Rapportera: Huawei kommer att ha tillgÄng till Storbritanniens 5G-nÀtverk

Rapportera: Huawei kommer att ha tillgÄng till Storbritanniens 5G-nÀtverk

PremiÀrminister Boris Johnson förvÀntas ge den kinesiska teknikjÀtten Huawei tillgÄng till Storbritanniens 5G-telenÀt, enligt

SeniorkĂ€llor i Whitehall, som talar anonymt, har sagt att Huawei kommer att ha tillgĂ„ng till de “icke-omstridda” delarna av nĂ€tverket. IdĂ©n lades ursprungligen fram av före detta premiĂ€rministern Theresa May men orsakade oordning i sitt parlament efter att planerna lĂ€ckt ut, vilket ledde till att Storbritanniens försvarssekreterare avgick.

“Det har hĂ„llits ytterligare möten om Huawei de senaste dagarna och den uppfattning som hĂ„ller pĂ„ att bildas Ă€r densamma som Theresa May-uppfattningen om vĂ€rlden, som var att lĂ„ta dem komma in i de icke-omtvistade delarna av nĂ€tverket”, sĂ€ger en högt uppsatt regeringskĂ€lla. En annan berĂ€ttade enligt uppgift att Storbritanniens 5G-nĂ€tverk kunde vara sĂ€mre, jĂ€mfört med andra nationer, om regeringen inte omfamnade Huawei.

“Det finns ingen bra ersĂ€ttning för en del av den nya tekniken i vĂ€st. Beslutet gĂ„r pĂ„ samma sĂ€tt. Verkligheten Ă€r att om du inte sĂ€ger ja, har du inga alternativ. VĂ€st har skruvat upp genom att lĂ„ta Huawei utveckla ett nĂ€stan monopol inom detta omrĂ„de, sĂ€ger Whitehall-kĂ€llan.

Ett beslut förvÀntas bli officiellt före jul, Àven om Huaweis tillgÄng till Storbritanniens infrastruktur kommer att övervakas noggrant. Beslutet kommer sÀkert att behaga brittiska telekomföretag, vars försök att bygga 5G-nÀt har lidit pÄ grund av regeringens lÄnga diskussion.

En sĂ„dan Ă„tgĂ€rd kan dock orsaka konflikt mellan USA och Storbritannien. President Trump har ocksĂ„ en nĂ€ra relation till Boris Johnson, stöder honom under det konservativa partiets ledarskapslopp och kallar honom kĂ€rleksfullt “Britain Trump”, men Trump-administrationen har placerat Huawei pĂ„ en svartlista och hindrat amerikanska företag frĂ„n att göra affĂ€rer med det.

Huawei kan ha ett nÀstan monopol nÀr det gÀller 5G, men över hela Europa stÄr dess mobilaffÀrer inför utmaningar. Företaget Àr planerat att lansera sin nya vikbara telefon, Mate X, i Kina, men lanseringen över hela vÀrlden hindras av den amerikanska regeringen som förbjuder dess tillgÄng till Googles Android-appar och -tjÀnster.