Ny LE Audio-standard kommer att vara en spelvÀxlare för hörapparater

Ny LE Audio-standard kommer att vara en spelvÀxlare för hörapparater

LAS VEGAS — Bluetooth Special Interest Group (SIG) har en ny trĂ„dlös ljudstandard, LE Audio, som möjliggör tidigare okĂ€nda funktioner.

CES 2020 Bug Art

LE Audio Àr en förkortning för Low Energy Audio och Àr baserad pÄ Bluetooth Low Energy (BLE) radio för ljudöverföring. Tidigare anvÀndes BLE bara för icke-ljudfunktioner, som att möjliggöra fjÀrrkontroll av konsumentenheter. Det Àr en separat radio frÄn Bluetooth Basic Rate och Enhanced Data Rate (BR / EDR) -radio som anvÀnds av vanliga Bluetooth-ljudenheter, som Bluetooth SIG nu kallar Bluetooth Classic.

Streaming av ljud via BLE-radio möjliggörs av LC3 (Low Complexity Communication Codec), en ljudkodek med lÄg effekt. Enligt Bluetooth SIG och Fraunhofer IIS erbjuder LC3 överlÀgsen ljudkvalitet och en 50 procent lÀgre bithastighet jÀmfört med SBC (subband codec) med lÄg komplexitet som anvÀnds i vanliga Bluetooth-ljudenheter. Detta Àr en imponerande prestation, men det betyder inte att LC3 lÄter lika bra som eller bÀttre Àn de mer komplexa Advanced Audio Codec (AAC) eller aptX-koderna som ger ljud av högre kvalitet Àn SBC. PÄ grund av detta Àr det mindre troligt att LE Audio anvÀnds i avancerade hörlurar.

Bluetooth LE Audio

LE Audios lĂ„ga energiförbrukning gör det dock möjligt att anvĂ€nda Bluetooth i en ny kategori av enheter: hörapparater. Enligt Bluetooth SIG och European Hearing Instrument Manufacturers Association (EHIMA) kommer “LE Audio att vara en av de viktigaste framstegen för anvĂ€ndare av hörapparater och hörselimplantat.” LE Audio-hörapparater tillhandahĂ„ller Bluetooth-funktioner, inklusive strömmande ljud, till anvĂ€ndare som krĂ€ver att enheterna hanterar hörselnedsĂ€ttning.

LE Audio stöder ocksÄ nya flödesfunktioner för flera enheter och sÀndning av ljud, vilket Bluetooth Classic inte gör. Broadcast Audio Àr en ny funktion för LE Audio som gör det möjligt för en ljudkÀllenhet (som en smartphone) att skicka samma ljudström, eller ett antal ljudströmmar, till ett obegrÀnsat antal ljudenheter (som hörlurar) inom sitt rÀckvidd. PÄ konsumentnivÄ kommer detta att göra det möjligt för anvÀndare att dela sin musik med vÀnner via LE Audio. PÄ kommersiell nivÄ kommer detta att lÄta evenemangslokaler som teatrar och arenor sÀnda ljudflöden till alla i publiken med en LE Audio-enhet.

Flera ljudströmmar aktiveras ocksÄ i mindre och mer personliga skalor med LE Audios Multi-Stream Audio-funktion. Det lÄter en ljudkÀlla sÀnda flera synkroniserade strömmar till flera enheter samtidigt och kan förbÀttra prestandan hos Àkta trÄdlösa hörlurar och andra enheter.

Bluetooth SIG planerar att slÀppa LE Audio-specifikationer under första halvÄret 2020, varefter ljudenhetstillverkare kommer att kunna designa och producera produkter som anvÀnder LE Audio.