Rapport: Budgettelefon som kör Huawei OS förväntas i år

En ny Huawei-smartphone som kör sitt eget mobila operativsystem förväntas lanseras före slutet av 2019.

Enligt den kinesiska mediasidan Global Times kommer detta inte att vara en ny flaggskeppsanordning. I stället siktar Huawei det på marknaden för låg till medelklass med handenheten till cirka 2000 yuan (284 $) som ett sätt att locka nya användare (och utvecklare) till plattformen.

Den officiella lanseringen av det nya operativsystemet, som kallas HongMeng OS, förväntas vid Huaweis utvecklarkonferens den 9 augusti. Företaget kommer också att tillkännage sitt dotterbolag Honors smarta TV-serie, som kommer att använda det nya operativsystemet.

Honor med hjälp av HongMeng OS skulle svara på rykten om att Huaweis operativsystem (som kan kallas Harmony i väst) främst är utformat för Internet of Things-enheter snarare än smartphones. Detta trots att Huawei-chefer uppgav att företagets Android-rival skulle vara snabbare än Googles eget mobila operativsystem.

HongMeng OS tros ha “kryptografiska funktioner” som skyddar personuppgifter som förvaras på varje enhet och det kan så småningom bli en lösning för autonoma fordon, medicinsk utrustning och industriella kontrollenheter. I så fall betyder det att Huaweis operativsystem liknar Googles Fuchsia-operativsystem, eftersom det kommer att kunna köras på flera plattformar och tydligen “bättre tillgodose artificiell intelligens.”

“De nya Huawei-telefonerna med HongMeng-systemet kommer att debutera på marknaden under fjärde kvartalet, med upp till flera miljoner enheter i lager. Det förväntas att smarttelefonen kommer att dyka upp tillsammans med Huawei Mate 30-serien,” Global Times källa sa.

Huaweis utveckling av sitt eget operativsystem kommer vid en tidpunkt då amerikanska senatorer fortfarande är övertygade om att president Trumps svartlistning av företaget förblir på plats, även om stora delar av den amerikanska tekniska sektorn inklusive Qualcomm, Intel och Google vill att förbudet ska upphävas.

Det är också oklart om framtida Huawei-bärbara datorer, som MateBook X Pro (på Amazon Canada), kommer att kunna använda Windows 10. Microsoft drog Huawei-bärbara datorer från sin butik i maj, och även om den amerikanska handelsavdelningen utfärdade en fördröjning så att företag kunde fortsätta att tillverka Huawei-smartphones, det diskuterades inte hur det skulle relatera till den kinesiska tillverkarens bärbara affärsverksamhet.

Relaterade Artiklar

Back to top button