Qualcomm lovar fler 5G-telefoner, bättre räckvidd

Qualcomm driver alla 5G-enheter i USA just nu, men den här första omgången har varit en besvikelse; den nuvarande skörden av 5G-telefoner är dyra, har dålig täckning och överhettas lätt. Idag på IFA sa Qualcomm oss att heja på: det kommer mer och bättre 5G.

Mycket av tillkännagivandet var disigt, för Qualcomm retar ut detaljerna till slutet av året. Chiptillverkaren har en stor 5G-händelse i slutet av september, följt av sin årliga konferens i december, där vi förväntar oss att växla spel – Snapdragon 865-chipset med integrerad 5G.

Men för tillfället, retas. Qualcomm betonade att vi kommer se telefoner med integrerade 5G-chipsets i 700-serien i början av 2020 och 600-seriens i slutet av 2020. 700-seriens chips är populära i Kina, så det är en signal om att många kinesiska 5G-telefoner kommer. Intressant nog sa Qualcomm att 700-serie 5G-enheter kommer att komma ut i Nordamerika också, och kallade Motorola och LG som potentiella leverantörer. 600-serien är Qualcomms prisvärda mellanregister, så det är en signal om att 5G-enhetspriserna kommer ner nästa år.

Vi kommer att höra mer om det om några veckor, men för tillfället hade Qualcomm också ett antenntillkännagivande som skulle kunna förändra bilden av 5G i USA.

Jag tror att det viktigaste meddelandet för amerikanska användare är QTM527-antennmodulen för millimetervåg för internetanslutningar. Enligt Qualcomm kommer QTM527 att göra det möjligt för 5G-leverantörer att erbjuda heminternetstjänster en mil från en 5G-anslutningspunkt på landsbygden och 1,1 mil bort i stadsområden. Den nya antennen kan också plocka upp signaler som reflekteras från fönster och väggar, vilket betyder att den kan fungera runt hörnen.

Den här saken är inte utformad för att passa in i smartphones – den är avsedd för lådor som ersätter kabelanslutningar för hem och kontor. Men det utlovade 3,600-fots användbara stadsavståndet är vad jag ser med nuvarande mmWave-smartphones på Verizon, AT&T eller T-Mobile. Jag har släppts tillräckligt av 5G mmWave-utbudslöften vid denna tidpunkt att jag helt enkelt inte kan tro vad Qualcomm lovar. Men om de utökar räckvidden så långt kommer det att fungera med radioapparater placerade en mil från varandra i förortsområden, vilket helt förändrar “radio på varje lyktstolpe” -debatt som många amerikanska städer har över mmWave 5G.

QTM527 kommer att visas i hemmainternetutrustning i början av 2020, säger Qualcomm. Verizon har lovat 5G-baserade heminternetssystem i slutet av 2019, men de kommer att baseras på tidigare hårdvara som inte kommer att få denna typ av intervall.

Relaterade Artiklar

Back to top button