PC-sÀndningar upp nÀr tillverkare klÀttrar för att fÄ tariffer

PC-sÀndningar upp nÀr tillverkare klÀttrar för att fÄ tariffer

President Trumps hot om att införa tullar pÄ mer kinesisk import har uppenbarligen fÄtt PC-industrin att fylla i lager och leverera fler produkter till lagringslager.

Under andra kvartalet ökade PC-försÀndelserna med 4,7 procent jÀmfört med Äret innan och uppgick till 64,9 miljoner enheter, enligt forskningsföretaget IDC. TillvÀxten intrÀffade nÀr leverantörer som Lenovo, Acer och Apple avsiktligt skickade fler produkter för att undvika att bli förankrade i det pÄgÄende handelskriget mellan USA och Kina.

“Hotet om ökade tariffer ledde till att vissa datortillverkare skickade ett överskott av stationĂ€ra datorer och bĂ€rbara datorer och dĂ€rigenom artificiellt stĂ€rkte PC-marknaden under andra kvartalet”, sĂ€ger IDC: s forskningschef Jitesh Ubrani i ett uttalande.

USA inför för nÀrvarande 25 procent avgifter pÄ mÄnga kinesisktillverkade PC-delar. Men i maj hotade Trump att göra detsamma för all kvarvarande kinesisk import, inklusive fullmonterade datorer, smartphones och videospelkonsoler. Trump beslutade bara att försena ÄtgÀrden förra mÄnaden till förmÄn för att Äteruppta handelsförhandlingarna med Peking.

IDC Q2 2019 PC-försÀndelser

En annan faktor bakom den senaste ökningen av PC-sĂ€ndningar var lindringen av Intels brist pĂ„ chiptillförsel, vilket begrĂ€nsade vissa leverantörer frĂ„n att fylla pĂ„ befintligt lager och driva ut nya produkter. “TillgĂ„ngen till Intels processorer förbĂ€ttrades markant under kvartalet, vilket gjorde att de flesta PC-leverantörer kunde uppfylla gamla bestĂ€llningar samtidigt som de skickade ett hĂ€lsosamt utbud av nya datorer till kanalerna,” tillade Ubrani.

PC-leveranser var ocksÄ uppe för företag som migrerade till Windows 10. Det Àldre Windows 7 OS kommer att förlora officiellt stöd i januari 2020, sÄ företag har uppgraderat sin kontorsmaskinvara, vilket har lett till en ökad kommersiell PC-efterfrÄgan under de senaste kvartalen.

Det konkurrerande forskningsföretaget Gartner rapporterade ocksĂ„ att PC-transporter ökade under andra kvartalet, men med 1,5 procent. “Även om handelskriget mellan USA och Kina inte pĂ„verkade PC-marknaden under andra kvartalet 2019, kan nĂ€sta fas av tullar fĂ„ betydande inverkan”, sĂ€ger Gartner-analytiker Mikako Kitagawa. “De flesta bĂ€rbara datorer och surfplattor tillverkas för nĂ€rvarande i Kina och försĂ€ljningen av dessa enheter i USA kan möta betydande prishöjningar om straffavgifterna införs.”

Enligt bÄda forskningsföretagen rankades Lenovo som den största leverantören av PC-transporter under andra kvartalet, medan HP kom pÄ andra plats och Dell rankades som tredje.