Ransomware Attackers krÀver $ 2 miljoner frÄn NYC College

Ransomware Attackers krÀver $ 2 miljoner frÄn NYC College

Ett New York City-baserat college har drabbats av en ransomware-attack och hackare krÀver att skolan betalar ungefÀr 2 miljoner dollar i bitcoin för att befria de infekterade datorerna.

Attacken drabbade Monroe College pÄ onsdag morgon och orsakade dess huvudsakliga webbplats och e-postsystem enligt

Det Ă€r okĂ€nt vilken ransomware-stam som drabbade college eller hur attacken genomfördes. “Prioriteringen Ă€r att förstĂ„ omfattningen av intrĂ„nget och att se till att nĂ€r vi fĂ„r allt igĂ„ng igen, görs det pĂ„ sĂ€krast sĂ€tt”, sĂ€ger college-talesmannen Jackie Ruegger till PCMag.

HÀndelsen intrÀffar efter att tvÄ stÀder i Florida drabbats av ransomware-attacker som tillfÀlligt stÀnger av kommunala IT-system. I bÄda fallen beslutade stadens försÀkringsgivare att betala lösen i bitcoin, som uppgick till cirka 500 000 dollar respektive 600 000 dollar.

Lösenkravet pĂ„ 2 miljoner dollar för Monroe College Ă€r betydligt högre. Förra Ă„ret fann försĂ€kringsbolaget Beazley Group att det genomsnittliga kravet pĂ„ ransomware var bara 10 310 $. Det Ă€r dock inte okĂ€nt för en hackare att utpressa ett obscent belopp frĂ„n ett offer. “Den högsta efterfrĂ„gan frĂ„n en Beazley-klient var 8,5 miljoner dollar – motsvarande 3000 Bitcoin vid den tiden”, sa företaget.

För nĂ€rvarande vĂ€grar Monroe College att sĂ€ga om det kommer att betala lösenkravet pĂ„ 2 miljoner dollar. “Den goda nyheten Ă€r att college fortfarande Ă€r öppet och fungerar,” tillade Ruegger. Högskolan har anstĂ€llt externa sĂ€kerhetsexperter för att svara pĂ„ attacken. Under tiden kommer de 8 000 studenterna pĂ„ skolan att behöva gĂ„ i lektion utan hjĂ€lp av högskolans online-system. Det kan innebĂ€ra att man skriver ut uppgifter och lĂ€mnar in dem personligen till lĂ€raren, sa Ruegger.

FBI och cybersÀkerhetsexperter (som PCMags Max Eddy) rekommenderar ransomwareoffer att aldrig betala hackarna, eftersom det kan ge anfallare att slÄ igen. Det finns inte heller nÄgon garanti för att hackaren slÀpper de infekterade datorerna Àven nÀr de betalas. Offer som drabbats av en ransomware-stam bör först titta online för att kontrollera om nÄgot antivirusföretag kan ha kommit med ett gratis dekrypteringsverktyg för att ÄterstÀlla sina datorer.