Regeringar gör inte tillrÀckligt för att hÄlla Internetkostnaderna nere

Regeringar gör inte tillrÀckligt för att hÄlla Internetkostnaderna nere

Kan du förestÀlla dig att du bara har tillgÄng till internet en gÄng var tredje mÄnad pÄ ett cybercafé? Eller bara lita pÄ din smartphone för all din surfning? Eller vÀntar du 30 minuter pÄ att ladda ner ett YouTube-klipp pÄ 10 minuter?

Det Àr verkligheten för en stor del av utvecklingslÀnderna idag, enligt Alliance for Affordable Internet (A4AI), ett initiativ frÄn World Wide Web Foundation, som slÀpper sin Affordability Report 2019 i dag.

I slutet av 2018 var 50 procent av vÀrlden online, men det finns stora skillnader i servicekvaliteten som mÀnniskor fÄr. För 2,3 miljarder mÀnniskor Àr en 1 GB mobil bredbandsplan oöverkomlig.

Vi pratade med A4AI: s verkstĂ€llande direktör, Sonia N. Jorge, som arbetar för att göra meningsfull tillgĂ„ng till internet för alla verklighet. Hon berĂ€ttade för oss vad som mĂ„ste hĂ€nda hĂ€rnĂ€st för att sĂ€kerstĂ€lla jĂ€mstĂ€lldhet över hela vĂ€rlden och hur internet som vi kĂ€nner det idag – dĂ€r engelska fortfarande Ă€r lingua franca och USA: s centrala ledning – kommer att förĂ€ndras som ett resultat. HĂ€r redigeras och sammanfattas utdrag av vĂ„rt samtal.

BerÀtta vad World Wide Web Foundation gör.
Web Foundation grundades 2009 av webbuppfinnaren Sir Tim Berners-Lee för att frĂ€mja sin vision om webben som ett allmĂ€nt gott för alla. Det innebĂ€r att arbeta för att se till att alla har möjlighet att komma online och att nĂ€r de gör det Ă€r nĂ€tet ett verktyg de kan anvĂ€nda för att förĂ€ndra sina liv till det bĂ€ttre. Vi anvĂ€nder vĂ„r forskning och policyexpertis för att pĂ„verka de nyckelbeslutsfattare som formar nĂ€tets framtid – frĂ€mst regeringar och företag, men ocksĂ„ det civila samhĂ€llet och internetanvĂ€ndarna sjĂ€lva.

Och hur kom Alliance for Affordable Internet till?
År 2013 nĂ€r A4AI grundades hade bara 37 procent av vĂ€rldens befolkning tillgĂ„ng till internet. I utvecklingslĂ€nderna var mindre Ă€n en tredjedel av mĂ€nniskorna anslutna och i Afrika var bara 12 procent online.

A4AIs verkstÀllande direktör, Sonia N. Jorge

Internet körde redan stora förÀndringar i vÄra samhÀllen, skapade nya möjligheter att lÀra sig och tjÀna, erbjuder praktiska verktyg för att hantera vÄra dagliga liv och hjÀlper mÀnniskor att ansluta och samarbeta som aldrig tidigare. Det var tydligt att de som lÄstes utanför den digitala revolutionen skulle bÀra ett enormt pris och att kostnaden för att vara offline bara skulle öka nÀr internetens fotavtryck vÀxte.

Och sÄ bildades A4AI för att sÀnka kostnaderna för internetÄtkomst och stÀnga denna digitala klyfta sÄ att alla kan fÄ tillgÄng till internetens fördelar. Vi Àr en koalition av 90+ medlemsorganisationer frÄn hela den privata, offentliga och civilsamhÀllssektorn, som alla arbetar för att göra Internet mer överkomligt genom policy- och regelreformer.

Det handlar inte bara om kostnad och Ätkomst, utan anstÀndiga hastigheter för anslutning, eller hur?
A4AI utvecklade nyligen Meaningful Connectivity, en ny standard som mÀter inte bara om nÄgon har tillgÄng till internet utan ocksÄ kvaliteten pÄ anslutningen de har. Denna standard tittar pÄ datahastigheter, mÀngden data mÀnniskor har, enheterna de anvÀnder och hur ofta de kan ansluta till internet. NÀr mÀnniskor nÄr en viss nivÄ pÄ alla dessa faktorer blir tillgÄng till internet riktigt kraftfullt och de kan anvÀnda det pÄ ett sÀtt som verkligen förÀndrar livet.

Politiker behöver verktyg som den hÀr standarden för att mÀta och förbÀttra anslutningskvaliteten, annars förblir vi i en vÀrld dÀr de privilegierade har ett guldplÀterat internet medan alla andra mÄste klara sig pÄ medelmÄttig anslutning.

Har situationen förbÀttrats över hela vÀrlden sedan förra Äret?
Det Àr en blandad bild. Vi har sett nÄgra goda framsteg bland lÄginkomstlÀnder, med starka förbÀttringar av Affordability Drivers Index (ADI), som vi anvÀnder för att bedöma hur vÀl ett lands politik, regler och marknadsmiljö Àr positionerat för att sÀnka industrikostnaderna. Som en grupp förbÀttrades lÄginkomstlÀnder med cirka 3 gÄnger snabbare Àn medelinkomstlÀnder. Denna positiva trend kommer samtidigt som datapriserna har fallit snabbare i lÄginkomstlÀnder Àn nÄgon annanstans.

Men medan det totalt sett skett en liten förbÀttring sedan förra Äret ser vi fortfarande inte vilken nivÄ av policyförÀndringar som behövs för att sÀtta internetÄtkomst inom rÀckhÄll för miljarder som fortfarande hÄlls offline av höga kostnader. TyvÀrr verkar regeringar korsa fingrarna och hoppas att marknadskrafterna fÄr medborgarna anslutna. Eftersom tillvÀxttakten i antalet mÀnniskor som kommer online saktar ner, vet vi att laissez-faire-marknader inte ensam kommer att fÄ oss till allmÀn tillgÄng. Vi behöver ocksÄ regeringar att anta smarta policyer och Äta sig att göra seriösa investeringar i sektorn, inklusive investeringar i infrastruktur samt digitala fÀrdigheter och policy- och regelverk, inklusive gemenskapsnÀtverk och allmÀnna Ätkomstalternativ som gratis offentligt Wi-Fi och telecenter för att ge mer val för konsumenter.

Du har arbetat över hela vÀrlden, talar flera sprÄk och har bidragit till allmÀn politik och förÀndring av infrastruktur för telekommunikation / teknik. Vad förde dig till Alliance for Affordable Internet?
Att starta ett projekt som A4AI var ett otroligt tillfĂ€lle och ett som gjorde det möjligt för mig att fokusera pĂ„ policyĂ€ndring med ett syfte, ett syfte som var helt i linje med min tro – att tillgĂ„ng till internet verkligen Ă€r ett allmĂ€nt nytta och dĂ€rför mĂ„ste vi utveckla policy och regler ramar som arbetar för allmĂ€nhetens intresse och syftar till att fĂ„ alla online. Detta Ă€r avgörande i utvecklingssammanhang och digital teknik har en nyckelroll att spela för att stödja digital utveckling i ekonomier. Jag var ocksĂ„ sĂ€rskilt upphetsad över att leda ett globalt partnerskap, ett som förde alla intressenter tillsammans för att arbeta för ett gemensamt mĂ„l. Jag var hedrad över att fĂ„ den hĂ€r utmaningen och Ă€r stolt över vad vi har Ă„stadkommit sedan 2013.

Slutligen, vilka Àr de nya mÄlen för prisvÀrd tillgÄng till internet för alla?
Först och frĂ€mst bör varje enskilt land förbinda sig till en överkomlig tröskel som ett grundmĂ„l – mĂ€nniskor ska kunna köpa 1 GB-data för högst 2 procent av den genomsnittliga mĂ„nadsinkomsten. Detta Ă€r bara ett första steg mot internetpriserna. Med funktioner som videosamtal, streaming och skapande av rikt innehĂ„ll blir kĂ€rnan i mĂ€nniskors onlineupplevelse Ă€r 1 GB den minsta mĂ€ngd data som de flesta behöver idag. Kostnaderna mĂ„ste minska sĂ„ att mĂ€nniskors kreativitet och produktivitet inte hindras av begrĂ€nsande datapaket.

För det andra bör vÄr meningsfulla anslutningsstandard antas och godkÀnnas av regeringar sÄvÀl som organisationer som FN: s bredbandskommission sÄ att vi höjer ribban för internetÄtkomst.

Slutligen mÄste vi se hastigheten med vilken mÀnniskor blir online snabbare. Förra Ärets prisvÀrdhetsrapport framhöll en kraftig nedgÄng i tillvÀxten av global internetÄtkomst. Det Àr vÄr uppgift att vÀnda denna trend sÄ att fler mÀnniskor kan komma online och fÄ tillgÄng till en vÀrld som de flesta av oss inte kan tÀnka sig att leva utan.