New York Fashion Week går tillbaka

I New York City ändras övergången från sommar till höst innan bladen vänder. Gatorna fylls med mönster och färger, och spänningen och löftet om en ny säsong kan ses i voluminösa klänningar som sveper andra från trottoarer och byxor som får ordet “byxor” att verka som en otillräcklig beskrivning.

Den andra veckan i september är New York Fashion Week (NYFW), och även om den äger rum på några små kvarter i staden, ser och känner hela världen vad som händer där.

NYFW 2019 street style (Foto av Christian Vierig / Getty Images)
NYFW 2019 street style (Foto av Christian Vierig / Getty Images)

Men i år tystas och digitaliseras virvel och swish. COVID-19 hälsobestämmelser betyder temperaturkontroller vid dörren, utomhusutställningar begränsade till 50 personer och inomhus med 50 procent kapacitet. Det finns inga åskådare på några utställningar, bara personal, leverantörer, designers, modeller och press. Alla är föremål för reseriktlinjer om de kommer utanför New York.

Om detta låter som för mycket besvär för någon att delta i en show personligen, har du rätt. Majoriteten av föreställningarna kommer att vara digitala i år. Hur många som kommer att fortsätta är fortfarande inte känt. Den berömda CFDA-modekalendern är inte helt ifylld dagar innan veckan börjar. Åh, och veckan skulle också vara felaktigt, för i år går modeveckan från 13 september till 17 september.

  Christian Siriano baneshow på NYFW 2019 (Foto: KENA BETANCUR / AFP via Getty Images)
Christian Siriano baneshow på NYFW 2019 (Foto: KENA BETANCUR / AFP via Getty Images)

Majoriteten av föreställningarna som står i kalendern säger ”digital aktivering” under formgivarnas namn. Hur dessa presentationer kommer att se ut är fortfarande okänt, men det finns ett samlande tema: de kommer att använda Runway360, en plattform byggd av designstudio De-Yan som möjliggör 360-gradersvyer av samlingar och livestreaming samt e -handel. Om designers vill visa sina samlingar i AR eller VR kan de också göra det.

Det kommer inte att finnas mycket gatustil utanför föreställningarna eftersom de flesta kommer att titta hemifrån, oavsett om det är med Runway360, på NYFW.com eller på designers webbplatser och sociala medier. Men hem är en bestämd trend för säsongen, och ingen vet det mer än Lowes, som är inredningsbanan för Christian Siriano, Jason Wu och Rebecca Minkoff.

Tweet

Vår / sommar 2021 NYFW-utställningar är dock inte en trendsättare i detta avseende. I februari hade Milanos modevecka en långsam rulle med utställningar när pandemin svepte Italien, medan Paris Fashion Week gick sällan på en vecka senare. När det var dags för mode och modemängden att återvända till Paris i juli för coutureshowerna, hade de blivit helt digitala.

“Jag är Naomi Campbell och förklarar Paris Couture Fashion Week [open], “sade supermodellen i ett Instagram-meddelande från juli, som startade videopresentationer från en underbart mytisk Dior-film, en mer standardpresentation utan publik från Dolce & Gabbana och en kort från Iris van Herpen.

Medan föreställningarna var en succé av ett slag och fick beröm för sin skönhet, presenterade de lite i vägen för kläder och ännu mindre vad gäller mode som en bransch. Det fanns ingen, nej, ingen rastel när kläderna gick förbi i stora utrymmen med välvda tak, inget brådska av människor att se och ses på gatorna, inga snabba kaffe med skvaller, inga sena partier följt av solglasögonskyddade baksmällar nästa dag.

Förmågan att bli digital har funnits ett tag, men tacksam som vi kan vara för att denna kung av tillgång finns, vi lär oss att vi trots allt är mycket analoga varelser.

Relaterade Artiklar

Back to top button