Netflix Experiment begär “data om fysisk aktivitet”

Netflix senaste experiment höjer ögonbrynen för att försöka samla in “fysisk aktivitetsdata” från människors smartphones.

Förra veckan märkte en Twitter-användare den udda begäran från Netflix Android-app och lade upp en skärmdump. Detta ledde till en våg av spekulationer, skämt och integritetsproblem över streamingtjänsten som försökte samla för mycket data om människors visningsvanor.

Hej @netflix varför vill din Android-app data om fysisk aktivitet? pic.twitter.com/Lv0QUL0w9g

– Beto on Shrooms on Security, Shitter of Posts (@BetoOnSecurity) 27 juli 2019

Netflix säger dock att experimentet handlar om att optimera videokvaliteten. “Vi testar ständigt sätt att ge våra medlemmar en bättre upplevelse”, berättade företaget PCMag i ett uttalande. “Detta var en del av ett test för att se hur vi kan förbättra kvaliteten på videouppspelning när en medlem är på språng.”

Netflix säger att det bara testar behörigheten bland vissa användarkonton. “Vi har för närvarande inga planer på att lansera det”, tillade företaget.

Företaget utarbetade inte hur insamling av fysiska aktivitetsdata kommer att optimera din videovisning. Men Netflix verkar utnyttja en ny funktion i Android Q som låter appar upptäcka när en telefon är i rörelse, som The Next Web påpekar.

“Android Q introducerar en ny ACTIVITY_RECOGNITION körtidstillstånd för appar som behöver upptäcka användarens stegräkning eller klassificera användarens fysiska aktivitet, som att gå, cykla eller flytta i ett fordon”, säger Google i dokumentationen för den nya funktionen.

Tillståndsbegäran är mer meningsfull för en träningsrelaterad app. Men Netflix föreslår att samma funktion kan hjälpa den att berätta när du använder tjänsten på ett tåg eller buss under en pendling och låta den automatiskt komprimera videoströmmen därefter.

Naturligtvis kanske inte alla känner sig bekväma med att låta Netflix få tillgång till sådan information. Användare på Twitter skämtade om att företaget kanske vill mäta när tittarna försöker “kyla” under sina Netflix-sessioner.

Relaterade Artiklar

Back to top button