Oracle vinner avtal för TikToks amerikanska verksamhet

tiktok, tiktok nyheter, tiktok USA, ByteDance, Kina tiktok, Centricus tiktok, Triller tiktok

TikTok har övergivit samtalen med Microsoft Corp. för att sälja sin musik-videoapp i USA och gynnar istället ett affärspartnerskap med Oracle Corp, säger personer som är bekanta med samtalen.

En överenskommelse mellan ByteDance Ltd, TikToks Pekingbaserade moderbolag och Oracle kommer sannolikt att inkludera en andel i en nykonfigurerad TikTok-verksamhet, men kommer att se mer ut som en företagsomstrukturering än en direkt försäljning, sade en av folket, som frågade inte att identifieras eftersom informationen inte är offentlig.

Termerna som diskuteras med Oracle utvecklas fortfarande, sa en av folket. Till exempel kan Oracle ta en andel av en nybildad amerikansk verksamhet samtidigt som den fungerar som TikToks amerikanska teknologipartner och hyser TikToks data i Oracles molnservrar. Tidiga erbjudanden från båda parter värderade den amerikanska affären till cirka 25 miljarder dollar, men det var innan kinesiska tjänstemän vägde in med nya regler som införde begränsningar för teknikexporten, sa människor med kunskap om saken.

Microsoft, som arbetade med Walmart Inc., hade setts som den mer sannolika vinnaren men dess samtal hade svalnat de senaste dagarna, sa en person. Microsoft ombads inte att göra en revidering av sitt ursprungliga erbjudande inför de senaste tecknen på motstånd mot en affär från kinesiska regeringstjänstemän, tillade personen.

“ByteDance meddelade oss idag att de inte skulle sälja TikToks amerikanska verksamhet till Microsoft,” sade Redmond, Washington-baserade Microsoft i ett uttalande på söndag. “Vi är övertygade om att vårt förslag skulle ha varit bra för TikToks användare, samtidigt som det skyddade nationella säkerhetsintressen.”

Walmart är dock fortfarande intresserad av att göra en TikTok-investering tillsammans med ett konsortium av investerare som leds av Oracle. En talesman för Walmart sa på söndag att företaget ”fortsätter diskussioner med ByteDance-ledning och andra intresserade parter. Vi vet att alla godkända affärer måste tillfredsställa alla reglerings- och nationella säkerhetsproblem. ”

ByteDance förhandlade om bud för TikToks amerikanska operationer på order från Trump-administrationen, som har sagt att företagets kinesiska ägande hotar den nationella säkerheten. TikTok har för avsikt att föra ett förslag till Vita huset före en tidsfrist i mitten av september som införts av Trump, sade en person med kunskap om ärendet, och alla anbud kommer också att behöva välsignas av regeringstjänstemän i Peking.

Prat om en företagsomstrukturering hämtar tillbaka till ByteDances ursprungliga avsikter tidigare på sommaren att sälja en delandel i TikToks verksamhet eller omstrukturera företaget med ett globalt huvudkontor och styrelse utanför Kina. Dessa ambitioner komplicerades av USA: s president Donald Trumps hot att förbjuda appen i USA och efterföljande verkställande order, som förbjuder amerikanska människor och företag att göra affärer med TikTok.

Om ByteDance kan få en affär genom Vita huset som inte innebär en direkt, tvångsförsäljning, skulle det markera en stor bedrift för ByteDance-grundaren Zhang Yiming, som har varit ovillig att överlämna en sådan uppskattad tillgång. Men kritiker ifrågasätter hur ett teknologipartnerskap med Oracle snarare än en direktförsäljning skulle övertyga Vita husets nationella säkerhetsproblem.

“En överenskommelse där Oracle tar över värd utan källkod och betydande operativa förändringar skulle inte ta itu med någon av de berättigade farhågorna om TikTok, och Vita huset accepterar en sådan affär skulle visa att denna övning var ren grej,” Alex Stamos, tidigare chefssäkerhet officer på Facebook, sa i ett inlägg på Twitter.

Enligt en person som är bekant med diskussionerna är det oklart om en överenskommelse med Oracle skulle passera med Trump-administrationen. Vissa rådgivare föredrar att stänga av TikToks verksamhet i USA om en försäljning inte uppfyller deras krav på att sätta verksamheten och relaterad data i amerikanska händer.

Microsofts representanter vägrade att kommentera utöver dess uttalande. Representanter för TikTok vägrade att kommentera, och Oracle svarade inte på förfrågningar om kommentarer utanför normal öppettider. Vita huset svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer.

Microsoft var den tidiga frontlöparen för förvärvet, efter att ha inlett samtal med ByteDance veckor innan Trumps verkställande order och trodde att det hade den preliminära ramen för en affär som den amerikanska regeringen kunde stödja. Men händelser har flyttat bort från programvarugiganten de senaste veckorna.

Oracle, ett företag med ett närmare förhållande till USA: s president, framkom som en budgivare med stöd av Sequoia Capital, en nyckelaktör för ByteDance.

Att köpa TikTok skulle ha gett Microsoft – som äger Xbox-videospelplattformen och LinkedIn-professionella nätverkswebbplats – tillgång till en beroendeframkallande videodelningsapp som används av mer än 100 miljoner människor i USA Appen, som låter människor spela in och redigera kort videoklipp som sträcker sig från lättsinniga läppsynkroniseringar till mer allvarliga politiska uttalanden, har vunnit popularitet under den globala pandemin som har hållit många människor ihop inomhus.

För företags-mjukvarujätten Oracle är TikTok en mindre uppenbar passform, men det är vettigt med tanke på företagets önskan att bygga upp sina molntjänster och konsumentdata-företag. TikTok lagrar stora mängder data och är för närvarande en stor kund av molntjänster som drivs av Amazon Web Services och Alphabet Inc.s Google. Ett partnerskap med TikTok resonerar också med Oracle-ordförande Larry Ellisons cheerleading för amerikanska tekniska intressen.

Strax efter att bud från Microsoft och Oracle lämnades in meddelade den kinesiska regeringen en plan för att vara nära involverad i godkännande av alla affärer och motstånd mot export av viktiga algoritmer som behövs vid försäljningen. ByteDance verkade ivrig efter en mer begränsad typ av avtal än Microsoft ville, där det skulle behålla mer kontroll, sa en av de personer som är bekanta med förhandlingarna.

För Oracle ger ett avtal med TikTok den 43-åriga mjukvarutillverkaren som är mest känd för äldre företagsdatabaser en mängd konsumentinformation för att stärka en reklamverksamhet. Oracle skapar profiler för vanliga människor och säljer dem till företag som vill nå specifika målgrupper. Affären driver också Oracles försök att expandera sin molnbaserade datorverksamhet, vilket ger ett massivt nätverk som TikTok kan använda för att köra sin applikation och lagra data via internet.

Oracle har fostrat ett förhållande med Trump sedan innan hans administration började. År 2016 tjänstgjorde verkställande direktören Safra Catz i presidentens övergångsteam, och två år senare åt han med honom i Vita huset, där hon klagade på ett regeringsavtal som hon ansåg orättvist, rapporterade Bloomberg. Vice president Mike Pence besökte Oracles huvudkontor i Redwood City, Kalifornien. Catz har bidragit med mer än 125 000 dollar i år för att stödja Trumps omval, enligt Federal Val Commission-uppgifter. Och Ellison lät Trump använda en av sina Kaliforniens egendomar för att hålla en insamling i februari.

Under de senaste veckorna hade USA: s president offentligt godkänt Oracle-anbudet och kallat Ellison för en ”enorm kille”. Trumps ekonomiska rådgivare Peter Navarro, som tidigare motsatte sig en potentiell försäljning till Microsoft och vid en tidpunkt hade förespråkat att förbjuda TikTok fullständigt, upprepade detta godkännande under ett utseende i augusti på Fox News.

“Om man tittar på Microsoft kontra Oracle är det en sak som skiljer de två företagen med avseende på nationell säkerhet att Microsoft har ett stort fotavtryck i Kina,” sa Navarro. “Oracle å andra sidan har ett starkt rykte om att verkligen sätta en bra brandvägg mellan sin verksamhet och Kina och det är en viktig sak.”

Relaterade Artiklar

Back to top button