Race to 5G: När kommer 5G hem?

T-Mobile och Verizon påskyndade båda sina 5G-system i maj, men T-Mobile har fortfarande ett sätt att gå snabbare, och Verizon behöver verkligen ta itu med dess 5G-täckningsproblem.

Enligt vår Race to 5G matematik är T-Mobile fortfarande i täten tack vare sin massiva filt av 5G lågband över hela landet och dess breda utbud av tillgängliga 5G-telefoner. Företaget meddelade till och med att det (typ av) är det första nätverket som stöder 5G i alla 50 stater, tack vare ett roamingavtal med GCI i Alaska.

Men T-Mobiles landsomfattande hastigheter är fortfarande låga. Med 78 Mbps enligt Ookla Speedtest Intelligence är de verkligen 4G-hastigheter, så det levererar inte vad vi skulle kalla en radikalt ny 5G-upplevelse (notera: Ookla ägs av Ziff Davis, PCMag.coms moderbolag).

Det kommer förhoppningsvis att förändras under de närmaste månaderna. Speedtests Milan Milanovic testade T-Mobils nya mid-band 5G-nätverk i New York och fann att till och med bara att lägga till några mid-band-torn i några kvarter fördubblade den genomsnittliga nedladdningshastigheten över hela landet. Med topphastigheter som han såg med 1,2 Gbps kan en bredare mid-band-utrullning äntligen vara så snabb, stadsomfattande 5G som vi alla har lovats.

Tweet

Sprintanvändare med första generationens 5G-telefoner måste få nya enheter att använda sig av i det nya nätverket. T-Mobile 2.5-GHz-system i mitten av bandet fungerar med för närvarande sålda T-Mobile-5G-telefoner och Sprint-märkta enheter i Galaxy S20-serien, men äldre Sprint 5G-enheter kommer att falla tillbaka till 4G, säger bäraren.

T-Mobile-hastigheter.
T-Mobils hastigheter stiger tack vare sitt nya mellanbandsnätverk

Stadsomfattande täckning är Verizons problem. Verizon fortsätter att vara 5G-hastighetsledare och krita upp ytterligare flera poäng i vår ranking genom att visa under 10ms latens på många enheter, enligt Ookla Speedtest Intelligence. Företaget ökade sina uppladdningshastigheter den här månaden och lade till en 35: e 5G-stad, San Diego. Men vi uppskattar ändå att Verizons korta räckvidd, bara millimetervågssystem, bara täcker cirka 15 miljoner människor i de 35 städerna, en liten del av den amerikanska befolkningen.

Verizon täckning
Verizon är snabb, men måste göra bättre än detta när det gäller täckning

Detta har fått smarta observatörer, inklusive Android Police David Ruddock, att undra om millimetervåg är en dud av en teknik. Det har gått mer än ett år sedan Verizon lanserade sitt millimetervågsnätverk, och det är fortfarande inte tillgängligt för de allra flesta amerikaner, eller till och med de flesta i de 35 städerna Verizon täcker.

Verizon gjorde några partnerskap den här månaden som kan hjälpa till, särskilt med Pivotal Commware, ett företag som säljer repeater som det säger kan kraftigt utöka millimetervåg 5G-intervallet runt stadsdelar och inomhus med mindre kostnad och installationsproblem än vanliga 5G-paneler. Vi vet dock inte när de kommer till Verizons nätverk.

repeater
Pivotals repeater hjälper till att få 5G in i ditt hem (Källa: Pivotal Commware)

Millimetervågleverantörer expanderar fortfarande. Den här månaden sa Comcasts trådlösa tjänst, som använder Verizons nätverk, att den kommer att lägga till 5G-tjänster för sina abonnenter gratis, och T-Mobile bad om tillstånd att testa millimetervåg i tre städer.

När det gäller AT&T förändrades inte mycket med operatören den här månaden. Det lovade att sluta kalla sitt 4G-nätverk “5G evolution” i reklam, även om den vilseledande “5G E” -ikonen inte kommer att försvinna på telefoner. AT&T har ett millimetervågsystem i 35 städer och ett lågband 5G-system som täcker cirka 120 miljoner människor, enligt transportören.

Fler 5G-telefoner, få 5G-hem

Telefontillverkare fortsätter att rulla 5G in i sina avancerade enheter i USA. Moto Edge + debuterade med Verizon 5G denna månad, och OnePlus berättade för oss att det fokuserar på att få fristående 5G, nästa version av tekniken, till sina framtida enheter.

Moto Edge +
$ Edge Moto Edge + hit Verizon den här månaden

Men i USA åtminstone är 5G fortfarande mest begränsad till avancerade smartphones. Vi har inte fått de billigare smartphones som andra länder ser (medan Nubia Red Magic 5G säljs här fungerar det inte bra i våra 5G-nätverk). AT&T och T-Mobile har inga 5G-hotspots. Och Verizon-chefer har sagt att deras expansion av 5G-hemservice först kommer senare i höst (även om de är överens om att det kommer i år).

US Cellulars nya VD, Laurent Therivel, sa också att 5G-hemåtkomst var en nära prioritet för honom, men skulle inte förbinda sig till när företaget skulle lansera det.

Vi har hört talas om billigare 5G-telefoner, inklusive versioner av TCL 10 Pro och Samsung A-serien, men hittills har dessa företag bara släppt 4G-versionerna.

Så det är tydligt var transportörerna har sina att göra-listor för sommaren: 5G måste vara billigare, mer tillgängligt och snabbare. Vi fortsätter att spåra det här.

Relaterade Artiklar

Back to top button