Petya ransomware cyberattack träffar Indien: Mumbais Jawaharlal Nehru Port påverkad

Petya cyberattack, Petya attack i Mumbai, Petya ransomware, Petya ransomware Mumbai JNPT, Petya global ransomware, Petya cyberattack, Petya attack, Petya global ransomware, Cyberattack En ny cyberattack som liknar WannaCry har nått Asien efter att ha spridit från Europa till USA över natten och drabbat företag, hamnoperatörer och statliga system.

En ny cyberattack som liknar WannaCry har nått Asien efter att ha spridit från Europa till USA över natten och drabbat företag, hamnoperatörer och statliga system. En terminal som drivs av AP Moller-Maersk vid Jawaharlal Nehru Port Trust, en anläggning nära Mumbai, som är Indiens största containerhamn, kunde inte lasta eller lossa på grund av attacken, enligt landets sjöfartsministerium. Anläggningen, som heter Gateway Terminal India, kan inte identifiera vilken sändning som tillhör vem, sade ministeriet. Attacken utförs av Petya-viruset, där användarna uppmanas att betala $ 300 i kryptovaluta per infekterad dator för att låsa upp sina system.

Spridningen av attacken till Asien understryker hur ransomware blir en rutinrisk för att göra affärer runt om i världen. Medan banker och återförsäljare har stärkt försvaret mot vissa typer av attacker, till exempel de som riktar sig mot kreditkortsuppgifter, hämtar många andra fortfarande upp för att skydda mot ransomware. Cirka 2000 användare hade attackerats från och med middagstid på tisdagen i Nordamerika, enligt analytiker från Kaspersky Lab, med organisationer i Ryssland och Ukraina som drabbades mest.

“Eftersom det inte finns någon global dödsbrytare för den här kommer vi att fortsätta se antalet öka i olika delar av världen när mer utsatta system blir mer exponerade”, säger Beau Woods, biträdande chef för Cyber ​​Statecraft Initiative at the Atlantic. Rådet i Washington.

Det finns tecken på att viruset börjar sprida sig i Kina men inget storskaligt utbrott har upptäckts, enligt Zheng Wenbin, säkerhetsingenjör vid Qihoo 360 Technology Co.Attacken dyker upp i regeringssystem i Kiev och sedan inaktiverade verksamheten vid företag inklusive Rosneft PJSC, annonsören WPP Plc och kärnkraftsanläggningen i Tjernobyl. Mer än 80 företag i Ryssland och Ukraina drabbades ursprungligen, sa Moskva-baserade cybersäkerhetsföretag Group-IB.

DLA Piper

Rob Wainwright, verkställande direktör på Europol, sade att byrån “snabbt reagerar” på rapporter om den nya cyberattacken. I ett separat uttalande sa Europol att det är i samtal med ”medlemsländer och viktiga branschpartner för att fastställa den fulla karaktären av denna attack just nu.”

Läs också: Petya ransomware cyberattack: Vad den gör, hur man skyddar din dator och mer

Kreml-kontrollerade Rosneft, Rysslands största råproducent, sa att man undviker “allvarliga konsekvenser” från “hackarattacken” genom att byta till ett reservsystem för hantering av produktionsprocesser.

Det brittiska medieföretaget WPPs webbplats är nere och anställda har fått i uppdrag att stänga av sina datorer och inte använda Wi-Fi, enligt en person som är bekant med saken. Sea Containers, Londonbyggnaden som innehåller WPP och byråer inklusive Ogilvy & Mather, har stängts av, sa en annan person. Advokatbyrån DLA Piper tog ner sina system som en “försiktighetsåtgärd”, vilket innebär att kunder inte kunde kontakta sitt team via e-post eller fast telefon, enligt ett meddelande på sin webbplats.

De mest sårbara platserna är “där operatörerna ofta är prisvärda av tillverkare och leverantörer av dessa tekniker och det finns lång tid mellan att det finns en fix och implementeringen av en fix”, säger Woods.

Petya cyberattack, Petya attack i Mumbai, Petya ransomware, Petya ransomware Mumbai JNPT, Petya global ransomware, Petya cyberattack, Petya attack, Petya global ransomware, Cyberattack Hacket spred sig snabbt från Ryssland och Ukraina, genom Europa och in i USA. Maersk sa att sina kunder inte kan använda onlinebokningsverktyg och dess interna system är nere.

Global Attack

Hacket spred sig snabbt från Ryssland och Ukraina, genom Europa och in i USA. Maersk sa att sina kunder inte kan använda onlinebokningsverktyg och dess interna system är nere. Attacken påverkar flera platser och enheter, som inkluderar en stor hamnoperatör och en olje- och gasproducent, sade taleskvinna Concepcion Boo Arias per telefon.

APM Terminals, som ägs av Maersk, upplever systemproblem vid flera terminaler, inklusive Port of New York och New Jersey, den största hamnen på USA: s östkust och Rotterdam i Nederländerna, Europas största hamn. APM-terminaler vid hamnen i New York och New Jersey kommer att vara stängda resten av dagen “på grund av omfattningen av systemets påverkan”, säger hamnen.

Cie de Saint-Gobain, en fransk tillverkare, sa att dess system också hade smittats, även om en taleskvinna vägrade att utarbeta. Mondelez International Inc. sa att det också upplevde ett globalt IT-avbrott och undersökte orsaken. Merck & Co. Inc., baserat i Kenilworth, New Jersey, rapporterade att dess datanätverk komprometterades på grund av hacket.

WannaCry Varningar

Strejkerna följer det globala ransomware-angreppet som involverar WannaCry-viruset som drabbade hundratusentals datorer i mer än 150 länder eftersom utpressare krävde bitcoin från offren. Ransomware-attacker har ökat kraftigt och antalet sådana incidenter ökade med 50 procent 2016, enligt Verizon Communications Inc.

“Medan denna attack direkt påverkar IT-system, måste vi överväga hur hotet om ransomware kommer att utvecklas inom en snar framtid för att också påverka IoT-enheter och anslutna bilar”, säger Mark Hearn, som är chef för Internet of Things-säkerhet på Irdeto. “Om något så enkelt som systemkorrigeringar missas för att släppa ransomware in ser utsikterna för robust skydd av IoT-enheter inte bra ut.”

Analytiker vid Symantec Corp har sagt att det nya viruset, som heter Petya, använder ett utnyttjande som heter EternalBlue för att sprida sig, ungefär som WannaCry. EternalBlue arbetar med sårbarheter i Microsoft Corp.s Windows-operativsystem.

Det nya viruset har en falsk Microsofts digitala signatur bifogad och attacken sprider sig till många länder, säger Costin Raiu, chef för det globala forsknings- och analysteamet vid Kaspersky Lab i Moskva, på Twitter.

Attacken har drabbat Ukraina särskilt hårt och intrånget är “det största i Ukrainas historia”, skrev Anton Gerashchenko, en biträde till inrikesministeriet, på Facebook. Kyivenergo, ett ukrainskt verktyg, stängde av alla datorer efter hacket, medan ett annat kraftföretag, Ukrenergo, också drabbades, rapporterade Interfax nyhetstjänst.

Relaterade Artiklar

Back to top button