Qualcomm tripplar ner pÄ 5G-datorer med 2 nya chipset

Qualcomm tripplar ner pÄ 5G-datorer med 2 nya chipset

MAUI, Hawaii — Qualcomm ger inte upp sina planer pĂ„ att frigöra Intels PC; det fördubblas. Vid sitt Snapdragon Technology Summit idag tillkĂ€nnagav företaget sina 8c- och 7c-datorplattformar, som Ă€r billigare versioner av sin 8cx PC-processor.

“Den första mobilkonsumenten vill ha en upplevelse i nivĂ„ med en smartphone, och vi har innovationen, uppfinningarna och tekniken för att möjliggöra denna upplevelse för kunder över prispunkter”, sĂ€ger Qualcomm SVP Alex Katouzian i ett pressmeddelande.

Enligt Qualcomm Àr den nya Snapdragon 7c utformad för att driva extremt billiga bÀrbara datorer, kanske till och med nere i $ 300-serien. I nÀringslivet kan det till exempel vara tunna klienter som kör Citrix eller annan virtuell skrivbordsprogramvara. Citrix, Microsofts virtuella skrivbordssvit och andra ledande virtuella skrivbordspaket har skrivits om för att fungera pÄ 7c: s ARM-processor.

7c anvÀnder en Kryo 468 CPU som kör upp till 2,4 GHz och en Adreno 618 GPU, med ett X15 LTE-modem ombord som stöder 800 Mbps LTE. Den stöder LPDDR4-minne och UFS 3.0 för lagring. Den kan köra 2048 gÄnger 1,536 skÀrmar vid 60Hz. Den inbyggda Spectra 255-bildsignalprocessorn kan ta 32MP-bilder och 4K HDR-video med 30 fps. Det Àr Wi-Fi 6-klart och stöder Bluetooth 5.0.

Det lĂ„ter inte sĂ„ illa, eller hur? PC-arbetsbelastningar Ă€r dock vanligtvis mycket CPU-beroende, och vi vet inte tillrĂ€ckligt om denna CPU för att dra slutsatser. Qualcomm sĂ€ger att det har “20 procent snabbare systemprestanda Ă€n vanliga datorer pĂ„ nybörjarnivĂ„”, vad det Ă€n betyder.

Snapdragon 8c: s Kryo 490 CPU erbjuder 30 procent bÀttre prestanda Àn Snapdragon 850 (och 10-30 procent lÀgre Àn 8cx), med ett X24 LTE-modem som Àr ungefÀr lika snabbt som ett LTE-modem kan fÄ just nu. Det kan ocksÄ paras ihop med ett X55-modem för 5G-anslutning.

8c: s specifikationsblad lovar fantastiskhet, sÄ lÀnge du inte tittar för nÀra pÄ CPU-kraft. Den stöder LPDDR4-minne och NVMe SSD-enheter, och den kan köra en inbyggd 4K-skÀrm och tvÄ externa 4K-skÀrmar. Konstigt nog ser jag inte Wi-Fi 6 pÄ specifikationsbladet, men det har 802.11ac Wave 2 och 60 GHz 802.11ad WiGig. Bildsignalprocessorn kan hantera 4K HDR-videoinspelning vid 30fps och 4K HDR-avkodning vid 120fps.

Det finns ocksÄ den tidigare aviserade 5G 8cx-plattformen, som kommer att visas i en 5G Lenovo-bÀrbar dator i början av nÀsta Är.

Qualcomm och Microsoft har tillsammans försökt fÄ detta att hÀnda under lÄng tid. Problemet som de bÄda fortsÀtter att stöta pÄ Àr att det finns en enorm mÀngd Àldre Windows-appar och drivrutiner kodade för x86-chips som kör dÄligt om alls pÄ ARM-baserade datorer.

Qualcomm 8cx 5G referensbÀrbar dator vikad

Nvidia, ARM-baserad original Surface grundades eftersom den bara inte körde de appar som folk förvĂ€ntade sig att den skulle köra. NĂ€r Qualcomm tillkĂ€nnagav sin första omgĂ„ng Windows-datorer för tvĂ„ Ă„r sedan baserat pĂ„ Snapdragon 850 inkluderade den en emulator för att köra x86-appar, men de sprang lĂ„ngsamt. Surface Pro X, som Ă€r baserad pĂ„ en Qualcomm-tillverkad “SQ1” -processor, rinner fortfarande nĂ€r den ombeds att köra Chrome, Ă€ven om Chromium-motorn har flyttats fram till plattformen.

“Vi ser pĂ„ detta som en helhetsprestanda och effektivitetshistoria, med de blixtsnabba anslutningsupplevelserna aktiverade av mobilmodem i dessa datorer”, sĂ€ger Qualcomm marknadschef Peter Burns.

Qualcomms chipset Ă€r bra; dess första pressmeddelande sĂ€ger ingenting om plattformens hittills showstoppingsproblem, vilket Ă€r att anvĂ€ndare fortsĂ€tter att snubbla över lĂ„ngsamma eller inkompatibla x86-program som de behöver köra. Adobe och Google, till exempel, har bĂ„da sagt att de “tar” sina produkter till ARM-plattformen men har inte levererat.

Med Adobe Àr det sÀrskilt viktigt eftersom de nuvarande versionerna av Creative Cloud inte fungerar alls pÄ ARM-baserade datorer, eftersom de Àr 64-bitars x86 (x64) -program, som det inte finns nÄgon emulator för. Rapporter sÀger att x64-emulering inte kommer till Windows förrÀn 2021.

“Det handlar om mjukvaruoptimeringar”, sĂ€ger Qualcomm SVP Keith Kressin.