Projekt Athena bärbara datorer kommer att inkludera Ice Lake och Comet Lake

Intels försök att föreställa sig och återuppliva den ultraportabla bärbara datorn, Project Athena, kommer att slå i hög växel i höst. Tillverkare är redo att släppa kraftfulla nya mönster som stöder lång batteritid och internetanslutning som alltid är på, i enheter som erbjuder ett brett utbud av hårdvaruspecifikationer – särskilt kring deras processorer. En bieffekt, dock: Livet kommer att bli svårare för shoppare för bärbara datorer den här semestern.

För att kunna betraktas som en del av Project Athena måste en bärbar dator uppfylla sex allmänna kriterier, inklusive att vakna direkt från sömnen, erbjuda batterilivslängd hela dagen och vara ansluten till internet även när den sover. En stor del av det som möjliggör dessa funktioner är Intels komponenter, inklusive Wi-Fi-antenner, CPU: er och grafikprocessorer på CPU.

Chipjättens lansering av “Comet Lake” -processorerna på onsdag, som kompletterar lanseringen “Ice Lake” några veckor tidigare, kommer att utvidga de verktyg som är tillgängliga för bärbara datortillverkare som vill delta i Project Athena. Men det innebär också att kunderna måste ägna större uppmärksamhet åt bärbara datorspecifikationer än de kanske gillar. Projekt Athena-bärbara datorer kommer att använda processorer baserade på antingen Comet Lake- eller Ice Lake-arkitekturerna (båda faller under Intels paraply “10th Generation Core”), men inte alla Comet Lake- eller Ice Lake-drivna bärbara datorer kommer nödvändigtvis att kvalificera sig för Project Athena-status.

Intel Project Athena Visual Identifier Badge

För att göra saken ännu mer komplicerad finns flera Project Athena-funktioner, inklusive konstant internetanslutning, redan tillgängliga med befintliga komponenter. De är även tillgängliga på bärbara datorer som drivs av trådlösa radioapparater och processorer från andra företag, inklusive Qualcomm, Intels arkivrival.

Funktionerna i Project Athena-designen kommer också att förändras över tiden. Intel hänvisar till de nuvarande standarderna som “1.0-specifikationen.” Som med allt annat inom konsumentteknik, när en ny specifikation släpps, kommer den att sätta mönster som uppfyllde den gamla specifikationen på vägen till föråldring.

Denna komplicerade situation överraskade inte Intel och dess partners. “Vi erkänner att det kommer att bli en viss förvirring”, säger Ran Senderovitz, en Intel VP i sin Client Computing-grupp, vid en pressmöte förra veckan. Så projekt Athena-certifierade bärbara datorer kommer att ha ett märke som tillverkare kan fästa på sina produktlådor och marknadsföringsmaterial.

De första bärbara datorerna som använder detta märke, inklusive Dell XPS 13 2-i-1 (bilden), kommer att baseras på Ice Lake CPU-arkitekturen. Men vi förväntar oss att ytterligare Comet Lake-drivna produkter kommer att läggas till snart.

Hur man väljer framtidens bärbara dator

Så vad är en shopper upphetsad av framtidens bärbara dator att göra? Den bästa planen är att börja med att undersöka processorarkitekturen. Om du letar efter den bästa blandningen av batteritid och datorprestanda kommer ett Ice Lake-system förmodligen att vara ditt bästa val, eftersom Ice Lake-plattformen har nästa generations Iris Plus-grafik och de mest energieffektiva processorerna som standard.

Ice Lake-chips använder fyra siffror, följt av bokstaven G. (Ett nummer efter G — 1, 4 eller 7 — betyder den relativa styrkan för den integrerade grafiken.) Comet Lake-chipsen å andra sidan kommer att använda fem siffror, följt av bokstaven U eller Y för att beteckna serien. (U-chipsen är högre watt och kraftfullare än Y-chipsen.)

Om du bara letar efter Thunderbolt 3-portar och en pekskärm, som också ingår i Project Athena-standarderna, behöver du inte nödvändigtvis insistera på en av dessa nya 10: e generationens processorer, eftersom båda dessa funktioner redan är tillgängliga idag på utvalda bärbara datorer som går så långt tillbaka som Intels 7: e generationens processorer.

Slutligen, om du kan vänta till början av 2020 med att köpa din bärbara dator, kan hela situationen vara mycket enklare. Intel-projekt att mer än 90 konsumentbärbara datorer med Ice Lake- och Comet Lake-processorer kommer att vara tillgängliga i slutet av året. Även om de inte alla är Project Athena-certifierade, kommer de alla att skryta med åtminstone några Project Athena-funktioner.

Relaterade Artiklar

Back to top button