Rapportera: Huawei pÄstÄs bygga Nordkoreas 3G-nÀtverk

Rapportera: Huawei pÄstÄs bygga Nordkoreas 3G-nÀtverk

Huawei stÄr inför mer problem bland rapporter om att det i hemlighet hjÀlpte till att bygga Nordkoreas 3G-nÀtverk.

PÄ mÄndagen dokumenterade hur Huawei pÄstÄs ha anvÀnt en kinesisk partnerleverantör, Panda International, för att leda Huaweis nÀtverksutrustning till Nordkorea redan 2008.

Rapporteringen baseras pÄ interna dokument som levererats av en tidigare Huawei-anstÀlld och andra namnlösa kÀllor, som tycks visa leveranser av företagets teknik till Koryolink, Nordkoreas första kommersiella 3G-leverantör. Enligt operationen fortsatte operationen fram till 2016, dÄ bÄde Huawei och Panda lÀmnade sina kontor i Pyongyang nÀr USA och FN införde strÀngare sanktioner mot Nordkorea.

PĂ„stĂ„endena kan tvinga Vita huset att ompröva avslappnande begrĂ€nsningar för Huawei, som för nĂ€rvarande Ă€r svartlistad frĂ„n inköp av komponenter frĂ„n amerikanska teknologileverantörer. I maj placerade handelsavdelningen Huawei pĂ„ en “enhetslista” för pĂ„stĂ„dda brott mot USA: s sanktioner mot Iran och agerande mot USA: s intressen.

Utan tillgÄng till amerikanska komponenter har svartlistan tvingat Huawei att tillfÀlligt stoppa nya produktlanseringar. Tidigare denna mÄnad började Trump-administrationen dock lindra handelsrestriktionerna för företaget för att hjÀlpa till att Äteruppliva handelsförhandlingarna med Kina.

Huawei har inte exakt förnekat rapporten. I ett e-postmeddelande sa företaget bara att det inte finns nĂ„gon nĂ€rvaro i Nordkorea. “Huawei Ă€r helt engagerad i att följa alla tillĂ€mpliga lagar och förordningar i de lĂ€nder och regioner dĂ€r vi verkar, inklusive alla lagar och förordningar för exportkontroll och sanktioner i FN, USA och EU,” tillade företaget.

Enligt USA har det amerikanska handelsdepartementet undersökt de pÄstÄdda kopplingarna mellan Huawei och Nordkorea sedan 2016, och sonden fortsÀtter.