Rapport: Storbritanniens regering ger NHS-data gratis till Amazon

Rapport: Storbritanniens regering ger NHS-data gratis till Amazon

Tidigare i Är tillkÀnnagav den brittiska regeringen ett partnerskap med Amazon som lÀt Alexa utnyttja information som finns tillgÀnglig pÄ National Health Service (NHS) webbplats för att svara pÄ hÀlsofrÄgor.

Tanken var att invÄnare i Storbritannien kunde fÄ hÀlsoinformation frÄn Amazons röstassistent istÀllet för att överbelasta NHS-hotlines med enkla frÄgor. Men förutom frÄgor om Alexa noggrannhet, var kritiker oroade över privata företags pÄverkan pÄ NHS.

Vid den tiden var detaljerna knappa, men en redigerad version av Amazon-NHS-avtalet har nu publicerats som svar pÄ en begÀran om frihet frÄn information frÄn Privacy International, enligt. Observera Àr den mÀngd information som Amazon har tillgÄng till, liksom hur mycket Amazon skulle kunna dra nytta av ekonomiskt medan NHS fÄr ingenting.

Amazon kan inte komma Ă„t patientdata, men det kommer att fĂ„ tillgĂ„ng till “alla [NHS] hĂ€lsoinformation, inklusive utan begrĂ€nsning symtom, orsaker och definitioner, och allt relaterat upphovsrĂ€ttsskyddat innehĂ„ll, data, information och annat material [the NHS] gör tillgĂ€ngligt för Amazon, enligt Privacy International.

Amazon kan i sin tur anvĂ€nda den informationen för att producera, marknadsföra och dra nytta av “nya produkter, applikationer, molnbaserade tjĂ€nster och / eller distribuerad programvara” samt dela informationen med tredje part. Men NHS, som finansieras av skattebetalare, drar inte ekonomiskt nytta av arrangemanget.

NHS-data frÄn sin webbplats Àr tillgÀngliga för tredje part, sÄsom rÄd, men dess standardavtal tillÄter endast anvÀndning inom Storbritannien. Amazon fick dock en vÀrldsomspÀnnande licens.

Privacy International medger att mycket av kontraktet redigeras, “vilket innebĂ€r att vi inte har en fullstĂ€ndig och exakt översikt över exakt vad NHS ger Amazon”, stĂ„r det.

Som svar berĂ€ttade en talesman för NHSX, en tekniskt fokuserad avdelning inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rden, att “inga patientuppgifter tillhandahĂ„lls detta företag av NHS, som tar datasekretess extremt pĂ„ allvar och har infört lĂ€mpliga skyddsĂ„tgĂ€rder.” Alexa-tjĂ€nsten Ă€r endast för anvĂ€ndare i Storbritannien, tillade den.

Amazon sĂ€ger att kontraktet endast omfattade information som redan finns pĂ„ NHS-webbplatsen och att det inte “bygger kundhĂ€lsoprofiler baserat pĂ„ interaktioner med nhs.uk-innehĂ„ll eller anvĂ€nder sĂ„dana förfrĂ„gningar för marknadsföringsĂ€ndamĂ„l.”

Den hÀr affÀren kommer tvÄ Är efter Googles dotterbolag Deepmind fick tillgÄng till hÀlsoinformation frÄn 1,6 miljoner patienter för att utveckla en app som övervakade njursjukdom, men olagligt hade tillgÄng till andra uppgifter, inklusive om patienter hade HIV eller hade överdoserat med droger.