Paytm, andra indiska startups lovar att bekämpa “stor pappa” Googles styrka: Källor

Google avbryter vissa affärer med Huawei efter Trumps svartlista: rapport

Dussintals Indiens teknikstartups, som chaflar över Googles lokala dominans av viktiga appar, samlas för att överväga sätt att utmana den amerikanska tekniska jätten, bland annat genom att lämna in klagomål till regeringen och domstolar, berättade chefer för Reuters.

Även om Google, som ägs av Alphabet Inc GOOGL.O, har arbetat nära med Indiens blomstrande startsektor och ökar sina investeringar, har det nyligen ilskat många teknikföretag med vad de säger är orättvisa metoder.

Som väg för en potentiell uppgörelse höll entreprenörer två videokonferenser den här veckan för att strategisera, berättade tre chefer för Reuters.

“Det kommer definitivt att bli en bitter kamp”, säger Dinesh Agarwal, VD för e-handelsföretaget IndiaMART INMR.NS. ”Google kommer att förlora den här striden. Det är bara en tidsfråga.”

Han sa att chefer har diskuterat bildandet av en ny startförening som främst syftar till att lämna protester mot den indiska regeringen och domstolarna mot Silicon Valley-företaget.

Nästan 99% av smartphones från Indiens halv miljard användare körs på Googles Android-mobiloperativsystem. Vissa indiska nystartade företag säger att Google tillåter överdriven kontroll över de typer av appar och andra tjänster de kan erbjuda, ett påstående som företaget förnekar.

Upproret började förra månaden när Google tog bort den populära betalningsappen Paytm från sin Play Store, med hänvisning till policyöverträdelser. Detta ledde till en skarp tillrättavisning från det indiska företagets grundare, Vijay Shekhar Sharma, vars app återvände till Google-plattformen några timmar senare, efter att Paytm gjorde vissa ändringar.

I ett videosamtal på tisdag kallade Sharma Google för ”den stora pappa” som kontrollerar ”syreförsörjningen av (app) distribution” på Android-telefoner, enligt en deltagare. Han uppmanade de ungefär 50 cheferna att uppmana att samarbeta för att “stoppa denna tsunami.”

”Om vi ​​tillsammans inte gör någonting kommer historien inte att vara snäll mot oss. Vi måste kontrollera vårt digitala öde, säger Sharma.

En idé som togs upp var att lansera en lokal rival till Googles appbutik, men Sharma sa att detta inte skulle vara omedelbart effektivt med tanke på Googles dominans, sa en källa.

Sharma och Paytm, som stöds av Japans SoftBank Group Corp 9984.T, svarade inte på begäran om kommentarer.

Google nekade att kommentera. Det har tidigare sagt att dess policy syftar till att skydda Android-användare och att den tillämpas och verkställer dem konsekvent på utvecklare.

SPÄNNINGSBAND

Den här veckan ilskade det amerikanska företaget några indiska nystartade företag genom att besluta att genomföra en 30% provision som det tar ut på betalningar som görs inom appar i Android-butiken.

Två dussin chefer var på ett samtal på fredagen där många slängde beslutet. De diskuterade inlämnande av antitrustklagomål och närmade sig Googles Indien-chef för diskussioner, sade två källor med direkt kunskap om samtalet.

Deltagarna inkluderade sportteknikföretaget Dream Sports, med stöd av den amerikanska hedgefonden Tiger Global, det sociala medieföretaget ShareChat och det digitala betalningsföretaget PhonePe, sa källorna. Inget av dessa företag svarade på förfrågningar om kommentarer.

Google försvarar policyn och säger att 97% av apparna över hela världen följer den.

Google står redan inför ett antitrustärende relaterat till sin betalningsapp i Indien och en konkurrensutredning om påståenden att den missbrukade Androids dominerande ställning. Företaget säger att det följer alla lagar.

Dessa prat belastar Googles starka band till indiska nystartade företag. Det har investerat i en del och hjälpt hundratals med produktutveckling. I juli gjorde sin indiskfödda VD Sundar Pichai 10 miljarder dollar i nya investeringar under fem till sju år.

Konflikten ”är kontraproduktiv mot det som Google har gjort – det är en udda plats för dem att vara”, säger en högteknologisk chef som är bekant med Googles tänkande. ”Det är ett rykte. Det ligger i Googles intresse att lösa problemet. ”

Google väver över alla aspekter av branschen.

Paytm på lördag berättade för flera startande grundare, i ett meddelande som Reuters såg, att det samlade in insatser om utmaningar för Google Play Store och dess policy att underkasta myndigheterna.

För att skapa sin attack använder de ett delat Google-dokument.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna.

Relaterade Artiklar

Back to top button