Rapportera: Facebook utvecklar ett operativsystem

Rapportera: Facebook utvecklar ett operativsystem

Facebook har starkt beroende av andra företags operativsystem för att lÄta sitt sociala nÀtverk fungera och dess hÄrdvara att fungera, men det kanske inte Àr fallet sÄ mycket lÀngre. Facebook utvecklar sitt eget operativsystem frÄn grunden.

Som noterats av The Verge sÀger en rapport frÄn The Information att Mark Zuckerbergs företag för nÀrvarande arbetar pÄ ett helt nytt operativsystem. Mannen som leder projektet Àr Mark Lucovsky, medförfattare till Microsofts Windows NT.

Beslutet att flytta frĂ„n ett beroende av nĂ„gon annans operativsystem beror pĂ„ Facebooks övergĂ„ng till hĂ„rdvara. BĂ„de Oculus- och Portal-enheterna anvĂ€nder en modifierad version av Android, och det Ă€r hĂ€r dĂ€r Facebook vill göra förĂ€ndringen. “Vi vill verkligen se till att nĂ€sta generation har plats för oss”, sĂ€ger Andrew Bosworth, Facebooks maskinvaruchef. “Vi tror inte att vi kan lita pĂ„ marknaden eller konkurrenterna för att se till att sĂ„ Ă€r fallet. Och sĂ„ kommer vi att göra det sjĂ€lva.”

Förra Äret avslöjades det att Facebook utformar sina egna marker. HÄrdvaruprodukter Àr ocksÄ instÀllda pÄ att expandera, med Oculus och Portal-linjer förenade med en sinneslÀsande enhet för att kontrollera virtual reality och augmented reality-glasögon nÄgon gÄng i framtiden. Med detta i Ätanke kan du se varför företaget vill kontrollera alla delar av sina egna plattformar. Samma strategi fungerade trots allt bra för Apple.

Facebook har funderat pĂ„ sitt eget operativsystem under lĂ„ng tid. Tillbaka 2013 gjorde det ett första försök nĂ€r HTC First-smarttelefonen levererades. Det sprang Facebook Home, som i grunden var programvara som satt ovanpĂ„ Android för att skapa en “Facebook-telefon”. Det faktum att de flesta inte kommer ihĂ„g telefonen berĂ€ttar för dig hur bra experimentet gick, men det verkar som om Zuckerberg Ă€r redo att ta ett nytt steg.