RIP Google Play Music: Användarna har sagt att migrera till YouTube Music

Google släppte idag äntligen detaljer om bortgången av Google Play Musik och lanserade en snabböverföringsknapp i YouTube Music för dem som vill byta.

2017 sa Google att det så småningom skulle slå samman Google Play Musik med sin YouTube-streamingtjänst, då känd som YouTube Red. Flyttet var avsett att undvika förvirring om Googles musiktjänster, men det tog nästan tre år att bli verklighet.

Google Play Musik stängs av senare i år. “För närvarande kommer användarna att ha tillgång till båda tjänsterna”, säger Google i ett blogginlägg. “Vi vill se till att alla har tid att överföra sitt innehåll och vänja sig vid YouTube Music, så vi ger massor av varsel innan användare inte längre har tillgång till Google Play Music senare i år.”

Företaget säger att det har skapats ett “enkelt” sätt för användarna att överföra sina musikbibliotek och spellistor till YouTube Music, så Google Play Music stalwarts kommer förhoppningsvis inte att förlora mycket.

De som vill komma igång nu kan ladda ner YouTube Music-appen på sina telefoner och klicka på en överföringsknapp i gränssnittet. Appen ska sedan ladda upp dina inköp, lade till låtar och album, spellistor och i princip alla dina preferenser från din Google Play Musik-profil. Processen kan ta några sekunder eller upp till några dagar att slutföra, säger Google, men när det är klart bör dina ljudrekommendationer visas i YouTube Music-appen.

Med allt sagt har vi inte stött på överföringsknappen ännu i YouTube Music-appen. Google säger att du också kan initiera överföringen via webbplatsen music.youtube.com/transfer. Men sidan har för närvarande berättat för vissa användare att de måste vänta på sin tur.

”Alla användare av Google Play Musik kommer snart att få ett e-postmeddelande med detaljerade instruktioner om hur man börjar överföra hela sin Google Play Musik-historik och innehåll, såväl som podcaster, till sina nya hem”, tillade företaget.

Det inkluderar faktureringsinformation. “Google Play Music Unlimited-medlemmar kommer automatiskt att få motsvarande nivå av YouTube Music Premium eller YouTube Premium baserat på fördelarna med deras nuvarande prenumeration, till samma pris”, säger Google.

För podcasts vill företaget att användare ska testa Google Podcasts-appen, som du också kan använda för att överföra dina podcast-prenumerationer till via denna dedikerade webbsida.

En stor anledning till varför användare har fastnat med Google Play Musik via YouTube Music är att Google Play Music gjorde det möjligt för dig att ladda upp dina egna musikfiler till appen medan YouTube Music inte gjorde det. Men detta förändrades tidigare i år när YouTube Music introducerade en musikuppladdningsfunktion, vilket signalerade att Google Play Music inte var lång för den här världen. Du kan också lägga till upp till 100 000 personliga spår till ditt bibliotek i YouTube Music, en ökning med mer än 50 000 jämfört med Google Play Musik.

I dagens tillkännagivande erkände företaget att förändring kan vara svårt. Men Google säger att YouTube Music erbjuder några förbättrade funktioner över den gamla tjänsten, till exempel utökade spellistor och en smart sökfunktion, som är utformad för att enkelt hjälpa dig att hitta nya låtar i YouTubes molnbibliotek.

Relaterade Artiklar

Back to top button