Rapportera: Huawei påstås bygga Nordkoreas 3G-nätverk

Huawei står inför mer problem bland rapporter om att det i hemlighet hjälpte till att bygga Nordkoreas 3G-nätverk.

På måndagen dokumenterade hur Huawei påstås ha använt en kinesisk partnerleverantör, Panda International, för att leda Huaweis nätverksutrustning till Nordkorea redan 2008.

Rapporteringen baseras på interna dokument som levererats av en tidigare Huawei-anställd och andra namnlösa källor, som tycks visa leveranser av företagets teknik till Koryolink, Nordkoreas första kommersiella 3G-leverantör. Enligt operationen fortsatte operationen fram till 2016, då både Huawei och Panda lämnade sina kontor i Pyongyang när USA och FN införde strängare sanktioner mot Nordkorea.

Påståendena kan tvinga Vita huset att ompröva avslappnande begränsningar för Huawei, som för närvarande är svartlistad från inköp av komponenter från amerikanska teknologileverantörer. I maj placerade handelsavdelningen Huawei på en “enhetslista” för påstådda brott mot USA: s sanktioner mot Iran och agerande mot USA: s intressen.

Utan tillgång till amerikanska komponenter har svartlistan tvingat Huawei att tillfälligt stoppa nya produktlanseringar. Tidigare denna månad började Trump-administrationen dock lindra handelsrestriktionerna för företaget för att hjälpa till att återuppliva handelsförhandlingarna med Kina.

Huawei har inte exakt förnekat rapporten. I ett e-postmeddelande sa företaget bara att det inte finns någon närvaro i Nordkorea. “Huawei är helt engagerad i att följa alla tillämpliga lagar och förordningar i de länder och regioner där vi verkar, inklusive alla lagar och förordningar för exportkontroll och sanktioner i FN, USA och EU,” tillade företaget.

Enligt USA har det amerikanska handelsdepartementet undersökt de påstådda kopplingarna mellan Huawei och Nordkorea sedan 2016, och sonden fortsätter.

Relaterade Artiklar

Back to top button