Qualcomm Inc varnar för vinstsuccé när Apple-striden intensifieras

Qualcomm Inc sänkte sin nuvarande kvartals vinst- och intäktsprognoser på fredag, mitt i en eskalerande juridisk kamp mellan chiptillverkaren och Apple Inc. Apple sa att de hade beslutat att hålla tillbaka royaltybetalningar till sina kontraktstillverkare tills tvisten är löst i domstol. De betalningar som Apple gör till sina kontraktstillverkare är i sin tur skyldiga av entreprenörerna till Qualcomm i royalty, enligt chiptillverkarens licensmodell.

IPhone-tillverkaren stämde Qualcomm i januari och anklagade den för överladdning för marker och vägrade att betala cirka 1 miljard dollar i utlovade rabatter. Qualcomm, den största tillverkaren av marker som används i smartphones, är en stor leverantör till Apple och Samsung Electronics Co Ltd för modemchips som ansluter telefoner till trådlösa nätverk. De två företagen svarade tillsammans för 40 procent av Qualcomms intäkter under det senaste räkenskapsåret.

”Utan en överenskommen ränta för att avgöra hur mycket som är skyldig, har vi avbrutit betalningar tills rätt belopp kan fastställas av domstolen,” sade en Apple-talesman på fredag. Apple noterade också att de hade försökt nå ett licensavtal med Qualcomm i mer än fem år, men sade att Qualcomm hade vägrat att förhandla om “rättvisa villkor”.

”Apple har nu ensidigt förklarat avtalsvillkoren oacceptabla. samma termer som har tillämpats på iPhones och mobilaktiverade iPads i ett decennium, säger Don Rosenberg, Qualcomms generalråd, i ett uttalande. Qualcomm sa att de inte kommer att få royalty från Apples kontraktstillverkare för försäljning under kvartalet som slutade den 31 mars, och att dess prognos för det tredje finansiella kvartalet nu exkluderar dessa intäkter.

”Även om man trodde att detta var ett värsta fall (för Qualcomm), kämpar vi för att se en resolution när som helst när parterna förankrar sig”, sa Bernstein-analytikern Stacy Rasgon. “Vi misstänker att detta kommer att fortsätta att bli fulare,” tillade han. Qualcomm förväntar sig nu en omsättning på 4,8 till 5,6 miljarder dollar för sitt tredje finanspolitiska kvartal, en minskning från 5,3 till 6,1 miljarder dollar som den tidigare hade förväntat sig.

Företaget sänkte sin prognos för det aktuella kvartalets justerade resultat till 75-85 cent per aktie, från 90 cent – 1,15 $ per aktie. “(Apples) kontraktstillverkare kan göra någon form av delbetalning, men de första indikationerna är att någon betalning sannolikt skulle vara obetydlig,” sa Qualcomm.

Under torsdagen hade Qualcomms aktier sjunkit 17 procent sedan Apples rättegång. Aktien – det sämsta resultatet i år på Philadelphia halvledarindex – sjönk 0,7 procent till 52,86 dollar vid middagstid.

Relaterade Artiklar

Back to top button