Rapportera: Kinas smarttelefonproducenter bygger en Google Play Store-konkurrent

Fyra av Kinas största smarttelefontillverkare, Xiaomi, Huawei, Oppo och Vivo skapar enligt uppgift en mobilappbutik för utvecklare utanför Kina för att utmana Googles Play Store.

Enligt källor som har pratat med Reuters är de fyra företagen en del av en ny Global Developer Service Alliance (GDSA) för att skapa en plattform som kommer att erbjuda spel, musik, filmer och andra appar. Tillsammans står dessa fyra företag för över 40 procent av de sålda smartphonesna, så en enskild appbutik skulle vara önskvärd både för tillverkare och utvecklare som vill få ut sina appar till en så bred publik som möjligt och utan tillit till Google.

GDSA planerades att lanseras i mars, även om det är möjligt att spridningen av coronavirus kan störa att det på ett liknande sätt stör den Mobile World Congress-mässan samt fabriker i Wuhan.

Enligt en prototyp GDSA-webbplats kommer plattformen att täcka nio ”regioner” inklusive Indien, Indonesien och Ryssland. Den inkluderade också logotypen för Wanka Online, en Android-ekosystemplattform.

I USA och över hela Europa förlitar sig de flesta Android-användare på Googles Play Store – ibland kompletterat av Amazon AppStore for Fire-enheter. I Kina använder människor flera appbutiker från företag inklusive Tencent (som äger WeChat), Baidu och de största smarttelefontillverkarna.

På grund av handelskriget mellan USA och Kina utvecklar Huawei sin egen appbutik (kallad AppGallery) och dess HarmonyOS ytterligare med 1 miljard dollar i investeringar efter att Google Play Services förbjöds från sitt flaggskepp Mate 30-sortiment. USA har en bättre relation med andra kinesiska tillverkare som OnePlus (som ägs av BBK Electronics, liksom Oppo och Vivo), men det är möjligt att dessa företag kan leta efter större säkerhet om tvisten eskalerar.

En konkurrerande appbutik kan också få in stora inkomstflöden för dessa företag. Det beräknas att Googles Play Store tog företaget cirka 8,8 miljarder dollar globalt genom filmer, böcker och appar som köpts på plattformen – varav Google minskar med 30%.

Relaterade Artiklar

Back to top button