Nyheter i macOS Catalina

Nyheter i macOS Catalina

Varje Är genomgÄr Apples MacOS stationÀra operativsystem en stor uppdatering med geografisk namn i Kalifornien. Tidigare har vi haft stora uppdateringar som Sierra och mindre prÄliga som High Sierra. Den hÀr gÄngen övergav Apple sin namnkonvention och flyttade frÄn öknen (Mojave) till ön Catalina i Stilla havet. Det Àr bra: Annars kanske vi har slutat med macOS Death Valley, den enda kÀnda delmÀngden av Mojave.

Den nu tillgÀngliga öuppdateringen Àr mindre omfattande Àn sin föregÄngare, men den introducerar nÄgra vÀlkommna förÀndringar. Kanske viktigare Àn nÄgra nya funktioner Àr utvecklarverktyg som Apple slÀpper för att göra konvertering av iOS-appar till Mac-appar till en film. PÄ WWDC 2019 visade Apple versioner av GameLofts Asphalt 9 Legends och Atlassian Jira portade frÄn sina respektive iOS-versioner, med alla skrivbordsalternativ som tangentbordsgenvÀgar och dra och slÀpp inkluderade.

För att installera det nya operativsystemet pÄ din egen Mac, lÀs vÄr SÄ hÀr fÄr du macOS Catalina och se till att lÀsa vÄr fullstÀndiga recension av macOS Catalina.

Annons

Foton App omdesignad

Precis som pÄ iOS har Mac Photos-appen redesignats med en ny startskÀrm, videoautomatisk uppspelning och en ny organisation av vyer som ger det bÀsta efter dag, mÄnad och Är. Uppdateringen tar ocksÄ bort dubbletter och röran som skÀrmdumpar och anvÀnder AI för att bestÀmma dina bÀsta bilder och viktiga hÀndelser som födelsedagar och resor.

Hitta min

De mycket anvÀndbara Find Find och Find My iPhone-apparna förenas nu i en enda Find My-app. En ny fördel Àr att du kan hitta en enhet Àven om den Àr offline, baserat pÄ Wi-Fi- och Bluetooth-signaler. Apple sÀger att informationen som anvÀnds för att lokalisera enheten Àr anonym och krypterad frÄn slut till slut. Inget nytt om Find My Friend-delen av appen visades pÄ WWDC, men det Àr ett bra verktyg. ()

Sidvagn

Denna kapacitet hade varit möjlig genom appar frÄn tredje part, men det har aldrig fungerat lika sömlöst. Sidecar lÄter dig anvÀnda din iPad som en extern bildskÀrm och anvÀnda en Apple Pencil för markering och ritning. Det lÀgger ocksÄ till en Touch Bar till Mac-datorer som inte har en. Sidovagn fungerar antingen trÄdbunden eller trÄdlös och i antingen utökad eller speglad skrivbordsvy. Kompatibla sidobilar för ritning inkluderar Adobe Illustrator, CorelDRAW, Cinema 4D och ZBrush.

Inget mer iTunes

PÄ WWDC skÀmtade Apples Craig Federighi att folk ville ha fler funktioner i iTunes, medan i verkligheten har mediaapplikationen lÀnge kritiserats för sin uppblÄsthet. Med Catalina skÀr Apple sladden och tar helt bort iTunes som en fristÄende app. IstÀllet tÀcks alla dess musikfunktioner av Music-appen och alla dess videoappar av Apple TV-appen. Podcasts fÄr sin egen app, precis som den har pÄ iOS, men den nya Mac-appen kommer att kunna indexera talade ord i podcasts för att hjÀlpa till att söka.

SkÀrmtid

Detta Ă€r en annan funktion som gör övergĂ„ngen frĂ„n iOS till Mac med Catalina. Att ha skĂ€rmtid pĂ„ alla dina enheter möjliggör en fullstĂ€ndig bild av din tekniska anvĂ€ndning. StĂ€ll in kommunikationsgrĂ€nser för avkomma, schemalĂ€gg offline-tid och se vilka appar och webbplatser som upptar dig och din familj. En ny funktion “En minut till” lĂ„ter dig lĂ€gga till arbetstid för att avsluta före pauser, och Family Sharing erbjuder nya barnövervakningsalternativ.

Anteckningar App

Notes har en ny gallerivy, delade mappar och kraftfullare sökning. Det senare innebÀr att du nu kan söka efter text i skannade dokument och objekt i foton. Det föreslÄr ocksÄ söktermer sÄ fort du klickar i sökrutan. Med nya alternativ för checklistor kan du ordna objekt med dra och slÀpp och ÄteranvÀnda gamla checklistor.

Safari-uppdateringar

Apples standardwebblÀsare har en ny startsida med föreslaget innehÄll baserat pÄ din webbhistorik och till och med lÀnkar frÄn meddelanden. WebblÀsaren varnar dig nu för svaga lösenord och lÄter dig vÀxla till bild-i-bild-vy frÄn flikens ljudknapp.

TillgÀnglighet och röststyrning

Röststyrning av datorer har funnits i över ett decennium, men med Catalina ökar Apple det med Siri AI-smart i den nya Voice Control-appen. Det fungerar för bÄde datorstyrning och röstdiktation och erbjuder ett zoomat in fönster för sveptext för enklare textinmatning. Du kan lÀgga till anpassade ord eller se föreslagna ord eller emoji.

PÄminnelser fÄr en större uppdatering

PÄminnelser fÄr en översyn med renare design och mer bekvÀmligheter med ett klick. Den integreras nu med Meddelanden och presenterar organiserade listor över dina uppgifter, baserat pÄ kategorier som Idag, Flaggad, Schemalagd eller Alla. AnvÀnd Siri med ett mer naturligt sprÄk för att skapa poster och lÀgg till bilagor till objekt i dina listor.

Nya sÀkerhets- och sekretessfunktioner

Flera nya skydd ingÄr i OS-uppdateringen. HÀr ser du en instÀllning för att lÄta applikationer spela in din skÀrm. Catalinas Gatekeeper kontrollerar om appar du installerar pass sÀkerhetsmönster, och systemprogramvaran körs nu i en separat diskvolym frÄn dina data.

De coolaste funktionerna i iOS 13

Catalinas syster-OS för mobila enheter, iOS, har ocksÄ genomgÄtt en nyligen uppdaterad uppdatering av version 13. Kolla in de mest intressanta och anvÀndbara nya tillÀggen till Apples iOS-upplevelse, frÄn mörkt lÀge och videoredigering till sekretessfokuserade funktioner som Logga in med Apple. Naturligtvis kan vi inte utelÀmna uppdateringar av iOS 13 till Memoji (se videon ovan.)

Vidare lÀsning

MacOS Recensioner