Qualcomm insisterar pÄ att det finns en vÀg till bÀttre 5G

Qualcomm insisterar pÄ att det finns en vÀg till bÀttre 5G

Efter fem mÄnader Àr det förstÄeligt om vi tycker att 5G Àr lite frustrerande. Det har positionerats som en mobilrevolution, men vi har sett begrÀnsad tÀckning, dyra serviceplaner och överhettningstelefoner hÀr i USA.

SĂ„ Qualcomm bjöd in ett gĂ€ng analytiker och journalister till San Diego för att visa upp “5Gs framtid”, som mestadels bestod av att knyta 20 Ă„rs utveckling av mobilteknologi och kĂ€mpa för planerna för de kommande fem Ă„ren av 5G.

KÀrnbudskapet: det finns stora planer för de nÀrmaste Ären.

“LTE, nĂ€r det först kom ut var det inte sĂ„ bra!” Qualcomm EVP för teknik Jim Thompson sa vid evenemanget, och han har rĂ€tt. Bland de första LTE-telefonerna i USA var en MetroPCS-funktionstelefon och HTC Thunderbolt för Verizon, som berömt hade mycket kort batteritid. Det tog nĂ„gra Ă„r för LTE att vara utbredd och att förvandla Amerika med appar som Instagram och Uber.

Stuck in the Muck

Qualcomm har en viktig agenda hÀr. Företaget Àr den obestridda vÀrldsledaren inom millimetervÄg 5G, den taggiga, svÄra formen av 5G som AT&T och Verizon har Äkat sina primÀra hÀstar pÄ. Det Àr inte transportörernas fel; det Àr luftvÄgorna som FCC stÀllde till förfogande, och transportörerna mÄste leva med dem.

Det mesta av resten av vÀrlden (och Sprint) har börjat med mid-band 5G, som inte har den lÄngsiktiga, superhöghastighetspotential som millimetervÄg gör, men Àr mycket, mycket lÀttare att arbeta med i pÄ kort sikt. Det har tillÄtit koreanska operatörer att sÀlja miljoner 5G-abonnemang och tillÄtit schweiziska operatörer att erbjuda obegrÀnsat 5G-heminternet, medan amerikanska operatörer snubblar över smÄ tÀckningsomrÄden och serviceplaner som inte ger mycket mening.

PÄ kort sikt kommer den amerikanska situationen inte att bli mycket bÀttre. Sprints lansering verkar vara pausad pÄ grund av det oÀndliga fusionsdramat med T-Mobile. Andra bÀrare introducerar en form av lÄgband 5G som inte kan blandas med sin millimetervÄg 5G pÄ de nya Galaxy Note 10+ 5G-enheterna, vilket tvingar konsumenter att förvirra att vÀlja mellan tÀckning och hastighet. (Konsumenterna vÀljer troligen ingen av dem.) Vi kommer sannolikt att se de första telefonerna som kan hantera alla vÄra operatörers 5G-band i mitten av 2020.

Under tiden har konsumenter i andra lÀnder redan ett dussin olika alternativ för 5G-handenheter och stadsomfattande tÀckning till lÀgre priser Àn vad vi ser i USA.

5G-smartphones

Qualcomm gör mycket pÄ mitten av bandet: det tog mig upp till taket pÄ en byggnad för att visa sitt test 3,5 GHz mittbandnÀtverk, dÀr det anvÀnder en experimentell FCC-licens för att testa levande 3,5 GHz-lösningar i grannskapet. Men det finns mer konkurrens i mittbandet, sÀrskilt frÄn Huawei, medan Qualcomm Àr huvud och axlar över alla andra pÄ millimetervÄg.

Det har gett Qualcomm en stark drivkraft för att förklara hur vi kommer ut ur millimetervĂ„gshĂ„let – och det har faktiskt en plan.

Qualcomm 3,5 GHz 5G-test

Företagsledare tog mig Ät sidan för att visa mig hur millimetervÄgen blir bÀttre. I Verizons tidiga utplacering i Chicago skulle det inte gÄ runt hörnen, sÄ de visade mig hur det skulle göra. Analytiker förklarade ocksÄ vad det verkliga problemet kan vara i Chicago.

Verizon har ocksÄ lovat 5G heminternet, vilket verkar svÄrt att göra med sitt nuvarande 600-fots sortiment frÄn cellwebbplatser, sÄ Qualcomm visade mig ett potentiellt hemmodem med en halv mils rÀckvidd.

SĂ„ vi tror att 2021 kommer att bli ett bra Ă„r

Den nuvarande 5G-plattformen, kÀnd som Release 15, Àr primitiv jÀmfört med vad som kommer i framtiden, förklarade Qualcomms Durga Malladi. 2020 kommer 5G att utvidga sig till datorer och bredare till heminternet. Men dÄ kommer det att bli riktigt kreativt med industriell och företagsanvÀndning, nya spektrumband och olicensierad anvÀndning.

Qualcomm: Framtiden för 5G

“Varför fokuserade vi pĂ„ smartphones i början? Det Ă€r det som betalar rĂ€kningarna”, sa Thompson.

Ett av Qualcomms huvudfokus vid dess 5G-evenemang var 5G i industrin; det tog alla analytiker runt en serie demonstrationer i ett gigantiskt lager. En demonstration visade ett automatiskt bildigenkÀnningssystem fÀst vid ett transportband, som kunde avgöra om produkter som blixtlÄsade var bra eller dÄliga inom millisekunder. En annan visade hur industrirobotar över ett fabriksgolv kan dela bandbredd över rymden för att bibehÄlla extrem lyhördhet och tillförlitlighet.

Och det var inte allt. SjĂ€lvkörande bilar! Integrerad Ă„tkomst och backhaul, vilket i grunden betyder 5G-nĂ€tverk sĂ„ att du inte behöver köra lika mycket fiber i marken. “Edge clouds”, vilket innebĂ€r att du lagrar mer data och berĂ€knar fysiskt nĂ€rmare basstationer sĂ„ att du inte behöver ta itu med intern latens.

Det hÀr Àr allt jag har sett tidigare, Àrligt talat. Jag sÄg benen pÄ dessa idéer pÄ Nokia-fabriken i UleÄborg, Finland, 2017. Ericsson gillar att visa det hÀr pÄ mÀssor varje Är. Men kÀrnmeddelandet kom igenom, och den stammande start för 5G vi ser just nu Àr inte hur saker kommer att se ut 2022 eller 2023.

Nya versioner av 5G som kommer inom nÄgra Är, kÀnd som version 16 och 17, kommer att erbjuda lÀgre strömförbrukning för enheter som bÀrbara datorer och kameror, extremt tillförlitliga anslutningar för uppdragskritiska applikationer och superhöga inomhushastigheter pÄ Ànnu högre millimeter- vÄgband.

“Det finns en enorm utveckling i sjĂ€lva 5G. Det finns massor mer gas i tanken”, sĂ€ger Qualcomms 5G FoU-ledare John Smee.