Oracle-TikTok bjöd på att få den nationella säkerhetspanelen att hitta idag

tiktok, oracle, tiktok us controverys, oracle tiktok bud, nationell säkerhetspanel, tiktok datasäkerhetsproblem, tiktok bytedance kontrovers

En amerikansk nationell säkerhetspanel som granskar Oracle Corps bud på TikTok träffas tisdag eftermiddag för att avgöra om presidenten ska godkänna eller avvisa affären, enligt två personer som är bekanta med saken.

Oracles förslag saknar betalningen till den amerikanska regeringen som president Donald Trump har insisterat på att vara villkoret för en affär, enligt två personer som är bekanta med planen. Ändå kommer företaget att försöka använda löftet om att skapa 20 000 nya jobb genom den populära videoappen som ett sätt att vinna sitt godkännande.

Treasury Secretary Steven Mnuchin, som har spelat en central roll i förmedlingen av en affär som skulle flytta den kinesiskt ägda videoappens amerikanska verksamhet till ett amerikanskt företag, leder utskottet för utländska investeringar i USA, eller Cfius, och har lovat att ge Trumf panelens rekommendation senare i veckan.

Vita husets rådgivare Jared Kushner uttryckte starkt stöd för Oracle Corp.: s bud på TikTok under en intervju med CNBC tidigare tisdag, även om förslaget fortfarande skulle kunna vara kortare än president Donald Trumps krav på att varje affär skyddar nationell säkerhet och inkluderar en utbetalning USAs regering.

USA genomför en tvåspårig nationell säkerhetsgranskning av Oracles TikTok-förslag den här veckan och varje försäljning kräver fortfarande avskrivningar från både USA och Kina. En är genom Cfius, och en separat sker genom handelsavdelningen.

Medan detaljerna i avtalet mellan Oracle och Kinas ByteDance Ltd. förblir under omslag, uttryckte Kushner optimism att det skulle rensa administrationens viktigaste hinder.

“Förhoppningsvis uppfyller ansökan meriter för vad vi försöker åstadkomma ur en nationell säkerhetssynpunkt,” sa Kushner. “Amerikas intresse för det är verkligen nationell säkerhet – vi vill se till att människors data skyddas.”

Avtalet som Oracle avslöjade måndag syftar till att ta itu med de nationella säkerhetsproblemen som Trump tog upp förra månaden när han beordrade försäljningen av TikToks amerikanska verksamhet. Administrationen säger att kinesiskt ägande av appen utgör en risk för amerikanska användares datasäkerhet och att Peking skulle kunna använda tjänsten för att leverera desinformation och propaganda till tjänstens 100 miljoner aktiva användare i USA.

Baserat på vad som hittills har avslöjats om affären säger nationella säkerhetsexperter att arrangemanget inte tillgodoser de bekymmer som Trump-administrationen lade fram i verkställande order och offentliga uttalanden.

“Det är inte klart att det första målet har uppnåtts och det andra målet är ännu svårare”, säger Stewart Baker, en nationell säkerhetsadvokat på Steptoe & Johnson och en tidigare assisterande sekreterare vid inrikesministeriet. “Det kan fortfarande vara mycket förhandlingar att göra.”

Förslaget, delvis presenterat, kräver inte att Oracle ska köpa verksamheten direkt. Istället skulle företaget investera i en nyligen omstrukturerad global TikTok, med verksamhet baserad i USA, enligt personer som är bekanta med förslaget. Bytedance skulle bibehålla majoritetsägande och minst två aktieägare i TikToks kinesiska moderbolag, General Atlantic och Sequoia Capital, skulle ta andelar i den nya verksamheten, sa folket, som alla bad att inte identifieras eftersom villkoren inte är slutgiltiga. Coatue Management skulle också behålla en andel i nya TikTok, sa en annan person.

Företagen har inte helt tagit itu med Trumps upprepade krav på en betalning till den amerikanska regeringen. “Jag sa att USA måste kompenseras, väl kompenseras”, upprepade han tidigare denna månad, ett krav som har förvirrat säkerhetsexperter som säger att en sådan betalning skulle sträcka hans auktoritet enligt amerikansk lag.

Även om säkerhetsmyndigheter rekommenderar Trump att blockera affären har presidenten det sista ordet och han kan upphäva deras rekommendation. Trump har fram till 20 september att fatta ett beslut.

Om avtalet slutfördes skulle det skapa vad Mnuchin kallade “TikTok Global.” Enheten skulle ha sitt huvudkontor i USA och skapa 20 000 arbetstillfällen, sade han, utan att ge detaljer.

Det är oklart hur ett nytt dotterbolag skulle skapa så många amerikanska jobb. TikTok har hundratals öppna jobb listade just nu, från innehållsmoderering till reklamförsäljning. Snapchat Inc., som driver en social media-app som liknar TikTok, har 3 000 anställda. Som jämförelse har Facebook Inc. och Instagram Inc. vardera 45 000 anställda.

TikTok vägrade att kommentera. Representanter för Oracle och Treasury svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer.

Cfius omfattar medlemmar från avdelningarna för stat, försvar, rättvisa, handel, energi och inrikes säkerhet. Panelen utvärderar affärer för nationella säkerhetsimplikationer genom att titta på faktorer som inkluderar: amerikanska affärsavtal och band med den federala regeringen; samt om affären omfattar kritisk infrastruktur, såsom transportsystem, datanätverk och andra kommunikationssystem.

Bytedance har arbetat med Cfius sedan oktober 2019 för att ta itu med kommitténs bekymmer, enligt en person som är bekant med saken, och har i flera månader försökt skilja sig något från Kina, inklusive att anställa en ny VD och ge autonomi till amerikanska chefer för appens buggfixar och produktändringar. Företaget hade redan börjat flytta data och innehållsmoderering till USA, där det lagrar sin data hos företag som Amazon.com Inc. och Alphabet Inc.’s Google, med reservservrar i Singapore. Om Cfius accepterar dessa åtgärder kan det tillåta Bytedance att behålla kontrollen över en av sina värdefulla tillgångar, sa personen.

Även om TikToks data lagras av Oracle i USA kan det fortfarande ge ByteDance viss kontroll över datorkoden bakom hur appen väljer vilka videor som visas för användarna. Om TikToks algoritmer förblir i ByteDances händer, säger säkerhetsexperter, kan koden manipuleras av Peking för att köra informationskampanjer eller medvetet visa video för amerikanska användare, kanske till och med för att påverka USA: s val.

Med ByteDance som kontrollerar företaget kommer det i teorin att kunna kontrollera vad användarna tittar på. James Lewis, senior vice president för Center for Strategic & International Studies, en tankesmedja i Washington, sade att Oracle och ByteDance måste övertyga Cfius om att det finns en brandvägg mellan dem när det gäller algoritmen.

“Algoritmen kan vara en kanal för att pumpa in spionprogram och det var en risk förut”, säger Lewis. ”Det är en fixerbar risk, men Oracle måste förklara hur de kommer att fixa det. Om de kan bevisa att de kan göra det till kommitténs tillfredsställelse är detta en fungerande affär. ”

Kushner sa tidigare tisdag att om TikTok-Oracle-affären inte uppfyller Cfius krav, “kommer det inte att accepteras”, sade han och tillade: “Jag tror inte att ett slutgiltigt beslut har fattats om huruvida det kvalificerar sig. ”

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna

Relaterade Artiklar

Back to top button