Politiska kampanjer riktade till Facebook-anvÀndare utan samtycke

Politiska kampanjer riktade till Facebook-anvÀndare utan samtycke

AggregateIQ, ett kanadensiskt dataföretag med lÀnkar till den nu slutna Cambridge Analytica, hade inte rÀtt samtycke som krÀvs för att genomföra reklamkampanjer pÄ Facebook för Vote Leave, en pro-Brexit-organisation, finner en ny rapport.

Direktören för röstledighet, Dominic Cummings, som rÄdde Storbritanniens premiÀrminister Boris Johnson innan han avgick före valet den 12 december, skrev 2017 att datavetenskap var avgörande för att vinna Brexit-folkomröstningen och placerade 98 procent av sin marknadsföringsbudget pÄ nÀstan en miljard riktade digitala annonser.

Rapporten, frĂ„n Information and Privacy Commissioner för British Columbia och Privacy Commissioner of Canada, konstaterar att “för de flesta kampanjer” hade AggregateIQ antingen inte tillrĂ€ckligt medgivande frĂ„n Facebook-anvĂ€ndare för att rikta in dem med annons, eller var “omedveten om hur, eller om “individer hade samtyckt till anvĂ€ndningen av deras personliga information. Det inkluderar reklam till Facebook-anvĂ€ndare direkt eller med demografisk information som samlats in av Facebook som kan anvĂ€ndas för att lokalisera och rikta in sig pĂ„ andra anvĂ€ndare som liknar dem.

AggregateIQ sĂ€kerstĂ€llde inte heller korrekta uppgifter som de missbrukade, sĂ€ger kommissionĂ€rernas rapport. Ett dataintrĂ„ng som tillĂ€t obehörig Ă„tkomst till ett osĂ€kert GitLab-arkiv med “betydande personlig information”, inklusive krypteringsnycklar och inloggningsuppgifter för 35 miljoner mĂ€nniskor, riskerades.

Företaget anvÀnde ocksÄ telefonnummer för att skicka textmeddelanden pÄ uppdrag av BeLeave, en annan kampanjgrupp kopplad till Vote Leave, men den kampanjen visade sig ha samlat tillrÀckligt med individer innan de anvÀnde deras information.

Utanför Storbritannien fann undersökningen att AggregateIQ inte fick samtycke frÄn Facebook-anvÀndare med avseende pÄ det arbete som det gjorde för SCL, ett brittiskt forsknings- och strategisk kommunikationsföretag som Àgde Cambridge Analytica som ett dotterbolag.

SCL stödde ett antal amerikanska politiska kampanjer, inklusive flera vid valet mellan 2014 och en politisk handelskommittĂ©, som skapade psykografiska profiler frĂ„n personlig information som avslöjades av Facebook till Cambridge Analytica. AggregateIQ “försökte dock inte avgöra om det fanns samtycke som det kunde lita pĂ„ för dess anvĂ€ndning och avslöjande av personlig information.”

Som ett resultat av rapporten har kommissionĂ€rerna ett antal rekommendationer för AggregateIQ. Dessa inkluderar att sĂ€kerstĂ€lla att det finns uttryckligt samtycke, snarare Ă€n underförstĂ„tt, frĂ„n anvĂ€ndare nĂ€r de samlar in data, vidtar “rimliga sĂ€kerhetsĂ„tgĂ€rder” och raderar uppgifterna nĂ€r det inte lĂ€ngre Ă€r nödvĂ€ndigt eller lagligt att behĂ„lla. AggregateIQ har enligt uppgift gĂ„tt med pĂ„ att genomföra dessa rekommendationer, och undertecknat en förklaring om att den har raderat den personliga information som den samlade in.

Att samla in och anvÀnda personuppgifter om individer pÄ Facebook för valkampanjer har varit kontroversiellt sedan Cambridge Analytica-skandalen först rapporterades. Nyligen har Mark Zuckerberg utsatts för kritik efter att ha sagt att anvÀndarna kan mikrometeras med falsk eller vilseledande information i det kommande valet i USA och Storbritannien eftersom Facebook inte vill faktakolla annonser frÄn politiker.