När tillsynsmyndigheterna vacklar tar Apple emot Qualcomm i domstolar

Apple, Qualcomm, Apple vs Qualcomm, Apple stämmer Qualcomm, Apple Qualcomm-kamp, ​​Apple tar Qualcomm till domstol, Apple Qualcomm-bråk, Teknik, Teknik nyheter Qualcomm var den ursprungliga uppfinnaren av ett antal viktiga trådlösa tekniker. (Bild för representation, Källa: Reuters)

Apple Inc: s nya lagliga angrepp på Qualcomm i USA och Kina återspeglar sin slutsats att tillsynsmyndigheter sannolikt inte kommer att sätta stopp för vad de anser att chiptillverkarens orättvisa affärsmetoder, säger analytiker.

Apple har länge invänt mot Qualcomms praxis att ta betalt för “modem” -chips som hjälper telefoner att använda dataplaner för trådlösa nätverk och dess krav på en licensavgift baserat på telefonens totala pris. Qualcomm var den ursprungliga uppfinnaren av ett antal viktiga trådlösa tekniker.

Titta på alla våra videor från Express Technology

USA: s federala handelskommission stämde Qualcomm för praxis den 17 januari. Men tidigare i veckan utsåg USA: s president Donald Trump FTC-kommissionär Maureen K. Ohlhausen till chef för tillsynsmyndigheten. Ohlhausen hade kraftigt motsatt sig FTC: s rättegång.

”Vi har svårt att se fallet gå vidare med den avvikande FTC-kommissionären planerad att bli chef för FTC”, skrev Morgan Stanley-analytikern James Faucette i en not till investerare på onsdagen. “Om FTC överger sitt fall, skulle det verkligen inte vara till hjälp för Apple, men vi skulle gissa att Apple förmodligen fortfarande kommer att försöka driva problemet.”

I Qualcomm-fallet bröt Ohlhausen sin vanliga praxis att inte kommentera sina avvikande röster och sa att rättegången var “baserad på en bristfällig juridisk teori … som saknar ekonomiskt och bevisstöd” och “misslyckas med att hävda att Qualcomm tar ut mer än en rimlig royalty . ”

Läs också: Qualcomm saknar intäkter, försvarar licensmodellen

FTC svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer.

I sin amerikanska rättegång, inlämnad den 20 januari, hävdar Cupertino, Kalifornien-baserade Apple, Qualcomm innehöll en miljard dollar i rabatter och andra betalningar till Apple till följd av en koreansk Fair Trade Commission-undersökning av den San Diego-baserade chiptillverkaren. Den sonden ledde till en böter på 853 miljoner dollar för Qualcomm men inget krav på ändringar av sin affärsmodell.

”I många år har Qualcomm orättvist insisterat på att ta ut royalty för teknik som de inte har något att göra med,” sa Apple i ett uttalande samma dag som det inlämnade rättegången.

Läs också: Qualcomm kommer att fortsätta leverera marker till Apple: Report

Men syftet med dräkten är att utmana Qualcomms full-enhets royalty-modell. “De försöker mycket tydligt attackera affärsmodellen – det är kristallklart”, säger Stacy Rasgon, en analytiker med Bernstein.

Apple lämnade också in två stämningar mot Qualcomm i Kina den här veckan. Trots böter för Qualcomm på 975 miljoner dollar 2015, tog inte kinesiska antitrustregulatorer omedelbart inriktning på chiptillverkarens affärsmetoder. Qualcomm sa på sin inkomstsamtal på onsdagen att den skulle försvara sin affärsmodell vid domstolar runt om i världen.

“Det har inte skett någon plötslig ändring av lagen för att göra denna praxis olämplig, och det är fortfarande den mest effektiva och rättvisa metoden för licensiering”, sa Qualcomm-president Derek Aberle.

Relaterade Artiklar

Back to top button