Rapport: Apple utvecklar satellitbaserat internet för framtida enheter

Rapport: Apple utvecklar satellitbaserat internet för framtida enheter

Apple utvecklar satelliter som en dag kan erbjuda höghastighetsdata för sina smartphones, surfplattor, klockor och datorer. Bloomberg rapporterar att Cupertino har ett “hemligt team” som utformar satelliter, och tekniken kan göra det möjligt för framtida hĂ„rdvara att kringgĂ„ traditionella trĂ„dlösa nĂ€tverk helt och hĂ„llet.

Projektet bör ta flera Ă„r att formulera. ÄndĂ„ ser Apples VD Tim Cook enligt uppgift det som en prioritet. Apples satelliter kommer inte att rulla ut nĂ€r som helst snart, och det Ă€r bra om de sĂ„ smĂ„ningom kommer att minska beroendet av trĂ„dlösa operatörer eller Ă„tminstone förbĂ€ttra platsspĂ„rning. Enligt rapporten har Apple inte slutfört sin strategi.

Satellitbaserat internet kan ersÀtta sÄvÀl amerikanska operatörer som de utomlands, vilket kan ge ett betydande slag för dessa företag samtidigt som Apples verksamhet effektiviseras.

För nÀrvarande anvÀnder iPhone, iPad, Apple Watch och AirPods egna chips. Majoriteten av komponenterna tillverkas dock fortfarande av andra företag. Apple har börjat arbeta med MicroLED-skÀrmar och förvÀrvade Intels 5G-modemsegment tidigare i Är. SÄ Apple vill helt klart hantera försörjningskedjan dÀr det Àr möjligt. Att slÀppa trÄdlösa nÀtverk för satelliter stÀmmer överens med den metoden.

SpaceX planerar ocksÄ att erbjuda satellitbaserade internetplaner i mitten av 2020, och Amazon kommer att anslutas nÄgon gÄng. Regleringsansökningar avslöjar Amazon syftar till att lansera sÄ mÄnga som 3 236 satelliter som möjliggör höghastighets, prisvÀrt internet. BÄda företagen Àr beredda att spendera miljarder dollar pÄ att rulla ut den nödvÀndiga infrastrukturen.

Rapporten föreslÄr att Apple vill sÀtta sina satelliter i omloppsbana inom de nÀrmaste fem Ären. SÄ förvÀnta dig inte att nÀsta iPhone eller nÄgot annat i rörledningen har satellitbaserad anslutning. Allt bör fortsÀtta att förlita sig pÄ 4G-nÀt tills 5G tar över, och dÄ kan Apple börja överföra sin hÄrdvara till satelliter om prestanda uppfyller förvÀntningarna.