Rapport: Hack av Amazons VD Telefon knuten till Saudiarabiska prinsen

Rapport: Hack av Amazons VD Telefon knuten till Saudiarabiska prinsen

(Foto av David Ryder / Getty Images)

Hur hamnade privata bilder av Amazon VD Jeff Bezos i hÀnderna pÄ? En kriminalteknisk analys hÀvdar att skadlig kod som skickats frÄn den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salmans WhatsApp-konto var inblandad.

PÄ tisdag rapporterade den fantastiska anklagelsen, som kommer frÄn en kriminalteknisk analys som Bezos fick i uppdrag att faststÀlla den skyldige bakom hacket. Enligt utredningen utbytte prins Mohammed telefonnummer med Amazons VD redan 2018 under en middag i Los Angeles. I maj samma Är skickade prinsens WhatsApp-konto sedan en krypterad videofil till Bezos smartphone som visade sig vara skadlig.

Efter att filen skickades, “en massiv och obehörig exfiltrering av data frĂ„n Bezos telefon började, fortsatte och eskalerade i flera mĂ„nader”, vilket resulterade i dussintals gigabyte data stulna, enligt den kriminaltekniska analysen frĂ„n FTI Consulting.

PÄstÄendet kommer nÀstan ett Är efter att Bezos personliga sÀkerhetskonsult, Gavin de Becker, anklagade saudiska operatörer för att ha hackat Amazons VD-telefon. Vid den tiden pekade de Becker pÄ misstÀnkt anvÀndning av regeringsförvÀrvad spionprogram. Den kriminaltekniska analysen frÄn FTI gÄr dock lÀngre och hÀvdar att Saudiarabiens högsta ledning kan ha levererat attacken.

Ett israeliskt företag som heter NSO Group har faktiskt stÀllts inför anklagelser om att sÀlja spionprogram till den saudiska regeringen för att spÄra dissidenter. Samma spionprogram kan ocksÄ ha anvÀnts för att hacka smarttelefonen till en journalist Jamal Khashoggi, som mördades i ett saudiskt konsulat i Turkiet pÄ en order frÄn prins Mohammed, enligt CIA. (Prinsen förnekar detta.)

Intressant nog planerar experter frÄn FN att kommentera hackanklagelserna imorgon. Enligt FN: s specialrapportör Agnes Callamard har den granskade rÀttsmedicinska analysen samtidigt som hon har lett sin egen utredning om Khashoggi död.

ÄndĂ„ mĂ„lar moderbolaget American Media Inc. en helt annan bild av hur det fick Bezos personliga foton. AMI hĂ€vdar att publikationen helt enkelt betalade brodern till Bezos flickvĂ€n för att fĂ„ bilder och texter under en period av flera mĂ„nader.