Nigerianska bedragare drar in miljoner med falska mejl, romantikbedrÀgerier

Nigerianska bedragare drar in miljoner med falska mejl, romantikbedrÀgerier

En grupp nigerianer stal miljoner frÄn amerikanska företag och privatpersoner genom att skicka falska e-postmeddelanden till företag och anvÀnda romantikbedrÀgerier, enligt FBI.

PÄ torsdag upphÀvde federala utredare en Ätal frÄn oktober 2018 mot mer Àn 80 misstÀnkta som var inblandade i onlinebedrÀgeriet, som samlade Ätminstone 6 miljoner dollar frÄn intet ont anande misstag, inklusive Àldre.

De misstÀnktas mest lukrativa system anvÀnde en taktik som kallas kompromiss med företagets e-post eller bedrÀgeri av VD. Det kan handla om att posera som en företagsledare via e-post och att försöka lura offretsföretaget att koppla in en stor summa pengar till ett bankkonto. Enligt Ätalet drog bedragarna troligtvis av detta genom att hacka in pÄ e-postkonton för att skicka ut legitima, men falska e-postmeddelanden till offertföretagen.

Systemet lurade enskilda offerföretag att koppla in tiotusentals dollar; ett företag skickade 1,75 miljoner dollar. PÄ romantikens bedrÀgerifront skapade de misstÀnkta falska profiler pÄ dejtingsajter och sociala medieplattformar för att lura mÀnniskor att skicka pengar och gÄvor till dem.

“Den övergripande konspirationen var ansvarig för stöldförsöket pĂ„ minst ytterligare 40 miljoner dollar”, sade amerikanska tjĂ€nstemĂ€n i dagens tillkĂ€nnagivande.

Den oavslutade Ă„talet erbjuder inte detaljer om bedrĂ€gerierna. Snarare fokuserar dagens tillkĂ€nnagivande pĂ„ penningtvĂ€ttens sida av verksamheten. Federal utredare har anklagat tvĂ„ nigerianska medborgare med sĂ€te i Kalifornien – Valentine Iro och Chukwudi Christogunus Igbokwe – för att ha kontrollerat bankkonton som anvĂ€nds för att ta emot pengarna frĂ„n offren. NĂ€r medlen samlades in delade de tvĂ„ misstĂ€nkta ut dem till medsammandragare med sĂ€te i Nigeria medan de tog en nedskĂ€rning för sig sjĂ€lva.

Feds upphÀvde Ätalet efter att amerikansk brottsbekÀmpning arresterade 14 misstÀnkta i samband med bedrÀgeriet. De bor i USA, men de andra misstÀnkta tros ha sitt sÀte i Nigeria och förblir i stort.

För att förhindra fall för bedrÀgerier med e-post för företag, rekommenderar FBI företagsanstÀllda att först ringa upp sin VD eller berörda verkstÀllande för att verifiera att en större begÀran om banköverföring Àr legitim. FTC har ocksÄ gett ut tips om hur man undviker romantikbedrÀgerier.