ska kunna kÀnna igen din telefon ordentligt nÀr den Àr ansluten via USB-kabeln. AnvÀnd lÀnken för att ladda ner ZIP-filen och extrahera innehÄllet pÄ din dator. Kör EXE- eller PKG-filen och följ instruktionerna pÄ skÀrmen för att installera drivrutinerna.

NÀr du Àr klar kommer din dator inte bara att identifiera din telefon korrekt, men kommer ocksÄ att kunna skicka ADB-kommandon till din enhet.

Steg 3: Installera App Inspector

Att inaktivera appar med ADB krÀver att du fÄr appens paketnamn. TyvÀrr Àr det inte lÀtt att hitta i menyn InstÀllningar. DÀrför mÄste du anvÀnda en funktion i en tredjepartsapp som visar varje apps exakta paketnamn. Det ger dig ocksÄ appens ikon för att göra det enkelt att veta vilken app som Àr associerad med vilket paketnamn.

SÄ hÀr tar du bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9

Steg 4: Aktivera USB-felsökning

Anslut din telefon till din dator med USB-kabeln (helst vara OEM-kabeln). LĂ„s upp utvecklaralternativ och aktivera “USB-felsökning”. Om du inte vet hur du lĂ„ser upp utvecklaralternativ, kolla in vĂ„r guide nedan.

En uppmaning visas som frĂ„gar dig om du vill “TillĂ„t USB-felsökning?” VĂ€lj “OK” i popup-fönstret.

SÄ hÀr tar du bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9

Steg 5: Öppna kommandotolken eller terminalen

Leta reda pÄ installationskatalogen för ADB och Fastboot pÄ din dator. För Windows-anvÀndare kan detta vanligtvis hittas pÄ C: Program Files (x86) Android android-sdk platform-tools. För Mac- och Linux-anvÀndare beror det pÄ var du extraherade din ADB-mapp nÀr du installerade verktyget, sÄ sök pÄ hÄrddisken efter plattformsverktyg om du har glömt.

Öppna kommandotolken (för Windows-anvĂ€ndare) eller Terminal (för Mac och Linux) och mata in följande:

cd location

Byt ut “plats” med den exakta platsen för plattformsverktyg (till exempel kommer Windows-anvĂ€ndare att mata in: cd C: Program Files (x86) Android android-sdk platform-tools). Du kan ocksĂ„ hĂ„lla ned Skift pĂ„ tangentbordet och högerklicka pĂ„ ett tomt utrymme och sedan vĂ€lja “Öppna kommandofönster hĂ€r” i ADB- och Fastboot-katalogen för att öppna kommandotolken i katalogen.

SÄ hÀr tar du bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9

Om du bestĂ€mde dig för att anvĂ€nda Minimal ADB och Fastboot istĂ€llet, leta upp installationskatalogen och vĂ€lj “cmd-hĂ€r.” Detta öppnar kommandotolken i katalogen.

SÄ hÀr tar du bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9

Steg 6: Starta ADB Shell Service

Det första du vill göra Àr att kontrollera ADB-anslutningen mellan din dator och din telefon. Mata in följande kod:

For Windows users: adb devices
For Mac/Linux users: ./adb devices

Du bör se en rad slumpmĂ€ssiga siffror och bokstĂ€ver följt av “enhet”. Detta indikerar att du kan skicka kommandon. Om du inte ser detta kan du försöka kontrollera din USB-kabel för att se till att den Ă€r helt inkopplad. Om du ser obehörig, inaktivera och Ă„teraktivera “USB-felsökning” pĂ„ din telefon och se till att du vĂ€ljer “OK” i “TillĂ„t” USB-felsökning “prompt.

Ange sedan följande kod för att starta ADB Shell-tjÀnsten:

For Windows users: adb shell
For Mac/Linux users: ./adb shell

Steg 7: Inaktivera Bloatware

ÅtergĂ„ till din telefon och öppna App Inspector. VĂ€lj en app frĂ„n listan som du vill ta bort. Under “Paketnamn” hittar du paketnamnet pĂ„ appen som du behöver.

SÄ hÀr tar du bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9
SÄ hÀr tar du bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9

GÄ tillbaka till din dator och mata in följande kod:

pm uninstall -k --user 0 XX

ErsÀtt XX med appens fullstÀndiga paketnamn. Om du till exempel vill ta bort Bank of America-appen ser din kod ut sÄ hÀr:

pm uninstall -k --user 0 com.infonow.bofa

NĂ€r du gör det korrekt visas ett meddelande som sĂ€ger “FramgĂ„ng” om att bloatware har tagits bort. Nu behöver du bara upprepa denna process för de andra apparna.

Steg 8: Inaktivera Ànnu mer Bloatware

Problemet med den hÀr metoden Àr att du kan avinstallera en app som inte Àr sÀker att ta bort. Beroende pÄ hur djupt Samsung integrerade appen kan borttagning hindra dig frÄn att utföra grundlÀggande uppgifter och tvinga dig att tvinga ÄterstÀlla din enhet. Lyckligtvis skapade en anvÀndare pÄ XDA en lista för Samsung-enheter om de paket som Àr sÀkra att ta bort.

Öppna listan pĂ„ din dator och kopiera och klistra in varje rad i Terminal eller Kommandotolken. För oss, eftersom vi anvĂ€nder en Verizon Samsung Galaxy Note 9, anvĂ€nde vi bĂ„de Samsung Bloat-listan och Verizon Bloat-listan för att fĂ„ allt av.

SÄ hÀr tar du bort all Bloatware pÄ din Galaxy Note 9

Observera att denna lista Ă€r baserad pĂ„ Samsung Galaxy S8, sĂ„ Note 9 kommer att ha nĂ„gra appar som Ă€r olika. Om en av uppblĂ„sningsapparna inte finns pĂ„ din Galaxy Note 9 visas meddelandet “Inte installerat för anvĂ€ndare 0.” Hoppa över detta paket och gĂ„ till nĂ€sta. EfterĂ„t, med hjĂ€lp av App Inspector, leta efter eventuella appar som du kanske har missat och var försiktig. Om du inte Ă€r sĂ€ker pĂ„ en app, frĂ„ga om den i kommentarfĂ€ltet nedan.

Missa inte: Fler tips och tricks för Galaxy Note 9