Rapportera: Huawei pratar med amerikanska företag om licensiering 5G

Rapportera: Huawei pratar med amerikanska företag om licensiering 5G

Den kinesiska jÀtten Huawei har enligt uppgift varit i diskussioner med amerikanska telekomföretag om licensiering av sin 5G-nÀtutrustning.

Enligt Reuters sa Vincent Pang, senior vice president för Huawei, att vissa amerikanska företag var intresserade av antingen en lÄngsiktig affÀr eller en engÄngsöverföring av Huaweis 5G-patent, men skulle inte gÄ in pÄ mer detaljer om vilka företag dessa var .

“Det finns nĂ„gra företag som pratar med oss, men det skulle ta en lĂ„ng resa att verkligen slutföra allt,” sa Pang. “De har visat intresse”, tillade han, Ă€ven om sĂ„dana samtal uppenbarligen Ă€gde rum för bara nĂ„gra veckor sedan och inte var detaljerade.

Huawei har varit kvar pÄ en amerikansk svartlista över nationella sÀkerhetsproblem, vilket tar bort dess förmÄga att köpa amerikanska produkter och begrÀnsar dess tillgÄng till onlinetjÀnster, inklusive att lÀgga till Googles utbud av appar pÄ Huaweis Mate 30 Pro-smartphone.

Huawei förnekar upprepade gÄnger möjligheten att företaget eller den kinesiska regeringen anvÀnder sin 5G-infrastruktur för spionage. VD Ren Zhengfei har till och med sagt att företaget skulle vara villigt att överlÀmna företagets 5G-patent, licenser och kod till ett amerikanskt företag i utbyte mot en engÄngsavgift.

Trots en kampanj frĂ„n USA: s regering för att uppmuntra sina allierade att förbjuda Huawei, i Europa bygger företaget 5G-telekommunikationsinfrastruktur. Tyskland meddelade nyligen att det inte skulle förbjuda den kinesiska jĂ€tten, medan Storbritannien fortfarande diskuterar ett beslut som ska meddelas under hösten – en vĂ€ntan som frustrerar mobilnĂ€t som vill utveckla 5G. Huawei tecknade ocksĂ„ ett avtal med telekomföretaget MTS sĂ„ att det kan bygga ett 5G-nĂ€tverk i Ryssland, och det verkar som att trots USAs bojkott vĂ€xer företaget fortfarande.

Dessutom kan förbud mot det kinesiska företaget sakta ner 5G-utvecklingen i USA. Trots att Trump-regeringen anser att Huawei Àr skadligt, innebÀr företagets frÄnvaro att europeiska 5G-leverantörer som Nokia och Ericsson inte pressas för att erbjuda den senaste utvecklingen eller bygga den nödvÀndiga infrastrukturen pÄ samma sÀtt som kinesiska företag för nÀrvarande gör.