RCom lägger 68.000 km lång undervattenskabel till ett värde av 600 miljoner dollar

Systemet, som kommer att ansluta sin bas i Indien med Italien till väst och Hong Kong i öst, förväntas tredubbla intäkterna om fem år. (Filfoto)

Embattled Reliance Communications lägger en 68.000 km lång undervattenskabel för att transportera data över Europa och Asien, som ska byggas till en kostnad av 600 miljoner dollar. Systemet, som kommer att ansluta sin bas i Indien med Italien till väst och Hong Kong i öster, förväntas tredubbla intäkterna på fem år för sitt helägda dotterbolag Global Cloud Exchange, som lägger kabeln, säger företaget här i dag.

Det förväntas vara i drift under tredje kvartalet 2020 och kommer att ha en intäktspotential på 1 miljard dollar per år, berättade RComs vd Bill Barney till reportrar. Den nya kabeln kommer att öka sin totala kapacitet med tio gånger jämfört med den nuvarande kapaciteten, tillade han. Med en skuld på 45 000 kronor lämnade det Anil Ambani-ledda företaget den konsumentvända trådlösa verksamheten i slutet av förra året för att fokusera på företagssegmentet.

Storleken på vad som faktureras som “nya RCom” är mycket mindre men det förväntas bli mycket smalare. Senast
månad sålde företaget sitt spektrum till äldre bror-drivna Reliance Jio för en beräknad Rs 23.000 crore som hjälpte det skjorta en massa insolvens framställningar och eventuell likvidation. Kabeln kommer att finansieras av partners, vars antal kan gå upp till 30, sa han och tillade att företaget förväntar sig att få över 700 miljoner dollar genom en sådan förförsäljning mot kostnaden på 600 miljoner dollar.

Det har redan knutits till sex partners, inklusive Alibaba, för kabeln och samlat in 300 miljoner dollar i åtaganden, sa han. Barney sa att företaget förväntar sig en spurt inom IT- och telekomaktiviteter i landet under de närmaste fem till tio åren, på grund av vilket det satsar på kabelbranschen. Kabeln når potentiellt över 75 procent av ungdomarna i världen, vilket också är mycket utbildat, sade han.

Relaterade Artiklar

Back to top button