Oakland, Kalifornien förbjuder ansiktsigenkänning

Oakland, Kalifornien har blivit den tredje staden i USA som förbjuder användning av ansiktsigenkänning på offentliga platser, efter San Francisco och Somerville, Massachusetts som införde sina egna begränsningar i maj respektive juni.

Som rapporterats av Vice kan varje ansiktsigenkänning – definierat som “en automatiserad eller halvautomatiserad process som hjälper till att identifiera eller verifiera en individ baserat på en persons ansikte” – inte förvärvas, erhållas, begäras eller nås.

Det ersätter en lag från 2018 som krävde att anställda i staden ska säkra tillstånd från ordföranden för Oaklands Privacy Advisory Commission innan de får medel för övervakningsteknik, inklusive de från staten eller den federala regeringen.

Rebecca Kaplan, kommunfullmäktiges ordförande i Oakland, skrev ett offentligt memo (PDF) som beskriver hennes oro. Notatet säger att tekniken kan leda till ett “missbruk av våld, falsk fängelse och
minoritetsbaserad förföljelse, med hänvisning till en studie som visade hur denna teknik “negativt och oproportionerligt identifierar mörkare kvinnor.”

Medan förespråkare för ansiktsigenkänning har hävdat att det helt enkelt är ett verktyg som används av brottsbekämpning, och att mänskliga poliser fortfarande fattar de slutgiltiga besluten, lyfter memo upp flera fall där poliser inte vidtagit adekvata åtgärder för att motverka resultaten av deras identifieringssystem.

Exempel på dessa fall inkluderar New Yorks polisavdelning som grep en misstänkt och placerade honom i en uppställning enbart på grundval av en ansiktsigenkänning, sheriffer i Florida som arresterade en misstänkt baserat på ansiktsigenkänning medan “enda bekräftelse var tjänstemannens granskning av fotografiet, presenterat som den “mest troliga” matchen, “och en polisavdelning för tunnelbanepolisen i Washington, DC som skriver ut en” möjlig match “från ett ansiktsigenkänningssystem och presenterar det för vittnet för bekräftelse.

Kaplans memo slutar med att: “När tekniken bakom dessa ansiktsigenkänningssystem fortsätter att förbättras är det naturligt att anta att de undersökande ledningarna blir mer exakta. Men utan regler som styr vad som kan – och inte kan – skickas in som sondfoto, detta är långt ifrån en garanti. Sopor in kommer fortfarande att leda till sopor. “

I en rapport (PDF) sa Oaklands polischef Anne Kirkpatrick att även om polisavdelningen i Oakland inte har någon ansiktsigenkänningsteknik och inte planerar att förvärva den, kan ett direkt förbud hindra brottsbekämpning. “Personalen tror att Oaklands nuvarande övervakningsteknik ger tillräckliga trösklar för att granska eventuella framtida förfrågningar om test eller köp [facial recognition technology], “Sa Kirkpatrick.

Precis som kriminella uppställningar, som har ifrågasatt sin tillförlitlighet på grund av både ögonvittnens noggrannhet och polisens beslut, kan det handla om att basera arresteringar enbart på ansiktsidentifiering. Det har förekommit ett antal tillfällen där teknik för ansiktsigenkänning har varit partisk mot människor med mörkare hud, eftersom tekniken bara är lika bra som den data som används för att träna den. Rapporterna hur en studie fann en mycket använd datamängd uppskattades vara “mer än 75 procent män och mer än 80 procent vita.”

Relaterade Artiklar

Back to top button