Qualcomm vd: 2020 kommer det att vara svårt att inte köpa en 5G-telefon

5G rampar mycket snabbare än 4G gjorde, sa Qualcomms vd Steve Mollenkopf vid förra veckans Fortune Brainstorm Tech och förutspådde att nästa års konferens kommer de flesta deltagarna att ha 5G-telefoner. “Nästa år kommer det att bli svårt att inte köpa en 5G-telefon”, sa han.

Konsumenterna älskar de ökade datahastigheterna, sa han, men de verkliga fördelarna med 5G har mer att göra med transportörerna än deras kunder. Mollenkopf sa att 5G erbjuder två primära vektorer av intresse för operatörer.

Det första är att det helt enkelt är mer effektivt. Med 5G kan mobilindustrin leverera video till ungefär 1/30 av kostnaden för nuvarande nätverk, vilket gör det bättre för dem att hålla jämna steg med konsumentens glupska aptit för mobilvideo. 5G-standarden fungerar också med nya radioband, vilket möjliggör nya tjänster och i vissa fall möjligheten att konkurrera med kabelanslutet bredband. (Med andra ord, fast trådlös åtkomst, såsom 5G-internettjänsten till hemmet som Verizon rullar ut på vissa marknader.)

Den andra vektorn är skapandet av “en anslutningsväv under allt så att industrier kan dra nytta av digitaliseringen.” Detta inkluderar saker som att fjärrstyra enheter på ett säkert sätt. “Det här är första gången den mobila färdplanen verkligen korsar industriens behov”, sa han. Nu kommer mobilen inte bara att vara för konsumenter utan för applikationer som hälsovård, smarta städer och utbildning. Senare, som svar på en publikfråga, pratade han om säkra, verifierade medicinska apparater för fjärrdiagnostik och urbana lösningar för logistik, trafikflöde och flotthantering.

Mollenkopf sa att 5G är den första standarden med en riktig global lansering. Operatörer som inte flyttar till 5G snabbt “kommer att vara kvar.” Det påverkar industripolitiken för hela länder, som inte vill bli så sent.

“Vi tänker inte på oss själva som en chiptillverkare”, sade Mollenkopf, utan istället som ett företag som uppfinner grundläggande teknik, delar den med industrin via standardorgan och sedan tillhandahåller de chips som möjliggör det. Han sa att företaget verkligen försökte räkna ut vilken teknik som måste uppfinnas och levereras i stor skala så att industrier kan dra nytta av mobilnätet. Trådlöst påverkar fler företag nu än för 30 år sedan när Qualcomm startade, och han sa att han under de kommande 30 åren förväntade sig att användningen skulle bli ännu bredare.

På frågan om företagets senaste uppgörelse med Apple sa han att det alltid finns “tvister om IP-priset.” Ibland blir dessa offentliga och ibland handlar det om globala frågor, sade han, men i slutändan löses de. “Nästan alltid efter en licenstvist löser det sig och fokus ligger på hur vi får ut produkterna tillsammans.”

Han sa att tvisten bara var en distraktion för “cirka 10 av oss” på Qualcomm, medan resten av företaget “fokuserade på innovation.” Han sa att detta inte var “vår första rodeo”, och det var viktigt för företaget att hålla koll på de stora sakerna – i det här fallet 5G. “Om du har bra teknik kan du räkna ut kommersiella tvister.”

På samma sätt blev han tillfrågad om ett nyligen avgörande i ett mål som väckts av FTC och sade att företaget var konkurrensbegränsande i sina licensieringsmetoder. Han sa att Qualcomm går igenom processen för att stanna i ordern och i slutändan överklaga beslutet, och noterade att justitieministeriet har lämnat in en kortfattning till stöd för företaget. Inte överraskande tror han att Qualcomm kommer att segra också i så fall.

Jag är inte riktigt övertygad om att ett år från och med nu att större delen av marknaden kommer att vara 5G, eftersom det fortfarande finns en märkbar premie för 5G-modeller. Naturligtvis rykten tyder på att Apple inte kommer att släppa en 5G-telefon förrän under andra halvåret nästa år. Men 5G-övergången verkar verkligen oundviklig och det är inte förvånande att Mollenkopf skulle vara en av teknikens största cheerleaders.

Relaterade Artiklar

Back to top button