Ryssland lyfter sitt misslyckade förbud mot Telegram Messaging App

Ryssland upphäver landets officiella förbud mot Telegram två år efter att meddelandeprogrammet vägrade att överlämna användarnas krypteringsnycklar.

Landet antog förbudet i april 2018. Men enligt Reuters misslyckades åtgärden att avskärma ryska användare från den populära chattappen. En blandning av VPN-användning från konsumenter och Telegrams egna ansträngningar för att vara värd för appen över tredjepartsmolnleverantörer lyckades kringgå censurförsöket.

Nu har den ryska regeringen beslutat att omvända beslutet. Anledningen? Telegramgrundaren Pavel Durovs beredskap att slå ner terrorism och extremism i meddelandeprogrammet, enligt Rysslands telekommunikationsregulator, Roskomnadzor.

“Enligt överenskommelse med åklagarmyndigheten i Ryska federationen tar Roskomnadzor bort kraven för att begränsa tillgången till Telegram-budbäraren”, säger tillsynsmyndigheten i ett uttalande.

Rysslands försök att blockera Telegram beror på en självmordsbombning 2017 som inträffade i St Petersburg, där 15 personer dödades. Som svar började ryska myndigheter söka tillgång till användarinformation om Telegram, med hänvisning till appens användning bland terrorister.

Regeringen krävde att Telegram överlämnade användarkrypteringsnycklar – som kan dekryptera privata meddelanden via appen. Enligt landets lag mot terrorism måste telekommunikationsleverantörer förse ryska myndigheter med möjligheten att avkoda alla användarmeddelanden. Telegram vägrade dock att följa detta, vilket fick myndigheterna att blockera tjänsten.

“Sekretess är inte till salu, och mänskliga rättigheter bör inte äventyras av rädsla eller girighet”, sa Durov i april 2018.

Fortfarande har Durov sagt att hans företag har försökt slå ner på terrorister och extremister som använder appen, som också är populär i hela Europa. “Vi har gjort det på ett sätt som överensstämmer med våra värderingar och integritetspolicy”, skrev han i november. Durov kopplade sedan sitt inlägg till ett uttalande från Europol, som säger att Telegram har gjort det lättare för användare att rapportera terroristinnehåll som visas i chattjänsten.

Ryssland upphäver också förbudet eftersom regeringen använder Telegram för att tillhandahålla officiell information om COVID-19 till lokala invånare.

Relaterade Artiklar

Back to top button