Qualcomm svär 5G-datorer kommer till Sprint, Verizon

Vilket kommer först, vagnen eller hästen? Medan Qualcomm har marknadsfört sitt “alltid anslutna PC” -koncept i flera år nu har amerikanska köpare hittills haft ganska få alternativ. Idag svor Qualcomm att 5G-anslutna datorer kommer till Verizon och Sprint i USA. Men företaget skulle inte specificera modeller, datum, priser eller serviceplaner och lämnar gott om utrymme för de trådlösa operatörerna att förstöra det.

“5G kommer att omvandla och omdefiniera datorns användarupplevelse över globala nätverk”, säger Keith Kressin, SVP för Product Management på Qualcomm, i ett pressmeddelande. “Timmarna till nedladdning eller överföring av stora filer kommer att höra till det förflutna, med ultrasnabb anslutning som förbättrar arbetsflödet, underhållningsupplevelser och mer.”

Han har inte fel, åtminstone på lång sikt. Som jag såg när jag använde 5G på en Samsung Galaxy Fold i Korea gör en bra 5G-anslutning att fjärrfiler känns som lokala filer. Speciellt för personer som arbetar mycket med molntjänster – Citrix, OneDrive, Dropbox, Google Drive, databaser – betyder det ett mycket smidigare arbetsflöde.

Lenovo tillkännagav sin första Qualcomm-baserade 5G-bärbara dator, Yoga 5G, i januari (visas ovan), men den har inget pris, försäljningsdatum eller serviceplaner. Dell och HP planerar bärbara datorer för 2021, men en konkurrerande, kommande MediaTek-lösning uppmanade PCMags Tom Brant att föreslå att du väntar till 2021 för att köpa 5G-anslutna datorer.

Om något, visar den smärtsamma sparsheten i Qualcomms tillkännagivande hur de trådlösa operatörerna har full kontroll över denna lansering, och hur Qualcomm kan ha problem med att dra dem med.

Alltid anslutna datorer skrämmer bärare eftersom de brukar använda stora mängder data. Ett av löften om 5G är massivt mer kapacitet, men det kommer bara med mid-band eller high-band 5G, inte låg-band “rikstäckande” 5G som AT&T och T-Mobile har rullat ut.

Verizon och Sprint har 5G respektive högband. Men Verizons täckning hittills har varit extremt begränsad och Sprints lansering har bromsats av dess oändliga fusionsdrama med T-Mobile. Transportörerna kan hålla kvar tills de kan erbjuda bättre nätverk till 5G-PC-konsumenter.

Relaterade Artiklar

Back to top button