PC-sändningar upp när tillverkare klättrar för att få tariffer

President Trumps hot om att införa tullar på mer kinesisk import har uppenbarligen fått PC-industrin att fylla i lager och leverera fler produkter till lagringslager.

Under andra kvartalet ökade PC-försändelserna med 4,7 procent jämfört med året innan och uppgick till 64,9 miljoner enheter, enligt forskningsföretaget IDC. Tillväxten inträffade när leverantörer som Lenovo, Acer och Apple avsiktligt skickade fler produkter för att undvika att bli förankrade i det pågående handelskriget mellan USA och Kina.

“Hotet om ökade tariffer ledde till att vissa datortillverkare skickade ett överskott av stationära datorer och bärbara datorer och därigenom artificiellt stärkte PC-marknaden under andra kvartalet”, säger IDC: s forskningschef Jitesh Ubrani i ett uttalande.

USA inför för närvarande 25 procent avgifter på många kinesisktillverkade PC-delar. Men i maj hotade Trump att göra detsamma för all kvarvarande kinesisk import, inklusive fullmonterade datorer, smartphones och videospelkonsoler. Trump beslutade bara att försena åtgärden förra månaden till förmån för att återuppta handelsförhandlingarna med Peking.

IDC Q2 2019 PC-försändelser

En annan faktor bakom den senaste ökningen av PC-sändningar var lindringen av Intels brist på chiptillförsel, vilket begränsade vissa leverantörer från att fylla på befintligt lager och driva ut nya produkter. “Tillgången till Intels processorer förbättrades markant under kvartalet, vilket gjorde att de flesta PC-leverantörer kunde uppfylla gamla beställningar samtidigt som de skickade ett hälsosamt utbud av nya datorer till kanalerna,” tillade Ubrani.

PC-leveranser var också uppe för företag som migrerade till Windows 10. Det äldre Windows 7 OS kommer att förlora officiellt stöd i januari 2020, så företag har uppgraderat sin kontorsmaskinvara, vilket har lett till en ökad kommersiell PC-efterfrågan under de senaste kvartalen.

Det konkurrerande forskningsföretaget Gartner rapporterade också att PC-transporter ökade under andra kvartalet, men med 1,5 procent. “Även om handelskriget mellan USA och Kina inte påverkade PC-marknaden under andra kvartalet 2019, kan nästa fas av tullar få betydande inverkan”, säger Gartner-analytiker Mikako Kitagawa. “De flesta bärbara datorer och surfplattor tillverkas för närvarande i Kina och försäljningen av dessa enheter i USA kan möta betydande prishöjningar om straffavgifterna införs.”

Enligt båda forskningsföretagen rankades Lenovo som den största leverantören av PC-transporter under andra kvartalet, medan HP kom på andra plats och Dell rankades som tredje.

Relaterade Artiklar

Back to top button