Rapportera: FTC till fin Facebook $ 5 miljarder för integritetsintrÄng

Rapportera: FTC till fin Facebook $ 5 miljarder för integritetsintrÄng

USA: s Federal Trade Commission har röstat till böter för Facebook pÄ 5 miljarder dollar för att begÄ brott mot digital integritet, enligt.

FTC röstade enligt uppgift 3-2 i delvis linje med de tvÄ demokratiska kommissionÀrerna som avviker. Uppgörelsen Àr nu pÄ vÀg till justitieministeriet, dÀr den kommer att granskas och slutföras.

Hittills har FTC vÀgrat att kommentera rapporten. Men i mars 2018 bekrÀftade tillsynsmyndigheten att de undersökte Facebook bland nyheter om Cambridge Analytica-skandalen, som exponerade 87 miljoner mÀnniskors personuppgifter för ett politiskt konsultföretag vid en tidpunkt som anstÀlldes av president Trumps 2016-kampanj.

Facebook vÀgrade ocksÄ att kommentera den rapporterade böterna. Men i april avslöjade företaget att det hade avsatt 3 miljarder dollar för att betala av potentiella kostnader frÄn FTC: s undersökning av företaget. (Bara under Ärets första kvartal intog företaget 15 miljarder dollar i intÀkter.)

Kritiker av Facebook slÄr redan FTC över den rapporterade böten pÄ 5 miljarder dollar och sÀger att beloppet Àr för lÄgt. Bland dem Àr den demokratiska amerikanska senatorn Ron Wyden frÄn Oregon.

“Trots republikanernas löften om att hĂ„lla big tech ansvarig, verkar FTC ha misslyckats mycket vid sitt bĂ€sta tillfĂ€lle att göra det”, sa Wyden i ett uttalande. “Denna rapporterade böter Ă€r en myggbit pĂ„ ett företag pĂ„ storleken av Facebook. Och jag Ă€r rĂ€dd att det kommer att slĂ€ppa Facebook för nya missbruk av amerikanska uppgifter som kanske inte har beaktats i denna otillrĂ€ckliga uppgörelse.”

Med tanke pÄ Facebooks upprepade sekretessbrott Àr det uppenbart att grundlÀggande strukturreformer krÀvs. Eftersom FTC antingen inte kan eller vill införa rimliga skyddsrÀcken för att sÀkerstÀlla att anvÀndarnas integritet och data skyddas Àr det dags för kongressen att agera.

– Mark Warner (@MarkWarner) 12 juli 2019

Den demokratiska amerikanska senatorn Mark Warner frĂ„n Virginia vĂ€gde ocksĂ„ in. “Eftersom FTC antingen inte kan eller vill införa rimliga skyddsrĂ€cken för att sĂ€kerstĂ€lla att anvĂ€ndarnas integritet och data skyddas, Ă€r det dags för kongressen att agera”, sade han.

Även om detaljerna i FTC: s föreslagna uppgörelse med Facebook fortfarande Ă€r okĂ€nda, kommer det nĂ€stan sĂ€kert att innehĂ„lla nĂ„gon tillsynskomponent. Detta kan innebĂ€ra att Facebook kommer att behöva utse en federalt godkĂ€nd tjĂ€nsteman som fokuserar pĂ„ att se till att det sociala nĂ€tverket följer sin integritetspolicy.

Vissa kritiker, inklusive en av grundarna av Facebook, har dock uppmanat amerikanska tillsynsmyndigheter att demontera företaget och hĂ€vdar att det har monopol pĂ„ den sociala nĂ€tverksindustrin. “En Federal Trade Commission som var seriös om sitt jobb skulle driva pĂ„ strukturella reformer – som att spinna av Instagram och WhatsApp – som skulle skapa konkurrens i sociala medier och göra Facebook mer benĂ€gna att respektera sina anvĂ€ndare”, sĂ€ger David Segal, verkstĂ€llande direktör av internetaktivistgruppen Demand Progress, i ett uttalande.