Nvidia köper SoftBanks Arm i rekordchipavtal på 40 miljarder dollar

Nvidia Corp sa att man gick med på att köpa SoftBank Group Corps chip-division Arm Ltd. för 40 miljarder dollar och tog kontroll över några av de mest använda elektronikteknikerna i halvledarindustrins största affär någonsin.

Nvidia kommer att betala 21,5 miljarder dollar i lager och 12 miljarder dollar kontant för den brittiska baserade chipdesignern, inklusive en betalning på 2 miljarder dollar vid undertecknandet. SoftBank kan få ytterligare 5 miljarder dollar i kontanter eller aktier om Arms resultat uppfyller vissa mål, sa företagen i söndags i ett uttalande. Ytterligare 1,5 miljarder dollar kommer att betalas till Arm-anställda i Nvidia-aktien.
SoftBank-aktier ökade så mycket som 10% på nyheter om affären och förnyade samtal för företaget att gå privat.

Arms vikt överväger långt intäkterna, som kommer från licensiering av chip-grundläggande funktioner och försäljning av processordesigner. Dess teknik är kärnan i de mer än 1 miljard smartphones som säljs årligen. Chips som använder koden och dess layouter finns i allt från fabriksutrustning till hemelektronik.

“Det är ett företag med räckvidd som inte liknar något företag i teknikens historia”, säger Nvidias VD Jensen Huang i en intervju. “Vi förenar Nvidias ledande AI-dator med Arms stora ekosystem.”

Förvärvet drivs av strävan att ge artificiell intelligens till allt som har en strömbrytare, sade VD. Efter att ha lyckats sälja Nvidias grafikchips till ägare av datacenter för att påskynda bildigenkänning och språkbehandling vill Huang se till att hans teknik hjälper till att sprida det till allt från självkörande fordon till smarta mätare.

Den första betalningen från Nvidia markerar en liten premie över de 31,4 miljarder dollar som SoftBank betalade för att förvärva Arm 2016, tidigare halvledarindustrins största affär. Det japanska företaget förväntas äga mindre än 10% av Nvidia efter transaktionen, enligt uttalandet.

Regulatoriska godkännanden kan mycket väl vara utmanande. Företagen sa att avskrivningar behövs från Kina, Storbritannien, Europeiska unionen och amerikanska myndigheter och kan ta så lång tid som 18 månader. Kinas godkännande kan vara särskilt svårt med tanke på ökande spänningar med USA

“Nu kommer Arm att bli ett amerikanskt företag, och konflikten om halvledare mellan USA och Kina blir hård eftersom Kina fortfarande kontrollerar Arm China”, säger Koji Hirai, chef för M&A-rådgivningsföretaget Kachitas Corp. i Tokyo.

I kommentarer efter tillkännagivandet sade Huang att hans team “förväntar sig att tillbringa tid med tillsynsorganen i Kina”, men har fullt förtroende för att få godkännande för övertagandet.

En annan stor oro är om förvärvet kommer att störa Arms relationer med kunder som Apple Inc. och Intel Corp. Chipdesignern har delvis kunnat arbeta med ett brett spektrum av partners eftersom den inte konkurrerar med dem.

“Vi kan föreställa oss att huvuddelen av Arms nuvarande licenstagare kommer att vara (ingen ordlek),” sa Sanford C. Bernstein-analytiker inklusive Stacy Rasgon som reaktion på nyheterna.

Huang sa att han kommer att bevara Arms neutralitet och vill utöka sin kundlista. Han hävdade att Nvidia spenderar mycket pengar för förvärvet och har inget incitament att göra något som skulle få kunder att gå iväg.

Nvidia sa att det brittiska företaget kommer att “fortsätta att driva sin öppna licensmodell samtidigt som den globala kundneutraliteten bibehålls som har varit grundläggande för dess framgång.” Nvidia kommer att lägga till sin teknik till de erbjudanden som licensierats av Arm, säger Santa Clara, Kalifornien-baserade företaget.

Under Huang har Nvidia ökat snabbt i teknikföretagens led i marknadsvärde och inflytande. Redan den dominerande kraften inom grafikchips som gör videospel mer realistiska har Nvidia huggit ut en bit av marknaden för datacenterchips och flyttar in i självkörande fordon.

Grafikchiptillverkarens marknadsvärde förmörkar även Intel
Cambridge, UK-baserade Arm har skapat en framgångsrik nisch för sig själv genom att vara oberoende. Häftiga rivaler som Apple, Intel, Samsung Electronics Co., Qualcomm Inc., Broadcom Inc. och Huawei Technologies Co. är alla licensinnehavare. De använder antingen Arms design som bas för sina egna marker eller licensierar dess instruktionsuppsättning, den grundläggande kod som används av processorer för att kommunicera med programvara, för egna ansträngningar.

Förvärvet av Nvidia, också en licensinnehavare, är en utmaning för denna neutralitet. SoftBanks köp för fyra år sedan gick till stor del obestridd eftersom det japanska företaget inte var en konkurrent till någon av Arms kunder.

En klient som kommer att utmanas direkt är Intel. Huang sa att en prioritering kommer att vara att investera i Arms ansträngningar för att designa marker för datacenter. Medan han huggit ut en nisch på 3 miljarder dollar i branschen att förse Alphabet Incs Google och Facebook Inc. med grafikprocessorer som hjälper till med deras arbetsbelastningar för artificiell intelligens, sa Huang att han vill påskynda antagandet av armbaserade centrala processorer, eller processorer. Det är en lukrativ marknad som domineras av Intel, som har cirka 90% andel.

Nvidia tillkännagav att de kommer att behålla Arms huvudkontor i Storbritannien och kommer att investera i en ny anläggning där för att driva fram AI-forskning, utbilda kunder och ge en plats för experiment inom robotik och automatisering. Huang sa att åtagandet visar hur förvärvet kommer att öka Storbritanniens teknologifotavtryck snarare än att förringa det.

SoftBanks försäljning av Arm avvecklar ytterligare en strategisk investering för att öka likviditeten och göra det möjligt för grundaren Masayoshi Son att fokusera på de mer taktiska investeringar som han har sagt att han vill bedriva.

Nvidia är nu ett datacenterföretag

Nvidias Huang driver ett företag som fångat uppmärksamhet hos investerare som få andra under det senaste decenniet. Liksom Son är han en karismatisk ledare som förespråkar en långsiktig vision av vart tekniken är på väg. Den taiwanskt födda entreprenören är dock mer teknikfokuserad än sin japanska motsvarighet och går ofta offentligt in i detaljerna i halvledar- och datavetenskap.

Hans senaste framgångsrika omarbetning av Nvidias teknik involverar bearbetning av AI-arbete i datacenter. Företagets marker är bland de bästa för att bryta upp manipuleringen av data i små bitar och sedan utföra den parallellt i hög hastighet.

Huang kommer också att få ett stort fotavtryck inom mobilindustrin och smartphones. Ett tidigare försök från Nvidia att bryta Qualcomms dominans av den verksamheten misslyckades. Den största konkurrenten mot Qualcomm inom smartphone-processorer är Apples interna ansträngning. Dessa två företag är bland Arms största kunder.

Även utan en närvaro i mobilen har Nvidias värde ökat under det senaste decenniet. Aktien, som slutade 2010 på 15,42 dollar per aktie, stängde fredagen på 486,58 dollar. Det ger det ett marknadsvärde på drygt 300 miljarder dollar, nästan 100 miljarder dollar mer än Intel, världens största chiptillverkare med sju gånger Nvidias intäkter.

Relaterade Artiklar

Back to top button