Qualcomm förhandlar om att köpa NXP Semiconductors: Rapport

Qualcomm, NXP, Qualcomm NXP-fusion, Qualcomm NXP-affär, NXP Semiconductors, Android, Freescale Semiconductor, tekniska nyheter, teknik Qualcommis förhandlar om att köpa NXP Semiconductors i en affär som kan värderas till mer än miljarder (Källa: Reuters)

Chipmaker Qualcomm Inc förhandlar om att köpa NXP Semiconductors NV i en affär som kan värderas till mer än 30 miljarder dollar, rapporterade Wall Street Journal på torsdag. En överenskommelse kan träffas under de närmaste två till tre månaderna, säger rapporten och citerar personer som är bekanta med saken.

Men tidskriften sa också att det var möjligt att det inte skulle bli någon affär och att Qualcomm undersökte andra alternativ. Nederländska NXP och San Diego-baserade Qualcomm sa separat att de inte kommenterade rykten eller spekulationer. NXP-aktierna steg 16,9 procent för att stänga till 96,12 dollar på torsdagen, medan Qualcomms steg 6,3 procent till 67,45 dollar.

Se alla våra tekniska videor nedan

Qualcomm rankades som nummer 3 när det gäller intäkter bland globala halvledarföretag 2015, medan NXP rankades som nummer 7, enligt marknadsundersökningsföretaget IHS. En affär skulle befästa det kombinerade företagets position som den tredje största, bakom de bästa chiptillverkaren Intel Corp och Samsung Electronics Co Ltd.

Från och med onsdagens slut hade NXP ett marknadsvärde på cirka 28,5 miljarder dollar, medan Qualcomm värderades till cirka 93 miljarder dollar. NXP avslutade en affär på nästan 12 miljarder dollar för att köpa USA-baserade Freescale Semiconductor i december förra året, vilket skapade världens största tillverkare av fordonselektronik och fördubblade andelen av dess bilrelaterade intäkter till 40 procent.

Freescale-affären stärkte också NXP: s position på marknaderna för bärbara enheter och hälsoövervakare och byggde på företagets befintliga styrkor inom säkerhet och betalningar. Qualcomm, som levererar till Android-smarttelefontillverkare och Apple Inc, har kämpat med att bromsa smartphone-försäljningen och hård konkurrens från kinesiska och taiwanesiska konkurrenter.

Läs också: Salesforce uppmanar EU att pröva antitrustproblem från Microsoft, Linkedin

Företaget får huvuddelen av sina intäkter från chipförsäljning men större delen av vinsten kommer från trådlösa patent som det licensierar till mobilindustrin.

Relaterade Artiklar

Back to top button