Netflix Experiment begĂ€r “data om fysisk aktivitet”

Netflix Experiment begÀr

Netflix senaste experiment höjer ögonbrynen för att försöka samla in “fysisk aktivitetsdata” frĂ„n mĂ€nniskors smartphones.

Förra veckan mÀrkte en Twitter-anvÀndare den udda begÀran frÄn Netflix Android-app och lade upp en skÀrmdump. Detta ledde till en vÄg av spekulationer, skÀmt och integritetsproblem över streamingtjÀnsten som försökte samla för mycket data om mÀnniskors visningsvanor.

Hej @netflix varför vill din Android-app data om fysisk aktivitet? pic.twitter.com/Lv0QUL0w9g

– Beto on Shrooms on Security, Shitter of Posts (@BetoOnSecurity) 27 juli 2019

Netflix sĂ€ger dock att experimentet handlar om att optimera videokvaliteten. “Vi testar stĂ€ndigt sĂ€tt att ge vĂ„ra medlemmar en bĂ€ttre upplevelse”, berĂ€ttade företaget PCMag i ett uttalande. “Detta var en del av ett test för att se hur vi kan förbĂ€ttra kvaliteten pĂ„ videouppspelning nĂ€r en medlem Ă€r pĂ„ sprĂ„ng.”

Netflix sĂ€ger att det bara testar behörigheten bland vissa anvĂ€ndarkonton. “Vi har för nĂ€rvarande inga planer pĂ„ att lansera det”, tillade företaget.

Företaget utarbetade inte hur insamling av fysiska aktivitetsdata kommer att optimera din videovisning. Men Netflix verkar utnyttja en ny funktion i Android Q som lÄter appar upptÀcka nÀr en telefon Àr i rörelse, som The Next Web pÄpekar.

“Android Q introducerar en ny ACTIVITY_RECOGNITION körtidstillstĂ„nd för appar som behöver upptĂ€cka anvĂ€ndarens stegrĂ€kning eller klassificera anvĂ€ndarens fysiska aktivitet, som att gĂ„, cykla eller flytta i ett fordon”, sĂ€ger Google i dokumentationen för den nya funktionen.

TillstÄndsbegÀran Àr mer meningsfull för en trÀningsrelaterad app. Men Netflix föreslÄr att samma funktion kan hjÀlpa den att berÀtta nÀr du anvÀnder tjÀnsten pÄ ett tÄg eller buss under en pendling och lÄta den automatiskt komprimera videoströmmen dÀrefter.

Naturligtvis kanske inte alla kĂ€nner sig bekvĂ€ma med att lĂ„ta Netflix fĂ„ tillgĂ„ng till sĂ„dan information. AnvĂ€ndare pĂ„ Twitter skĂ€mtade om att företaget kanske vill mĂ€ta nĂ€r tittarna försöker “kyla” under sina Netflix-sessioner.