SÄ hÀr gör du: 10 sÀtt din Galaxy blir sÀkrare med ett grÀnssnitt 3.0

10 Ways Your Galaxy Is Getting More Secure with One UI 3.0

Google har varit pÄ uppdrag att förbÀttra privatlivet och sÀkerheten för Android nyligen, och Samsung har alltid varit i framkant inom dessa omrÄden. Som ett resultat Àr One UI 3.0, som Àr baserad pÄ Android 11, den sÀkraste OS-versionen som nÄgonsin har trÀffat Galaxy-telefoner tack vare fÄ viktiga förÀndringar och nya funktioner.

Ett stort fokus för One UI 3.0 Àr appbehörigheter, med mÄlet att ge anvÀndarna mer kontroll över sina personuppgifter. Dessutom lÀgger den senaste versionen av Android till nya skydd som hÀnder i bakgrunden. Dessa Àndringar och API: er skyddar din Galaxy-smartphone bÀttre utan att du behöver göra en enda sak. HÀr Àr nÄgra av de mer anmÀrkningsvÀrda sÀtten Ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0 gör Galaxy-enheter sÀkrare.

1. TillfÀlliga tillstÄnd

Du kan nu ge appar tillfĂ€lligt Ă„tkomst till ett tillstĂ„nd. Kameran, mikrofonen och platsen har ett nytt alternativ i tillstĂ„ndsbegĂ€ran: “Endast den hĂ€r gĂ„ngen.” NĂ€r den vĂ€ljs fĂ„r appen engĂ„ngsĂ„tkomst, men sĂ„ snart den stĂ€ngs mĂ„ste den begĂ€ra tillstĂ„nd igen för att kunna anvĂ€nda den igen.

10 sÀtt din Galaxy blir sÀkrare med ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0

2. Åtkomst till bakgrundsplats mĂ„ste beviljas manuellt

I ett anvĂ€ndargrĂ€nssnitt 3.0 Ă€r “TillĂ„t hela tiden” inte lĂ€ngre ett alternativ i behörighetsprompten nĂ€r en app ber om Ă„tkomst till din plats. I tidigare versioner anvĂ€ndes detta för att bevilja bakgrundsplatsĂ„tkomst.

Appar kan fortfarande fĂ„ denna behörighet, bara inte med ett enda tryck. Du kan antingen gĂ„ till “Behörighetshanteraren” i InstĂ€llningar för att ge bakgrundsplatsĂ„tkomst manuellt, eller sĂ„ kan appar lĂ€gga till en extra knapp i behörighetsprompten som tar dig till systeminstĂ€llningsmenyn, dĂ€r du sedan kan ge Ă„tkomst. Definitivt en förbĂ€ttring för avslappnade anvĂ€ndare som inte förstĂ„r konsekvenserna av dessa instĂ€llningar.

10 sÀtt din Galaxy blir sÀkrare med ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0

3. ÅterstĂ€ll automatiskt tillstĂ„nd

I ett anvĂ€ndargrĂ€nssnitt 3.0 kan en behörighet Ă„terkallas automatiskt nĂ€r en app inte har anvĂ€nts pĂ„ flera mĂ„nader. Med den nya vĂ€xeln “Ta bort behörigheter om appen inte anvĂ€nds” som finns pĂ„ en apps behörighetssida (appen mĂ„ste rikta in sig pĂ„ Android 11 för att se den hĂ€r vĂ€xlingen) Ă€ndras all beviljad behörighet till “Neka”.

10 sÀtt din Galaxy blir sÀkrare med ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0

4. Skydd mot appfrÄgor

I tidigare versioner av ett anvÀndargrÀnssnitt kan alla appar som Àr installerade pÄ din enhet be systemet om en fullstÀndig lista över andra installerade appar pÄ din enhet. Detta gjorde det möjligt för appar att kontrollera om du hade en nödvÀndig andra app eller en app som den inte ville interagera med.

Denna information har dock missbrukats av vissa appar som en metod för att spÄra anvÀndare och samla in data, sÄ i One UI 3.0 har denna policy Àndrats. Appar som begÀr en lista över installerade appar ser som standard en filtrerad lista över installerade appar. Om informationen inte finns i den hÀr listan kan de frÄga specifika element.

5. FörfrÄgningar om upprepad behörighet blockeras automatiskt

IstĂ€llet för att fĂ„ samma tillstĂ„ndsbegĂ€ran om tillstĂ„nd som du nekade, i One UI 3.0, om du nekar ett tillstĂ„nd tvĂ„ gĂ„nger, behandlar UI det som “frĂ„ga inte igen.” Du kommer inte lĂ€ngre bli ombedd att fĂ„ tillstĂ„nd, men du kan fortfarande aktivera det manuellt i systeminstĂ€llningarna.

6. Spamskydd

FCC har ett autentiseringsverktyg som heter STIR / SHAKEN som verifierar telefonnummer. De har gett mandat att alla amerikanska operatörer implementerar detta system i sitt nÀtverk för att bekÀmpa robocalls och spam.

I ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0 kan samtalsscreeningsappar fÄ Ätkomst till verifieringsstatus frÄn STIR / SHAKEN och anvÀnda denna information för att förbÀttra blockeringen av oönskade samtal.

7. Omfattad förvaring i full effekt

Scooped Storage, som först implementerades i One UI 2.0, Àndrade hur appar interagerade med filsystemet. Det begrÀnsade appÄtkomst till endast ett fÄtal mappar pÄ det interna lagringsutrymmet, sÄ appar kunde inte visa dina andra filer. Det bröt emellertid för mÄnga appar och tvingade Google att skapa en tillfÀllig lösning.

I ett anvĂ€ndargrĂ€nssnitt 3.0 mĂ„ste appar nu anvĂ€nda Scooped Storage. För filhanterare har One UI 3.0 en ny “All Files Access” -behörighet, sĂ„ att de kan fungera som de gjorde i tidigare versioner. Appen mĂ„ste dock uppfylla vissa krav för att kvalificera sig för detta tillstĂ„nd. Alla andra appar Ă€r begrĂ€nsade till “Endast mediaĂ„tkomst”.

10 sÀtt din Galaxy blir sÀkrare med ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0

8. Ingen mer tilldelbar standardkamera

I One UI 3.0 kan anvÀndare inte lÀngre stÀlla in en standardkamera. Medan du fortfarande kan anvÀnda kameraappar frÄn tredje part och kamerafunktionerna inbyggda i appar som Snapchat, nÀr en app begÀr att anvÀnda en kameraapp, mÄste den anvÀnda telefonens förinstallerade kameraapp. Detta gjordes för att förhindra att appar stjÀl din plats genom att lÀsa geotaggar i dina bilder.

9. Inaktivera automatisk USB-ljudrutt

Det finns en ny post i utvecklaralternativ som heter “Inaktivera USB-ljudrutt.” NĂ€r du ansluter en ljudenhet till din telefon via USB inaktiverar den automatisk dirigering av ljud till den enheten.

10 sÀtt din Galaxy blir sÀkrare med ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0

10. BÀttre skydd med spÄrningsplats

NÀr en app behöver Ätkomst till antennegenskaper för att förbÀttra spÄrningsnoggrannheten har One UI 3.0 nÄgra begrÀnsningar för att skydda din integritet. För det första Àr API: et som gör det möjligt för appen att komma Ät denna information endast specifikt för enhetsmodellen. För det andra mÄste anvÀndaren bevilja platsbehörighet för appen att samla in denna information.

Missa inte: Hur man anvÀnder meddelandebubblor i ett anvÀndargrÀnssnitt 3.0 för att förvandla alla konversationer till en popup-chatt