Qualcomms nya billiga chip är för smartphones, inte flip-telefoner

Qualcomms nya Snapdragon 215-chipset, som tillkännages idag, ger ett gäng avancerade funktioner till billiga smartphones. Men Qualcomms ambition här verkar sluta lite kort: även om den här nya chipset kan vara helt fantastisk för nästa generation av flip-telefoner, vill företaget inte åka dit.

Till viss del handlar mitt perspektiv på 215 om PCMag och vem vi skriver för; $ 100-smartphones som använder Qualcomms chips i 200-serien är till exempel en enorm affär i Indien. Men här i USA tenderar våra lågtelefoner (som Moto E5) att använda antingen konkurrerande MediaTek-enheter eller Qualcomms nästa steg upp, processorerna i 400-serien.

Smartphones med 215 kommer att kosta från $ 75 till $ 120 i förväg, berättade Qualcomm för oss. Nästa steg upp, Snapdragon 429, kommer att driva telefoner från 120 $.

Vad vi fortfarande behöver här i USA är solida alternativ som inte är smarttelefoner med fantastisk röstkvalitet, och 215 ger kritiska förbättringar jämfört med Snapdragon 205 som används i amerikanska flips som Doro 7060, Sonim XP3 och Alcatel Go Flip.

Telefoner som drivs av 215 stöder EVS-codec, vilket märkbart förbättrar röstkvaliteten, liksom 802.11ac trådlöst, vilket innebär mer solida Wi-Fi-samtal. En 50 procent snabbare CPU innebär märkbart mindre tröga användargränssnitt. Och en ny DSP förlänger batteriets livslängd kraftigt om du använder telefonen som en musikspelare.

Allt detta är fantastiska saker, och de skulle uppskattas av de 17 procent av amerikanerna som fortfarande håller fast vid icke-smartphones. Men eftersom det är tiotals miljoner kunder, är det inte förvånande att Qualcomm istället fokuserar på hundratals miljoner lågpresterande smarttelefonköpare i Asien.

Driva bättre billiga smartphones

Sätt en Snapdragon 215 i en $ 100-smartphone, och den får alla möjliga funktioner som vi inte ofta ser vid den prispunkten än.

215 stöder extra höga 720p-skärmar, 1080p videoinspelning, dubbla kameror med 13-megapixel fotoinspelning och Google Pay. Packad i en $ 100-smartphone som kör en 64-bitarsversion av Android Go, det är mycket kraft och mycket värde.

Det är också ett försök att komma ikapp med och överträffa konkurrerande erbjudanden från MediaTek. Medan detta är den första 200-serien Snapdragon med en 64-bitars processor har MediaTek erbjudit billiga 64-bitarslösningar ett tag nu, med många MediaTek 6737-baserade telefoner som nu kostar mindre än 100 dollar. 6737 har samma fyrkärniga ARM Cortex-A53 CPU som Snapdragon 215 gör, men den stöder inte 1080p videoinspelning eller EVS-samtal.

Medan Qualcomm säger att 215 kommer till enheter i Nordamerika, kommer det förmodligen att ses mycket oftare utomlands. Telefoner som drivs av 215 visas i år.

Relaterade Artiklar

Back to top button