Qualcomm vd: 2020 kommer det att vara svÄrt att inte köpa en 5G-telefon

Qualcomm vd: 2020 kommer det att vara svÄrt att inte köpa en 5G-telefon

5G rampar mycket snabbare Ă€n 4G gjorde, sa Qualcomms vd Steve Mollenkopf vid förra veckans Fortune Brainstorm Tech och förutspĂ„dde att nĂ€sta Ă„rs konferens kommer de flesta deltagarna att ha 5G-telefoner. “NĂ€sta Ă„r kommer det att bli svĂ„rt att inte köpa en 5G-telefon”, sa han.

Konsumenterna Àlskar de ökade datahastigheterna, sa han, men de verkliga fördelarna med 5G har mer att göra med transportörerna Àn deras kunder. Mollenkopf sa att 5G erbjuder tvÄ primÀra vektorer av intresse för operatörer.

Det första Àr att det helt enkelt Àr mer effektivt. Med 5G kan mobilindustrin leverera video till ungefÀr 1/30 av kostnaden för nuvarande nÀtverk, vilket gör det bÀttre för dem att hÄlla jÀmna steg med konsumentens glupska aptit för mobilvideo. 5G-standarden fungerar ocksÄ med nya radioband, vilket möjliggör nya tjÀnster och i vissa fall möjligheten att konkurrera med kabelanslutet bredband. (Med andra ord, fast trÄdlös Ätkomst, sÄsom 5G-internettjÀnsten till hemmet som Verizon rullar ut pÄ vissa marknader.)

Den andra vektorn Ă€r skapandet av “en anslutningsvĂ€v under allt sĂ„ att industrier kan dra nytta av digitaliseringen.” Detta inkluderar saker som att fjĂ€rrstyra enheter pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt. “Det hĂ€r Ă€r första gĂ„ngen den mobila fĂ€rdplanen verkligen korsar industriens behov”, sa han. Nu kommer mobilen inte bara att vara för konsumenter utan för applikationer som hĂ€lsovĂ„rd, smarta stĂ€der och utbildning. Senare, som svar pĂ„ en publikfrĂ„ga, pratade han om sĂ€kra, verifierade medicinska apparater för fjĂ€rrdiagnostik och urbana lösningar för logistik, trafikflöde och flotthantering.

Mollenkopf sa att 5G Ă€r den första standarden med en riktig global lansering. Operatörer som inte flyttar till 5G snabbt “kommer att vara kvar.” Det pĂ„verkar industripolitiken för hela lĂ€nder, som inte vill bli sĂ„ sent.

“Vi tĂ€nker inte pĂ„ oss sjĂ€lva som en chiptillverkare”, sade Mollenkopf, utan istĂ€llet som ett företag som uppfinner grundlĂ€ggande teknik, delar den med industrin via standardorgan och sedan tillhandahĂ„ller de chips som möjliggör det. Han sa att företaget verkligen försökte rĂ€kna ut vilken teknik som mĂ„ste uppfinnas och levereras i stor skala sĂ„ att industrier kan dra nytta av mobilnĂ€tet. TrĂ„dlöst pĂ„verkar fler företag nu Ă€n för 30 Ă„r sedan nĂ€r Qualcomm startade, och han sa att han under de kommande 30 Ă„ren förvĂ€ntade sig att anvĂ€ndningen skulle bli Ă€nnu bredare.

PĂ„ frĂ„gan om företagets senaste uppgörelse med Apple sa han att det alltid finns “tvister om IP-priset.” Ibland blir dessa offentliga och ibland handlar det om globala frĂ„gor, sade han, men i slutĂ€ndan löses de. “NĂ€stan alltid efter en licenstvist löser det sig och fokus ligger pĂ„ hur vi fĂ„r ut produkterna tillsammans.”

Han sa att tvisten bara var en distraktion för “cirka 10 av oss” pĂ„ Qualcomm, medan resten av företaget “fokuserade pĂ„ innovation.” Han sa att detta inte var “vĂ„r första rodeo”, och det var viktigt för företaget att hĂ„lla koll pĂ„ de stora sakerna – i det hĂ€r fallet 5G. “Om du har bra teknik kan du rĂ€kna ut kommersiella tvister.”

PÄ samma sÀtt blev han tillfrÄgad om ett nyligen avgörande i ett mÄl som vÀckts av FTC och sade att företaget var konkurrensbegrÀnsande i sina licensieringsmetoder. Han sa att Qualcomm gÄr igenom processen för att stanna i ordern och i slutÀndan överklaga beslutet, och noterade att justitieministeriet har lÀmnat in en kortfattning till stöd för företaget. Inte överraskande tror han att Qualcomm kommer att segra ocksÄ i sÄ fall.

Jag Àr inte riktigt övertygad om att ett Är frÄn och med nu att större delen av marknaden kommer att vara 5G, eftersom det fortfarande finns en mÀrkbar premie för 5G-modeller. Naturligtvis rykten tyder pÄ att Apple inte kommer att slÀppa en 5G-telefon förrÀn under andra halvÄret nÀsta Är. Men 5G-övergÄngen verkar verkligen oundviklig och det Àr inte förvÄnande att Mollenkopf skulle vara en av teknikens största cheerleaders.