Rapport: EU-kommissionen ska bekämpa ansiktsigenkänning

Europeiska kommissionen, det organ som har inlett en antitrustutredning om Amazon och böter Google för konkurrensbegränsande beteende, planerar regler som skulle ge EU-medborgare rättigheter över deras ansiktsigenkänningsdata.

Enligt den, som citerar “höga tjänstemän”, är planen att begränsa “den urskillningslösa användningen av ansiktsigenkänningsteknik” och se till att medborgarna “vet när [facial recognition] data används. “Alla undantag skulle vara” tätt avgränsade “, säger källan.

Tidningen har också uppenbarligen sett ett dokument som säger att EU vill skriva lagstiftning för att “sätta en världsstandard för AI-reglering” med “tydliga, förutsägbara och enhetliga regler … som adekvat skyddar individer” genom att sätta ansiktsigenkänningsteknologier under GDPR.

“AI-applikationer kan utgöra betydande risker för grundläggande rättigheter. Oreglerade AI-system kan fatta beslut som påverkar medborgarna utan förklaring, möjlighet till regress eller till och med en ansvarsfull samtalspartner”, säger dokumentet enligt uppgift.

En talesman från kommissionen berättade att eventuell lagstiftning skulle bygga på rekommendationer som gjordes i juni av en expertgrupp beställd av EU. Gruppen föreslog att nya regler var nödvändiga för att informera individer när de riktades mot eller under massövervakning.

I Storbritannien har det varit mycket oro för ansiktsigenkänning på grund av avslöjandet att en utvecklare i Londons King’s Cross installerade ansiktsigenkänningskameror till synes utan kunskap om de som arbetade eller bodde i området.

En talesman för utvecklaren sa att deras kameror “använder ett antal detekterings- och spårningsmetoder, inklusive ansiktsigenkänning, men har också sofistikerade system för att skydda allmänhetens integritet.” Utvecklaren svarade inte på frågan vad dessa system är eller om allmänheten informerades om övervakningen.

Storbritanniens biometriska kommissionär har sedan sagt att regeringen behöver uppdatera sina lagar, men det är oklart hur EU: s GDPR-regler kommer att tillämpas efter att Storbritannien lämnar Europeiska unionen den 31 oktober.

I USA har ett antal städer tagit en hård hållning mot teknik för ansiktsigenkänning: San Francisco, Oakland, Kalifornien och Somerville, Massachusetts har alla förbjudit brottsbekämpning att använda ansiktsigenkänning på grund av oro över dess noggrannhet och oro för att det kan missbrukas.

Relaterade Artiklar

Back to top button