Qualcomm-moduler för att fÄ billigare Nokia 5G-telefoner till USA

Qualcomm-moduler för att fÄ billigare Nokia 5G-telefoner till USA

HAWAII — Telefoner för de nya 5G-nĂ€tverken Ă€r dyra just nu, men priserna Ă€r redo att sjunka nĂ€sta Ă„r tack vare ett system med integrerade, operatörsgodkĂ€nda moduler som gör det lĂ€ttare att bygga telefoner, förklarade Qualcomm-vd Cristiano Amon vid Snapdragon Tech Toppmötet den hĂ€r veckan.

Och det lÄter som om detta kan leda till en boom i Nokia-mÀrkta 5G-telefoner i USA, dÄ HMD Global Chief Product Officer Juho Sarvikas tog scenen vid toppmötet för att beskriva nya telefonfunktioner som lÀt designade för amerikanska operatörer.

“Vi kommer att tĂ€cka det högsta antalet 5G-radioband du hittills har sett i en smartphone,” sa Sarvikas. “Dessa inkluderar FDD-band, bĂ„de mellan och lĂ„ga, sĂ„ att du fĂ„r ökad effektivitet, kapacitet och bĂ€ttre tĂ€ckning. Den konfiguration som vi har kan till och med möjliggöra global 5G-roaming som fristĂ„ende och roamingavtal kommer pĂ„ plats under 2020 … vi har [also] implementerade en unik ENDC-anslutning med lĂ„gband / lĂ„gband i vĂ„r front, “sa han.” Din Nokia-telefon kommer att hĂ„lla kontakten pĂ„ 5G dĂ€r konkurrensen kanske gĂ„r tillbaka till 4G. “

Det var extremt tekniskt, men det Ă€r fullt av tips. FDD 5G med lĂ„gband anvĂ€nds först av amerikanska operatörer – det Ă€r den “rikstĂ€ckande” 5G T-Mobile och AT&T rullar ut. Alla amerikanska operatörer kommer ocksĂ„ att dela upp sina lĂ„gbandsnĂ€t mellan 4G och 5G, vilket innebĂ€r att de kan anvĂ€nda den typ av dubbelanslutning som Nokia lovar.

Nokia lovade ocksĂ„ sitt intresse för Qualcomms nya telefonmoduler, som har förut godkĂ€nts av Verizon – en potentiell kund. Amon förklarade hur modulerna kommer att sĂ€nka priserna, pĂ„skynda godkĂ€nnanden och kanske ta nĂ„gra nya namn till den amerikanska marknaden.

Plug and Play 5G-telefoner

Just nu mĂ„ste telefontillverkarna montera en “pĂ„se chips”, inklusive applikationsprocessorer, modem, mottagare, effektförstĂ€rkare och antenner i ett fungerande radiosystem. Det Ă€r komplicerat och dyrt att göra perfekt. Modulerna tar nĂ„gra av de mest komplexa, svĂ„ra delarna av att göra en smartphone och reducerar dem till plug-and-play-enkelhet, sa Amon.

“Jag har bara minskat en hel del av dina tekniska kostnader … du fĂ„r bara den dĂ€r saken integrerad. IstĂ€llet för att fĂ„ en pĂ„se chips fĂ„r du tre moduler. Vi berĂ€ttar hur du placerar dessa saker i kretskortet och RF Ă€r redan förcertifierad med speditörerna. Du sparar massor av tid och massor av teknik, sa han.

Att komprimera komponenterna i moduler förenklar insidan av nya telefoner, bli av med komplexa staplar av kretskort som har störningar och vÀrmeproblem, sa Amon. Det gör saker billigare, svalare och bÀttre för batteriets livslÀngd.

Detta innebĂ€r ocksĂ„ att vi kan se fler nya, billigare tillverkare kommer till amerikanska flygbolag, sade Amon. Kostnaden och svĂ„righeten för operatörsgodkĂ€nnande slĂ„r ner mĂ„nga potentiella nya aktörer pĂ„ den amerikanska marknaden, men med förgodkĂ€nda moduler, “[That’s] kommer inte att hĂ€nda lĂ€ngre, sade Amon.

Modulerna har redan godkĂ€nts av Verizon, men Mark McDiarmid, T-Mobils SVP för radionĂ€tverksteknik, varnade för att de inte Ă€r helt en vĂ€g runt operatörsgodkĂ€nnanden. Även om modulen har godkĂ€nts mĂ„ste telefonen som helhet gĂ„ igenom testning för att sĂ€kerstĂ€lla att den uppfyller transportörernas minimikrav för prestanda, sa McDiarmid.

ÄndĂ„ kommer modulerna att lĂ„ta telefontillverkare skilja pĂ„ andra funktioner och snabba snabbare genom godkĂ€nnanden, vilket öppnar upp fler alternativ för amerikanska konsumenter, sĂ€ger Amon.

“De kommer att fokusera pĂ„ designen, anvĂ€ndarupplevelsen, kameran. Men tekniken att alla gör detsamma, de kan sĂ€ga, jag fĂ„r tre moduler, jag kan placera detta pĂ„ ett kretskort … sĂ„ Verizon kommer att sĂ€ga, vad Ă€r detta? Åh, det hĂ€r Ă€r den Qualcomm-certifierade modulen, de kommer naturligtvis att gĂ„ snabbare, “sa Amon.