Pionjären för cybersäkerhet John McAfee arresterad för amerikansk skatteundandragande

McAfee, John McAfee arresterad, John McAfee oss skatteflykt, John McAfee skattebedrägeri, McAfee grundare arresterad, McAfee antivirus, McAfee cybersäkerhet

Den svårfångade cybersäkerhetspionjären John McAfee arresterades i Spanien för skatteflykt i USA, sade justitieministeriet i Washington.

McAfee anklagas för att inte ha lämnat in amerikanska skattedeklarationer från 2014 till 2018 och gömt tillgångar inklusive fastigheter, ett fordon och en yacht i andras namn, sade åklagare. En åtal som återlämnades i juni upphävdes på tisdag efter att han togs i förvar. Han hålls i väntan på utlämning, sade justitieministeriet.

Åklagare hävdar att McAfee tjänade miljontals dollar genom marknadsföring av kryptovalutor, taluppdrag, konsultjobb och försäljning av rättigheterna till sin livshistoria för en dokumentär, men lämnade aldrig in självdeklarationer. Istället betalades hans inkomst till konton som innehas i andras namn, hävdar åklagare. Han står inför så länge som fem år i fängelse om han dömdes för skatteundandragande och ett år om han funnits skyldig för underlåtenhet att lämna in skatt.

Det är den senaste juridiska komplikationen för den excentriska programvarumogulen, som var en person av intresse för ett mord i Belize, men inte anklagad för ett brott, och förra året greps han i Dominikanska republiken för att ha kommit in i landet med en cache av skjutvapen och ammunition. Han var också kort kandidat för president i årets amerikanska val och avslutade sin spring från utlandet i mars.

De brottsliga anklagelserna tillkännagavs bara några timmar efter att USA: s Securities and Exchange Commission stämde McAfee för att främja försäljningen av kryptovalutor utan att avslöja att han fick betalt för att göra det.

Kommissionen hävdar att McAfee rekommenderade åtminstone sju initiala mynterbjudanden till sina Twitter-anhängare från minst november 2017 till februari 2018 utan att avslöja att han tjänade mer än 23 miljoner dollar för att öka dem. Han anklagas också för att förneka att han fick betalt på investerarnas begäran.

SEC försöker tvinga McAfee att avskräcka alla sina illa uppnådda vinster och att förbjuda honom att delta i utfärdande, köp eller försäljning av digitala värdepapper och ospecificerade monetära påföljder.

McAfee svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer.

Kommissionen anklagade också McAfee för att påstå sig vara en investerare eller teknisk rådgivare, “skapade intrycket att han hade vett dessa företag, att de gynnades av hans tekniska expertis och att han var villig att investera i satsningarna.”

När en bloggare avslöjade att han fick betalt höll McAfee fortfarande ”praktiskt värdelösa” värdepapper från de erbjudanden som han marknadsförde och uppmuntrade investerare att köpa dem – utan att avslöja att de var hans egna värdepapper och han hade betalat en tredje part för att rekommendera dem, enligt klagomålet.

McAfee deltog också i en metod som kallades scalping, där han ackumulerade stora mängder digitala värdepapper och marknadsförde dem på Twitter utan att avslöja sin avsikt att sälja, sa SEC.

McAfee grundade sitt epynonyma programvaruföretag 1987. Intel Corp, som försökte bygga säkerhetsfunktioner direkt i sina marker, köpte företaget för 7,7 miljarder dollar 2010, med TPG och Thoma Bravo som tog in senare. År 2016 meddelade Intel att man hade tecknat en överenskommelse om att överföra en 51% -andel i verksamheten till TPG för 1,1 miljarder dollar. Företaget lämnade in för offentliggörande förra månaden.

Relaterade Artiklar

Back to top button