Rapportera: Apple ändrar kartor för att göra Krim till en del av Ryssland

Om du använder Apples kartor eller väderapp för att söka efter Simferopol, huvudstaden på Krim, utanför Ryssland får du inte veta vilket land det är en del av. Inuti Ryssland kommer emellertid de tjänster som tillhandahålls av teknikjätten att berätta att det är en del av Ryssland, efter att Apple uppenbarligen bevakat kraven från regeringen att göra området till rysk terror.

Som BBC rapporterar annekterade Ryssland Krim från Ukraina 2014 – ett drag som fördömts av många länder. Emellertid har Apple och statsduman, det ryska parlamentets underhus, enligt uppgift varit i samtal i flera månader om att ändra vad den ryska regeringen ser som ett misstag.

I ett uttalande sa statsduman att en “Apple-representant” sa “felaktig[ies]… avlägsnades äntligen. “

Apple föreslog enligt uppgift att det kunde visa Krim som ett odefinierat territorium, i ett försök att blidka både Rysslands och Ukrainas anhängare, men det verkar som att taktik har tappats.

Apple svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer.

Ett sådant steg är en annan instans av att den ryska regeringen försöker bibehålla ett stryp grepp om den information som dess medborgare kan nå. I slutet av oktober antog den ryska regeringen ett lagförslag som i teorin skulle lägga grunden för att Ryssland skulle kopplas bort från det bredare internet. Även om experter betraktar de praktiska tillämpningarna av detta med skepsis, är principen viktig för att lyfta fram den längd som den ryska regeringen skulle gå för att kontrollera sitt internet.

Google Maps visar inte Krim som ett territorium för varken Ryssland eller Ukraina, men BBC rapporterar att det använder den ryska stavningen av Krimområdena på sina ryska kartor snarare än deras ukrainska stavningar.

Ändå har Google, precis som Apple, också historiskt förändrat hur dess Maps-plattform ser ut beroende på var den nås. 2014 visades gränserna till Tibet som en del av Indien när de betraktades av användare i Indien, som en del av Kina från Kina och som sitt eget individuella område sett från länder som USA.

Vid den tiden sa Googles främsta kartograf Ed Parsons att företaget var tvungen att följa lokala lagar som tvingade dem att visa gränser olika på olika territorier.

Apple tog emellertid bort Hkmap.live-appen från App Store efter påtryckningar från den kinesiska regeringen för att hindra demonstranter i Hong Kong från att undvika polisen. Apple godkände ursprungligen appen men tog sedan bort den och hävdade att den användes av brottslingar.

Relaterade Artiklar

Back to top button