Qualcomm bevisar 5G fungerar runt hörn

Qualcomm bevisar 5G fungerar runt hörn

MillimetervÄg 5G fungerar runt hörnen!

Att testa 5G-nĂ€tverk frĂ„n millimetervĂ„g frĂ„n Verizon och AT&T har varit en frustrerande upplevelse eftersom de bara verkar fungera nĂ€r enheter Ă€r i sikte mot celltorn. Men Qualcomm utmanade mig att visa att höghastighetssystemet fungerar runt hörnen – och det gjorde de.

Med hjĂ€lp av en standard Verizon Samsung Galaxy S10 5G stod jag framför en Verizon 5G-panel vid Qualcomms huvudkontor i San Diego och körde ett hastighetstest. Sedan gick jag bakom det och mitt hastighetstest fungerade fortfarande. Jag gick nerför en hall och runt ett hörn, och det fungerade fortfarande. Jag gick in i en trappa – fungerade fortfarande. Slutligen gick jag in i ett konferensrum utan fönster och ingen 5G-plats synlig – och det fungerade fortfarande!

Det hÀr Àr en stor sak. I Chicago med Verizon och i Dallas med AT&T hade jag en riktigt tuff tid att fÄ en 5G-signal nÀr jag faktiskt inte kunde se cellplatsen. Uppenbarligen skapar det fruktansvÀrda tÀckningsproblem. Men Qualcomms demo visade att det finns en viss potential för millimetervÄg Ànnu. Se hela testet i den hÀr videon:

AvstÄnd och material Àr en faktor hÀr. Jag var aldrig mer Àn cirka 400 meter frÄn platsen, och det fanns gott om glasytor för balkar att studsa av och nÄ mig. Konferensrummet vÀgg var ark. En byggnad gjord av sten eller metall kunde ha gett ett annat resultat.

Men jag Àr nu sÀker pÄ att frÄgor om millimetervÄgavstÄnd kommer att bli bÀttre med tiden. Jag har sett ungefÀr 600 fot cellradier i mina tester. Det Àr inte bra. Men Qualcomm introducerade precis en ny antenn för hemmainternet-enheter som kan fÄ signal mer Àn en halv mil frÄn en webbplats.

Det finns inget sÀtt att handhÄllna enheter kommer att kunna pumpa tillrÀckligt med kraft för att fÄ den sortimentet, sa Qualcomm-anstÀllda. Men nÀsta Ärs produkter kan visa en mellanliggande vÀg som Àr bÀttre Àn vad vi ser nu.

SÄ varför kunde jag komma runt hörn och trapphus i Qualcomms huvudkontor och inte i Chicago? NÀr jag pratade med Recon Analytics grundare och analytiker Roger Entner sa han att huvudproblemet Àr NSA.

Söker 5G-förhÄllande: Ingen NSA, tack

Nej, inte National Security Agency eller relationer utan koppling. NSA Ă€r en aspekt av tidiga 5G-nĂ€tverk och betyder att de Ă€r “icke fristĂ„ende”. Telefoner mĂ„ste först ansluta till ett 4G LTE-nĂ€tverk, vilket styr Ă„tkomst till 5G-nĂ€tverket.

Cellplatser Ă€r riktade; de har “korta lober” och “lĂ„nga lober”. En webbplats riktas vanligtvis i en riktning och strĂ€cker sig lĂ€ngs en lĂ„ng lob; nĂ€r den har tĂ€ckning i andra riktningar Ă€r dessa lober mycket kortare.

I en NSA-situation berÀttar LTE-nÀtverket för din telefon om 5G Àr tillgÀngligt och om det ska bytas ut. PÄ mitten av bandet 5G, som anvÀnds av de flesta av vÀrldens bÀrare och Sprint, fungerar det ganska bra, eftersom cellstorlekar och byggnadspenetration för 4G och 5G Àr ungefÀr desamma. BÀrarna pekar sina 4G och 5G i samma riktning. DÀr du har 4G har du 5G och vice versa.

Sascha testar 5G pÄ Qualcomm i San Diego

Med millimetervĂ„g blir saker konstiga. Den har mycket olika egenskaper Ă€n 4G. SĂ„ en webbplats 4G lĂ„nga lob kan till exempel riktas mot en byggnad, och dess mmWave-aspekt kan riktas i rĂ€t vinkel lĂ€ngs gatan – lĂ€ngs en kort lob pĂ„ 4G-platsen.

NĂ€r du gĂ„r ner pĂ„ gatan blir webbplatsens 4G-nĂ€tverk tyst ganska snabbt. VĂ€nd ett hörn, och en nĂ€rliggande annan 4G-webbplats kan vara starkare, sĂ„ din telefon överlĂ€mnas – Ă€ven om du fortfarande skulle kunna fĂ„ 5G-tĂ€ckning frĂ„n den ursprungliga webbplatsen. Det kan vara vad som hĂ€nder i stĂ€der som Chicago.

Nu kanske du tror att det finns en uppenbar lösning: bara stÀlla in och vinkla 4G-platserna korrekt! Men det finns en dominoeffekt dÀr. Mobilwebbplatser lÄser sig i huvudsak, och nÀr du byter en 4G-webbplats för att tillgodose dess 5G-aspekt mÄste du Àndra alla 4G-webbplatser runt den och sedan justerar du hÀlften av Chicago. Du förlorar ocksÄ den LTE-byggnadspenetration du ursprungligen siktade pÄ nÀr du skapade den 4G-webbplatsen.

Entner sĂ€ger att den verkliga lösningen Ă€r att gĂ„ till SA, eller fristĂ„ende nĂ€tverk – en form av 5G som inte lutar pĂ„ LTE, dĂ€r din telefon faktiskt kommer att vara medveten om och kunna föredra 5G-tĂ€ckning.

Det finns ocksĂ„ andra faktorer i spel. Entner sa att den hĂ€r sommaren, tack vare ny programvara, gick telefoner frĂ„n att bara kunna anvĂ€nda “breda” 5G-strĂ„lar till “smala” strĂ„lar, som Ă€r snabbare och gĂ„r lĂ€ngre. Det kommer sĂ€kert att hjĂ€lpa till med 5G-prestanda.

Jag testar snart Verizons nÀtverk och ser om den förbÀttrade programvaran gör skillnad. FristÄende nÀtverk och telefoner som stöder dem borde komma ut nÀsta Är. Det Àr dÄ 5G verkligen kommer att vÀnda pÄ hörnet.