Praktiskt taget med Leicas svartvita M10 monokrom

Praktiskt taget med Leicas svartvita M10 monokrom

Leicas M-kameror har ett rikt arv och mÄnga hÀngivna som hÄller fast vid sin enkla, manuella manövrering och ljusa optiska sökare. Fotografer med mÄnga Ärs erfarenhet av systemet kan kÀnna sig riktigt hemma och plocka upp den senaste digitala modellen eller en filmkropp som har gjort bilder i Ärtionden. En stor del av det Àr Leicas hÀngivenhet för kroppsdesign, som sÀkert klassificeras som ikonisk efter mer Àn sextio Är. En annan Àr att betjÀna fotografer med specialversioner av sina kameror, som variationer av dess digitala M-modeller som Àgnas Ät svartvitt fotografering.

Genom att ta bort fĂ€rgfiltret frĂ„n bildsensorn, nĂ€tverkar dessa M Monochroms – den första baserade pĂ„ M9 och den andra pĂ„ M (Typ 240) – svartvita bilder med skarpare detaljer och mjukare toner Ă€n fĂ€rgbilder frĂ„n sensorer frĂ„n jĂ€mförbar storlek och upplösning. Den senaste M10 Monochrom (8 295 $), baserad pĂ„ premium M10-P, delar mycket av sin karossdesign och mekaniska komponenter, inklusive en pek-LCD och tyst slutarmekanism. Men det Ă€r trenden att helt enkelt ta bort fĂ€rgfilteruppsĂ€ttningen frĂ„n en befintlig sensor för att skapa en svartvitt kamera.

Leica M10 Monochrom

M10 monokrom

M10 Monochrom har en nydesignad 40MP CMOS-sensor med full ram. Den har en lÀgre baskÀnslighet, ner till ISO 160 frÄn ISO 320-sensorerna som anvÀnts av tidigare modeller, sÄ du behöver inte lita pÄ filter med neutral densitet för att anvÀnda en bred blÀndare under starkt ljus. Och den kan stÀllas in sÄ högt som ISO 100000, vilket gör fotografering möjlig under svÄraste förhÄllanden.

Leica M10 Monochrom: Exempel pÄ bild

Kamerakroppen Àr, förutom nÄgra estetiska skillnader, densamma som M10-P. Den matchar de flesta 35 mm M-kroppar i storlek, sÄ det kÀnns lika bekvÀmt i dina hÀnder som en M3 eller M6. Sökaren har en förstoring pÄ 0,72 gÄnger, med lite bÀttre ögonavlastning Àn den tidigare generationens design, sÄ glasögonbÀrare kommer att ha en lÀttare tid att se 28 mm ramlinjer.

Leica M10 Monochrom: Exempel pÄ bild

Du fĂ„r ocksĂ„ inbyggt Wi-Fi och stöd för Visoflex EVF. Kameran fungerar med Leica Fotos-appen för att överföra bilder till din telefon – ett plus för sociala medier nĂ€r du reser. Jag fick inte chansen att stĂ€lla in det och prova det, men eftersom det trĂ„dlösa systemet Ă€r detsamma som andra M10-modeller stöds det redan av appen.

Leica M10 Monochrom

Estetiskt sÀljs Monochrom endast som en svart kromkropp. Leica har bytt ut röda graveringar till förmÄn för grÄtt, vilket ger kameran ett Ànnu mer diskret utseende Àn M10-P. FrÄn utsidan Àr den enda indikationen att det Àr en svartvit kamera ett monokromt mÀrke, graverat i liten blocktext pÄ topplattan.

Varför inte konvertera?

LĂ„t oss inse det – nĂ„gra klick eller kranar Ă€r allt som krĂ€vs för att Ă€ndra en fĂ€rgbild till en svartvitt, och varje digitalkamera med en fĂ€rgsensor gör att du kan göra svartvita JPG-bilder i kameran. SĂ„, för att omformulera Jerry Seinfeld, vad handlar det om svartvita sensorer?

Leica M10 Monochrom: Exempel pÄ bild

För att börja med, förstÄ att kamerasensorer till att börja med Àr svartvita. CMOS-sensorn inuti din iPhone eller den dedikerade digitalkameran anvÀnder ett extra filter för att ta bort vissa vÄglÀngder pÄ varje pixelplats. Den mest typiska designen, uppkallad efter uppfinnaren Bryce Bayer, anvÀnder ett upprepande mönster av fyra, fyra, grönt, blÄtt och rött för att ge fÀrg till foton.

PĂ„ grund av detta krĂ€vs en viss interpolering – berĂ€kningsgissningar – för att fylla i luckor. Hittills Ă€r det den bĂ€sta praktiska lösningen för att skapa fĂ€rgbilder, men det gör det pĂ„ bekostnad av en viss upplösning. Vissa fĂ€rgkameror anvĂ€nder lĂ€gen med flera bilder, i kombination med sensorrörelser, för att prova fĂ€rg pĂ„ varje pixelplats för att komma runt behovet av interpolering. Leica har lovat att lĂ€gga till den funktionen till sin SL2 senare i Ă„r via en firmwareuppdatering.

Leica M10 Monochrom: Exempel pÄ bild

Att utelÀmna fÀrgfilteruppsÀttningen innebÀr helt och hÄllet att ljus samplas pÄ varje pixelplats, utan att man behöver sampla tekniker med flera bilder. Du konverterar inte en interpolerad bild utan fÄr din monokroma bild direkt frÄn sensorn. Detta gör bilder med mer detaljer och smidigare övergÄngar mellan toner.

Det finns ocksÄ en psykologisk aspekt. NÀr du plockar upp en kamera som inte kan göra fÀrgbilder letar du efter foton som fungerar bra i svartvitt. Oavsett om det Àr spelet mellan ljus och skugga, intressanta bitar av kontraststruktur eller ett lynnigt portrÀtt, Àr du sÀker pÄ att titta pÄ vÀrlden med ett annat öga, precis som med en 35 mm kamera laddad med Tri-X eller HP5.

En snabb provkörning

Jag har haft en Leica inom armens rÀckhÄll, i en eller annan form, i nÀstan femton Är. Jag började med en M8, flyttade senare till M (Typ 240) och anvÀnder fortfarande en M3 nÀr jag vill ha filmupplevelsen. Det behöver inte sÀgas att M10 Monochrom kÀnde mig riktigt hemma i mina hÀnder, och kommer att vara i din om du har anvÀnt systemet tidigare.

Leica M10 Monochrom: Exempel pÄ bild

Jag blev inbjuden att testa M10 Monochrom före dess tillkÀnnagivande. SÄ mycket som jag skulle ha Àlskat att ha det till hands i nÄgra dagar för att fÄ en riktigt bra kÀnsla för det, det var inte i korten den hÀr gÄngen. IstÀllet kunde jag ta kameran pÄ en fotvandring genom Manhattan.

Ett möte sent pÄ eftermiddagen dikterade vilken typ av skott jag kunde göra. NÀr jag exponerade den första ramen doppade solen redan under horisonten. Men Manhattan lever efter mörker, och gator som Àr vÄta frÄn nederbörd fÄr verkligen bilder med speciella höjdpunkter.

Leica M10 Monochrom: Exempel pÄ bild

RĂ„ bilder som laddas upp i Lightroom utan problem – Leica-kameror anvĂ€nder standardformatet Adobe DNG, sĂ„ du behöver inte vĂ€nta pĂ„ en programuppdatering för att ladda dem. Även om programvaran Ă€nnu inte har lagt till en profil för att finjustera bearbetningen för kameran var jag mycket nöjd med hur flexibla filerna Ă€r.

Det Ă€r lĂ€tt att tona bilder efter smak, oavsett om det Ă€r lite extra kontrast, öppnar upp detaljer i skuggorna eller sparar ett skott som jag lyckades underexponera med nĂ„gra stopp. Jag observerade klippning i vissa fall – jag anvĂ€nde nĂ„gra lĂ€ngre exponeringar för att lĂ€gga till lite rörelseoskĂ€rpa i bilder och satte inte mitt f-stopp tillrĂ€ckligt lĂ„gt för att kompensera.

Erfarenhet och resultat

Leica-anhÀngare som har vÀntat pÄ en svartvitt M10 har belönats för sitt tÄlamod. M10 Monochrom erbjuder flera förbÀttringar jÀmfört med Monochrom (Typ 246), inklusive en smalare kropp och förbÀttrad optisk sökare, Wi-Fi och en mycket bÀttre tillÀggs EVF. AvstÄndsmÀtarupplevelsen Àr dÀr.

Leica M10 Monochrom: Exempel pÄ bild

Och medan jag vill ha mer tid att anvÀnda kameran för att göra en bedömning av sensorn, Àr mina initiala bildkvalitetsintryck ocksÄ positiva. Raw-utgÄngen Àr ganska formbar, den svartvita utgÄngen har hÀrliga toner och det finns gott om upplösning. Om du Àlskar svartvita bilder kommer den hÀr kameran Ätminstone att vÀcka ditt intresse.

Men om du vill ha en M10 Monochrom mÄste du spendera en betydande summa pengar. Det kostar 8 295 dollar utan objektiv. Vi meddelar dig om det Àr vÀrt den rejÀla summan nÀr vi tillbringar mer tid med en för en fullstÀndig recension.