Rapport: EU-kommissionen ska bekämpa ansiktsigenkänning

Rapport: EU-kommissionen ska bekämpa ansiktsigenkänning

Europeiska kommissionen, det organ som har inlett en antitrustutredning om Amazon och böter Google för konkurrensbegränsande beteende, planerar regler som skulle ge EU-medborgare rättigheter över deras ansiktsigenkänningsdata.

Enligt den, som citerar “h√∂ga tj√§nstem√§n”, √§r planen att begr√§nsa “den urskillningsl√∂sa anv√§ndningen av ansiktsigenk√§nningsteknik” och se till att medborgarna “vet n√§r [facial recognition] data anv√§nds. “Alla undantag skulle vara” t√§tt avgr√§nsade “, s√§ger k√§llan.

Tidningen har ocks√• uppenbarligen sett ett dokument som s√§ger att EU vill skriva lagstiftning f√∂r att “s√§tta en v√§rldsstandard f√∂r AI-reglering” med “tydliga, f√∂ruts√§gbara och enhetliga regler … som adekvat skyddar individer” genom att s√§tta ansiktsigenk√§nningsteknologier under GDPR.

“AI-applikationer kan utg√∂ra betydande risker f√∂r grundl√§ggande r√§ttigheter. Oreglerade AI-system kan fatta beslut som p√•verkar medborgarna utan f√∂rklaring, m√∂jlighet till regress eller till och med en ansvarsfull samtalspartner”, s√§ger dokumentet enligt uppgift.

En talesman från kommissionen berättade att eventuell lagstiftning skulle bygga på rekommendationer som gjordes i juni av en expertgrupp beställd av EU. Gruppen föreslog att nya regler var nödvändiga för att informera individer när de riktades mot eller under massövervakning.

I Storbritannien har det varit mycket oro f√∂r ansiktsigenk√§nning p√• grund av avsl√∂jandet att en utvecklare i Londons King’s Cross installerade ansiktsigenk√§nningskameror till synes utan kunskap om de som arbetade eller bodde i omr√•det.

En talesman f√∂r utvecklaren sa att deras kameror “anv√§nder ett antal detekterings- och sp√•rningsmetoder, inklusive ansiktsigenk√§nning, men har ocks√• sofistikerade system f√∂r att skydda allm√§nhetens integritet.” Utvecklaren svarade inte p√• fr√•gan vad dessa system √§r eller om allm√§nheten informerades om √∂vervakningen.

Storbritanniens biometriska kommissionär har sedan sagt att regeringen behöver uppdatera sina lagar, men det är oklart hur EU: s GDPR-regler kommer att tillämpas efter att Storbritannien lämnar Europeiska unionen den 31 oktober.

I USA har ett antal städer tagit en hård hållning mot teknik för ansiktsigenkänning: San Francisco, Oakland, Kalifornien och Somerville, Massachusetts har alla förbjudit brottsbekämpning att använda ansiktsigenkänning på grund av oro över dess noggrannhet och oro för att det kan missbrukas.