Ryssland hÄller pÄ att kopplas frÄn Internet: Vad det betyder

Ryssland hÄller pÄ att kopplas frÄn Internet: Vad det betyder

Den 1 november Ă€r Ryssland redo att koppla ifrĂ„n internet – i teorin.

Det Àr dÄ en lÄngt planerad internetrÀkning trÀder i kraft och lÀgger grunden för ett nationellt nÀtverk dÀr internetleverantörer kontrolleras av Roskomnadzor, Rysslands telekomföretag. MÄlet Àr att ge Ryssland befogenhet att koppla ifrÄn det globala internetet vid en cyberkrig och i mellantiden tillhandahÄlla en avskÀrmad version av webben som sanktioneras av ryssarna. Det ger ocksÄ president Vladimir Putin större kontroll över ryska medborgare.

Detaljerna i rĂ€kningen Ă€r skissartade. Den ryska nyhetsbyrĂ„n RIA-Novosti sĂ€ger att mĂ„let Ă€r att tillhandahĂ„lla ett “hĂ„llbart, sĂ€kert och fullt fungerande” internet. Och det kommer enligt uppgift att göra det genom att utveckla en egen version av internetets adresssystem sĂ„ ryska webbanvĂ€ndare som försöker nĂ„ internationella webbplatser kommer istĂ€llet att riktas till ryska versioner. Medborgare som hoppas kunna besöka Facebook kan till exempel omdirigeras till det ryska sociala nĂ€tverket VK.

Ryska tjÀnstemÀn har hÀvdat att detta sÄ kallade suverÀna internet kommer att skydda landet frÄn skada, men experter hÀvdar att det kan göra Ryssland och hela den öppna webben mer utsatta för attacker.

Rysslands stora brandvÀgg? Inte riktigt

Med allt prat om moln och trÄdlös anslutning tÀnker mÄnga pÄ internet som ett kortvarigt verktyg. Men den drivs av stora serverfarmar, sammankopplade kablar och nÀtverksinfrastruktur som korsar grÀnser och hav. Det gör det svÄrt att kontrollera, varför Rysslands lag riktar sig mot internetens adressbok, Domain Name System (DNS).

I huvudsak konverterar DNS en webbadress (t.ex. www.pcmag.com) till en IP-adress (t.ex. 192.168.1.1) som hÀmtar den webbplats du vill ha. Rysslands system anvÀnder en proxy för att styra informationspaket bort frÄn den offentliga DNS-upplösaren som standard, titta pÄ var data finns och antingen slÀppa igenom informationen, omdirigera den eller blockera den helt.

Vi ser exempel pÄ denna typ av kontroll i Saudiarabien, Turkiet och Kina. Men Ryssland kan ha vissa svÄrigheter att Äterskapa Kinas stora brandvÀgg, delvis för att Rysslands internet byggdes för att vara öppet, enligt Alex Henthorn-Iwane, VP för produktmarknadsföring för nÀtverksövervakningsföretaget ThousandEyes.

Kina begrÀnsade sin tillgÄng till webben frÄn början, dÄ kommunistpartiet lagstiftade 1996 (tvÄ Är efter att internet kom dit) att alla tjÀnsteleverantörer skulle licensieras av regeringen och att all internettrafik gÄr genom statligt Àgda telekommunikationsföretag. Sedan dess har det hÀllt stora mÀngder pengar pÄ anstrÀngningen, och det Àr fortfarande inte helt lufttÀtt.

Ryssland har enligt uppgift spenderat cirka 300 miljoner dollar pĂ„ sin suverĂ€na internetplan. Men medan landet har begrĂ€nsat Ă„tkomsten till vissa tjĂ€nster de senaste Ă„ren – frĂ„n VPN till krypterade meddelandeprogram – sĂ€ger Henthorn-Iwane att det Ă€r osannolikt att den ryska regeringen kommer att kunna utöva sina medborgare den kontrollnivĂ„ som Kina har uppnĂ„tt med sin stora brandvĂ€gg genom att 1 november.

“En av de största fördelarna med internet Ă€r [its] grĂ€nsöverskridande handelsmekanism, och Ryssland kommer inte att kunna replikera varje enskild tjĂ€nst som tillhandahĂ„lls av icke-ryska företag, sĂ€ger Henthorn-Iwane. “Om Kina tillĂ„ter vĂ€sterlĂ€ndska företag att anvĂ€nda SAAS-verktyg (programvara som en tjĂ€nst), det sĂ€ger att det inte Ă€r realistiskt. Office 365 eller Salesforce, jag kan tĂ€nka mig att de mĂ„ste hĂ„lla öppet om de vill locka utlĂ€ndska direktinvesteringar. “

Med tanke pÄ att Kina ocksÄ har frÀmjat ett kraftfullt ekosystem för e-handel och mobilappar dÀr Ryssland inte har gjort det, Àr det mindre troligt att Ryssland nÄgonsin kommer att stÀnga av internet.

Det kan ocksĂ„ ifrĂ„gasĂ€ttas ur cybersĂ€kerhetssynpunkt. “Om cyberbrottslingar eller nationalstater vill infiltrera och infektera en maskin, för att styra och styra behöver du inte mycket bandbredd. Du kan ha en grĂ€nsöverskridande mobiltelefon för att komma pĂ„ landets interna internet. För den delen kan du ha mĂ€nniskor i landet, vilket alla större stater gör, för att möjliggöra cyberkrig. “

Bryta Internet

Trots den lĂ„ga sannolikheten för att Ryssland stĂ€nger dörrarna för externa internetanslutningar, Ă€r den föreslagna politiken ett tecken pĂ„ en större trend bland regeringarna: att skapa ett “splintternet”.

Termen anvĂ€ndes första gĂ„ngen 2001 för att beskriva “parallella internetnĂ€t” eller flera privatdrivna nĂ€tverk som finns för att undvika kraftiga och förĂ€ndrade statliga regler. Det Ă€r nu mer troligt att beskriva sekundĂ€ra nĂ€tverk som drivs av dessa regeringar.

Konceptet Àr inte frÀmmande för vÀst. San Francisco-baserade Twitter, som regelbundet kommer under kritik frÄn anvÀndare i USA för att inte vidta tillrÀckligt med ÄtgÀrder mot vita överhöghet och andra dÄliga aktörer, Àr enligt lag skyldigt att blockera samma skadliga anvÀndare i Tyskland. Google har ocksÄ gÄtt med pÄ att Àndra namn och grÀnser för sina kartlÀggningsprodukter pÄ begÀran frÄn vissa regeringar. GDPR-reglering innebÀr emellertid att mÄnga amerikanska nyhetsförlag inte kan visa sitt innehÄll i europeiska lÀnder pÄ grund av hur de lagrar data om europeiska medborgare.

MÀngden reglerande kontroll som myndigheter placerar pÄ internet Àr en glidande skala baserad pÄ politisk ideologi. För vissa Àr det att stÀnga av internet helt (eller Ätminstone försöka) medan andra fokuserar pÄ hur data kan eller inte kan flytta över lÀnder.

Medan den amerikanska synen pĂ„ internet – starkt pĂ„verkad av dess fria marknader och yttrandefrihet – kanske i teorin Ă€r nĂ€rmare det öppna internet som föreslogs av nĂ€tets pionjĂ€rer, har Silicon Valley hegemoni skapat en stat dĂ€r majoriteten av internet Ă€r de facto under kontroll av den amerikanska regeringen.

Googles moderbolag Alphabet dominerar till exempel hur mÄnga mÀnniskor vÀrlden över som har Ätkomst till webben, oavsett om det Àr via sökning, webblÀsaren (Chrome) eller operativsystemet (Android eller Chrome OS). Men om den amerikanska regeringen vill utöva sin kontroll i sÀkerhetens namn, som det gjorde med Huawei, Àr det fullt möjligt.

I en vÀrld av splinternetter Àr det lÀttare att sÀga att du har ett öppet system nÀr kraften ligger inom dina grÀnser. Framtiden kommer sannolikt att medföra mer lagstiftning som Rysslands, om Àn med varierande svÄrighetsgrad.