“Omöjligt” att låsa upp nya iPhones för att komma åt data, säger Apple till amerikansk domare

Apple, Apple upplåsning iPhone, Lås upp Apple iPhone, Apple iPhone upplåst, Apple iPhone 6s, iPhone 6s rabatt, iPhone 6s pris, iPhone 6S, Apple iPhone 6, teknik, teknik nyheter Apple säger att dess iPhones är omöjliga att låsa upp. (Källa: Reuters)

Apple Inc sa till en amerikansk domare att tillgång till data som lagrats på en låst iPhone skulle vara “omöjligt” med enheter som använder sitt senaste operativsystem, men företaget har “teknisk förmåga” att hjälpa brottsbekämpning att låsa upp äldre telefoner.

Apples ståndpunkt fastställdes i en sammanfattning som lämnades in sent på måndagen, efter att en federal domare i Brooklyn, New York, sökte sin synpunkt när han vägde en begäran från den amerikanska justitiedepartementet att tvinga företaget att hjälpa myndigheterna att få tillgång till en iPhone som beslagtagits under en utredning.

I domstolshandlingar sa Apple att för de 90 procent av sina enheter som kör iOS 8 eller högre skulle det vara omöjligt att utföra rättvisedepartementets begäran efter att det förstärkt krypteringsmetoderna.

Dessa enheter har en funktion som hindrar någon utan enhetens lösenord från att komma åt dess data, inklusive Apple själv.

Funktionen antogs 2014 på grund av ökade integritetsproblem efter läckage av före detta National Security Agency-entreprenör Edward Snowden om NSA-övervakningsprogram.

Apple berättade för USA: s magistratsdomare James Orenstein att de kunde få tillgång till de 10 procent av sina enheter som fortsätter att använda äldre system, inklusive den som är i fråga. Men det uppmanade domaren att inte kräva att den följer justitiedepartementets begäran.

“Att tvinga Apple att extrahera data i det här fallet, utan tydlig juridisk behörighet att göra det, skulle kunna hota förtroendet mellan Apple och dess kunder och väsentligen försämra Apples varumärke”, skrev Apples advokater.
En taleskvinna för Brooklyn USA: s advokat Robert Capers, vars kontor hanterar ärendet, avböjde kommentar.

Tidigare denna månad uttryckte Orenstein skepsis om huruvida han kunde kräva att Apple inaktiverade säkerheten på iPhone, med hänvisning till kongressens misslyckande att agera i frågan om kryptering trots uppmaningen från justitieministeriet och Federal Bureau of Investigation.

Orenstein skjutit upp beslutet tills Apple hade en chans att säga om det var “tekniskt genomförbart och i så fall om överensstämmelse med den föreslagna ordern skulle vara onödigt betungande.”

Apple sade i sin sammanfattning att det begränsade sina åsikter till dessa frågor snarare än den bredare juridiska frågan, som den kallade “viktig”. I en order på tisdag uppmanade Orenstein Apple att ta itu med problemet. En utfrågning är planerad till torsdag.

Ärendet är i ordning som kräver att Apple, Inc ska bistå vid verkställigheten av en genomsökningsorder som utfärdats av domstolen, US District Court, Eastern District of New York, nr 15-mc-01902.

Läs vår livebloggranskning av Apple iPhone 6s Plus

Titta på video av iPhone 6s (appanvändare klicka här)

Relaterade Artiklar

Back to top button