Ny Aarogya Setu-funktion: Företag kan integrera programvara i egna system

Ministeriet för elektronik och informationsteknik (MeitY) lanserade på lördag tjänsten Open Application Interface (API) för Aarogya Setu-appen. Tjänsten kan göra det möjligt för företag att integrera appen i sina egna system och kontrollera om Covid-19-infektionsstatus i realtid för sina anställda och pandemi i allmänhet. Tjänsten kan endast utnyttjas av företag som har mer än 50 anställda och är registrerade i Indien.

“De kan använda den öppna API-tjänsten för att fråga Aarogya Setu-applikationen i realtid och få hälsostatus för sina anställda eller andra Aarogya Setu-användare, som har gett sitt samtycke för att dela sin hälsostatus med organisationen”, sade ministeriet sa i ett uttalande.

Ett API är en programvara som fungerar som en bro för två applikationer för att kunna prata med varandra och utbyta information. Med lanseringen av Aarogya Setu API kan företag registrera sig för att använda tjänsterna, varefter de kan få koden som kan integreras i de program som drivs av dessa företag.

Appen, som hittills har laddats ner av över 15 crore-användare, släpptes av MeitY den 2 april. Enligt ett uttalande från ministeriet spårar Aarogya Setu-appen sina användares ”interaktion med andra”, varnar myndigheterna om det finns misstankar om att användaren har varit i kontakt med en Covid-19-infekterad person.

”När appen väl har installerats i en smartphone genom en enkel och användarvänlig process upptäcker den andra enheter med Aarogya Setu installerade som kommer i närheten av den telefonen. Appen kan sedan beräkna infektionsrisken baserat på sofistikerade parametrar om någon av dessa kontakter testas positivt, sade regeringen sedan.

Tidigare denna månad hade ett företag som arbetat med kodgranskningsprocessen för appen skrivit en artikel där det hävdades att det fanns olika säkerhetsproblem i Aarogya Setu-appen.

I en detaljerad artikel hade företaget skrivit att de hade laddat ner appens källkod inom några minuter och att involveringen av privata företag var ett hot mot Aarogya Setu-användarnas data.

Ministeriet förnekade emellertid uttalandena och sa att företaget hade gjort ”olika skadliga, illvilliga och obefogade påståenden om säkerhetsfrågor i Aarogya Setu-appen”. Artikeln togs ner några minuter efter att ministeriet utfärdat uttalandet där det sa att det skulle vidta rättsliga åtgärder mot företaget.

© The Indian Express (P) Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button