Qualcomm lovar fler 5G-telefoner, bÀttre rÀckvidd

Qualcomm lovar fler 5G-telefoner, bÀttre rÀckvidd

Qualcomm driver alla 5G-enheter i USA just nu, men den hÀr första omgÄngen har varit en besvikelse; den nuvarande skörden av 5G-telefoner Àr dyra, har dÄlig tÀckning och överhettas lÀtt. Idag pÄ IFA sa Qualcomm oss att heja pÄ: det kommer mer och bÀttre 5G.

Mycket av tillkĂ€nnagivandet var disigt, för Qualcomm retar ut detaljerna till slutet av Ă„ret. Chiptillverkaren har en stor 5G-hĂ€ndelse i slutet av september, följt av sin Ă„rliga konferens i december, dĂ€r vi förvĂ€ntar oss att vĂ€xla spel – Snapdragon 865-chipset med integrerad 5G.

Men för tillfÀllet, retas. Qualcomm betonade att vi kommer se telefoner med integrerade 5G-chipsets i 700-serien i början av 2020 och 600-seriens i slutet av 2020. 700-seriens chips Àr populÀra i Kina, sÄ det Àr en signal om att mÄnga kinesiska 5G-telefoner kommer. Intressant nog sa Qualcomm att 700-serie 5G-enheter kommer att komma ut i Nordamerika ocksÄ, och kallade Motorola och LG som potentiella leverantörer. 600-serien Àr Qualcomms prisvÀrda mellanregister, sÄ det Àr en signal om att 5G-enhetspriserna kommer ner nÀsta Är.

Vi kommer att höra mer om det om nÄgra veckor, men för tillfÀllet hade Qualcomm ocksÄ ett antenntillkÀnnagivande som skulle kunna förÀndra bilden av 5G i USA.

Jag tror att det viktigaste meddelandet för amerikanska anvÀndare Àr QTM527-antennmodulen för millimetervÄg för internetanslutningar. Enligt Qualcomm kommer QTM527 att göra det möjligt för 5G-leverantörer att erbjuda heminternetstjÀnster en mil frÄn en 5G-anslutningspunkt pÄ landsbygden och 1,1 mil bort i stadsomrÄden. Den nya antennen kan ocksÄ plocka upp signaler som reflekteras frÄn fönster och vÀggar, vilket betyder att den kan fungera runt hörnen.

Den hĂ€r saken Ă€r inte utformad för att passa in i smartphones – den Ă€r avsedd för lĂ„dor som ersĂ€tter kabelanslutningar för hem och kontor. Men det utlovade 3,600-fots anvĂ€ndbara stadsavstĂ„ndet Ă€r vad jag ser med nuvarande mmWave-smartphones pĂ„ Verizon, AT&T eller T-Mobile. Jag har slĂ€ppts tillrĂ€ckligt av 5G mmWave-utbudslöften vid denna tidpunkt att jag helt enkelt inte kan tro vad Qualcomm lovar. Men om de utökar rĂ€ckvidden sĂ„ lĂ„ngt kommer det att fungera med radioapparater placerade en mil frĂ„n varandra i förortsomrĂ„den, vilket helt förĂ€ndrar “radio pĂ„ varje lyktstolpe” -debatt som mĂ„nga amerikanska stĂ€der har över mmWave 5G.

QTM527 kommer att visas i hemmainternetutrustning i början av 2020, sÀger Qualcomm. Verizon har lovat 5G-baserade heminternetssystem i slutet av 2019, men de kommer att baseras pÄ tidigare hÄrdvara som inte kommer att fÄ denna typ av intervall.